Friday, October 21, 2016

Kisah Mak Google "Makanan Untuk Anak Cerdik" Akibat Tak Sampai Hati Tengok Anak Ketinggalan

Ini kisah benar. Put tak tipu. In fact, masa Put tahu kisah Kak Mariam, hati Put dah menjerit-jerit untuk kongsikan di blog.

Sebab Put yakin, ramai lagi yang ada masalah macam Kak Mariam, yang dah cuba macam-macam teknik dan makanan sampai akhirnya terpaksa google 'makanan untuk anak cerdik' sebab tak sampai hati tengok anaknya macam tersangat lembik dan tak mampu lagi bersaing dengan kawan-kawan sebayanya di sekolah.

Baca sampai habis ya.



Cerita Kak Mariam

"Anak akak, tak bijak macam anak orang lain", beritahu Kak Mariam membuka bicara. Waktu tu Put tengah sedap melantak nasik lemak lauk paru. Biasa lah di pejabat, sebelum kerja, makan dulu.

Akak nampak hari-hari dia balik sekolah, memang terus flat. Melepet. Tidur siang, tapi malam pun tak larat langsung nak bangun belajar.

Fokus pun kurang. Nampak sangat nak suruh dia tumpu belajar tu, susah sangat..

Dulu masa dia sekolah rendah ada Akak berikan diorang jus makanan sunnah tu, dulu nampaknya okay. Tapi sejak masuk sekolah menengah ni, nampak macam otak diorang tu dah tepu. Macam dah tak leh masuk lagi, dah tak dapat nak catch up dengan jadual sekolah yang pack and pelajaran yang banyak.

"So camne akak tetibe nak try Shaklee, kak?" tanya Put. Mulut masih lagi rancak mengunyah nasik lemak, sambil sekejap-sekejap teguk air. Pedas woi.

"Akak google google la. Makanan untuk minda. Makanan supaya anak cerdik. Makanan untuk otak. Pastu tengok ooooo rupanya boleh try supplemen ni... tu yang akak cuba tu"

Put terangguk-angguk.

Rasa macam biasa je kisah dia kan? Memang biasa pun. Semua orang yang ada masalah memang akan gunakan google, paling cepat dan pantas nak tengok apa potential solutions out there.

Tapi agaknya Kak Mariam tak habis lagi luahkan perasaan puas hati dia kat produk Shaklee ni, dia sambung lagi;

"Lepas makan set yang untuk otak beli dari Put tu, alhamdulillah nampak okay sangat dah budak-budak tu.

Makan pun berselera, balik sekolah pun tenaga banyak lagi. Malam-malam belajar sampai kadang-kadang tu pukul 11,12 malam pun okay. Results pun akak tengok memang nampak ada peningkatan.
Bagus lah Put.."

Put sengih.

"B Complex tu kak, dia tinggikan hormon 'gembira' dalam badan. Kalau amalkan, kita kurang stress. Relax je, minda pun tenang dan happy. Sebab tu kot selera makan naik, and kepala senang nak tangkap pelajaran semua - ye lah, tak serabut kan.

Lecithin tu pulak memang research cakap dia bantu improve memori.

Omega Guard tu omega-3, DHA ngan EPA yang dok ada dalam susu-susu baby tu kak. Dia improve IQ kita. Tu bukan anak akak je bleh makan, akak pun skali... he he he.."



Set vitamin yang kak Mariam belikan untuk anaknya..


Nasik lemak Put habis.

Perut pun happy, emosi pun rasa happy dengar feedback positif macam ni. Nampak sangat Kak Mariam sangat puas hati dengan kesan supplemen untuk bantu anaknya tu.

Tapi.....

Kemudian Kak Mariam sambung lagi

Akak bukan apa. Akak sedih tengok anak akak macam struggle je sebelum ni.

Anak akak, bukan nye kategori bijak semulajadi. So akak fikir, akak kena bantu. Akak kena cari cara untuk bantu diorang. Tak guna akak kerja sungguh-sungguh kalau nak spend untuk anak sendiri benda macam ni pun berkira...

Nanti satu hari kalau diorang pandang kita and cakap "Ni Ibu lah dulu, tak kasi pun Abang makan benda benda camni?", apa akak nak jawab?

----

Tu je ceritanya.

Kak Mariam ni, beli set vitamin untuk kasi anak dia cerdik dari Put. Dah berbulan dah, cuma tak sempat nak follow up.

Jadi hari ni bila dapat peluang follow up dengan dia, allahu, rasa kagum sangat tengok semangat dia.

Berapa ramai mak-mak kat luar sana yang tak kisah spend duit untuk belikan mainan yang berkualiti, brain-stimulating, beli apa je yang anak mintak tapi TAK TERFIKIR nak berikan nutrisi terbaik untuk perkembangan otak mereka?

Berapa ramai jugak yang ignorant - tak mahu mengkaji, nampak anak struggle tapi fikir "aku takleh buat apa-apa, dia memang cenggini", and teruskan hidup macam biasa?

Dan Put terfikir.. Put sangat-sangat terfikir..

Berapa ramai YANG TAK TAHU PUN ada supplemen yang

sangat bagus
sangat berkualiti
dijamin berkesan
semulajadi
dah dikaji untuk memang beri impak

untuk develop otak anak-anak kita?

I have no idea berapa ramai yang tak tahu.

Tapi Put yakin masih ramai "KAK MARIAM" di luar sana yang masih mencari-cari. Masih mencuba-cuba. Masih berharap akan jumpa sesuatu yang boleh tolong anak masing-masing punyai otak dan daya fokus dan fikir yang hebat.

Jom cuba Shaklee.

Cuba dulu. Ketepikan rasa skeptik atau tak percaya sebab... Put tak tipu. These supplements help.

Put, macam kalian, juga seorang ibu yang punyai anak.

Put, macam kalian, juga punya harapan yang sama untuk anak-anak Put.

Beli supplemen untuk anak anda dengan tekan butang 'Beli' di bawah, kemudian whatsapp Put untuk Put ajarkan cara makannya.




Sekiranya anda rasa ada ibu lain yang boleh mendapat manfaat dari artikel ini, mohon Share. Share benda baik dan bawa manfaat, inshaAllah akan tambah bekalan kita ke akhirat nanti.


Putri
Spreading & Sharing Love
017.602.1189






0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com