Wednesday, November 2, 2016

Stress Kulit Wajah Buruk Sampai Tak Nak Keluar Rumah


I WAS LIKE YOU, ONCE

Kan perasan Put selalu tekankan pemakanan supplemen untuk jaga kesihatan kulit muka, kan?

Sebabnya, dulu Put kulit lichin dan gebu lawo (self-proclaim mueheh πŸ˜‚tapi...ade aku kesah?)

Memang tak ada masalah jerawat yang over ke, kulit berminyak meleleh-leleh dekat Biore biru serap minyak tu ke, berlubang ke, bercapuk ke, semua takde.

Paling 'beauty' la konon.πŸ˜‚

Tapi macam biasa, beauty does not last so satu masa kat Melbourne dulu, tanpa sebarang amaran tiba-tiba muka Put dipenuhi jerawats.

Kecik-kecik, sikit-sikit dia naik kat muka especially dahi, menyebabkan Put tanpa sedar tangan selalu naik nak tonyoh-tonyoh jerawat kecik tu.

Subconciously wanting them to vanish and go away.

Malangnya ku tatau makin ku tenyeh, makin senang bakteria tu merebak dan makin bergumbira la diorang menapak hahahaha

Stress tauπŸ˜…πŸ˜…

Sekarang kalau ingat balik 'fasa kegelapan' tuh, Put dah tak ingat sangat betapa teruknya kulit muka. Teruk laaa tapi how teruk exactly, kene korek balik gambar-gambar lama.

Tapi yang Put PALING INGAT,

adalah rasa rendah diri melampau. 😞

Put bukan orang yang suka merendah diri tak tentu pasal, tapi jerawat kat muka dengan mudahnya buat Put rasa malu dan segan nak berhadapan dengan orang.

Put jugak ingat 'rasa taknak jumpa orang' sebab malu orang pandang and 'stare' muka kita. Tau kan feeling tu? Orang 'stare' sebab macam "weh tengok muka dia", tapi konon-konon courtesy tak cakap pape pun. Ceh. Aku tau la ko pikir apaaaa

Hohoho

Korang maybe cakap alah, rupa tak penting yang penting hati,

tapi bagi Put, untuk setiap wanita, memiliki kulit dan wajah yang sekurang-kurangnya SIHAT dan BEBAS JERAWAT adalah KEPERLUAN, bukan kehendak dah.

Perlu untuk kulit sihat, sebab itu tanda dalaman kita pun sama sihat.

Perlu untuk ada wajah yang bebas jerawat, sebab tekanan emosi tiap-tiap malam pandang cermin tengok jerawat tu boleh jadikan kita perempuan emosional, unhappy dan cranky.

Perlu juga untuk kulit sihat supaya kita tak senang terpengaruh dengan produk-produk hampeh yang jadikan kita sasaran untuk produk racun diorang!

KEPERLUAN, bukan KEHENDAK.

Setuju? Komen "Ya" please, and mohon share.
Supaya perempuan2 yang tengah conflicted kat luar sana tau, they are not alone.

#liveamazing #tsunamishaklee



0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com