Friday, September 16, 2016

Makan Vitamin Tapi Tiada Kesan - Satu Contoh Healing Crisis. Apa Lagi?

Ada orang, dia cuba makan vitamin tapi tiada kesan. Badannya dah terlalu bertoksik sampai ambik masa yang agak lama untuk bertindak. Haaa nak tau tak apa jadi bila toksin toksin ni FINALLY react to the vitamins?

Bayangkan bila badan kita dah bertoksik, all the junks yang kita dok makan dan hirup dah bertahun2 tak pernah nak dibersihkan dan body pun smpai ingat "itu lah" keadaan optimumnya...

Pastu kita makan vitamin nak detox badan, nak bersihkan hati, nak tambah nutrient, agak2 apa yang jadi?

Kotoran2 dalam badan kita tu, sebelum ni dia menyorok elok2 tapi bila kita start ambik vitamins, dia akan dipaksa keluar. Ttbe je badan perasan weh banyaknya toksin!

Toksin2 ni kne lalu salur darah untuk dibuang and this sudden circulation of toxins la yang buatkan sesetengah orang alami simptom yang nampakkan diorg macam makin sakit ie muntah, loya, pening, ngantuk, dsb.... yang dinamakan sbg healing crisis

HEALING CRISIS PUT

Meh nak share satu HC yang Put pernah experience.

Alkisahnya, disebabkan semangat nak try vitamin, awal2 dulu mmg Put ambik je semua jenis vitamin Shaklee.

Pastu ada satu masa ni, asal makan alfalfa je, sakit kepala. Asal makan je sakit kepala. 

Mula-mula tu tak perasan pun, tapi ye lah bila asyik kena sakit kepala je kita pun start to wonder kenapa...

SAKIT KEPALA TU ANNOYING NYAAAA kan kan? Yeah tapi tu la HC ku tsk

Masa tu tak berapa tau mcm mana nak handle, so Put stop.

Next week, ambik lagi, pehtu sakit kepala lagi, so stop lagi.

Tak tahan tau sakit kepala dia mcm over, berdenyut2 sampaikan balik kerja, ambik Iman dan terus zzzz tidor...Solat isyak pun kengkadang pkl 3-4 pagi...

Tapi nak stop terus pun takleh sebab mmg Put ambik alfalfa nak selesaikan satu mslh kesihatan, so paksa jugak ambik. Put pandai2 je kurangkan kuantiti dia supaya badan slow2 adjust...

Alhamdulillah, lepas seminggu, dah boleh telan 10 bijik alfalfa no problemmm.

Sekarang telan berbijik pun mainten.. hehehe

Ni la yang namanya healing crisis.





HC ni akan buatkan simptom sakit kita macam jadi over sikit awal2 makan vitamin tu

Tu yg sesetengah orang tak teruskan makan... sebab "macam makin sakitttt je makan Shaklee nih?"

Sesungguhnya rugi betul kalau macam ni. Badan baruuuu je nak baik, kita stop pastu dia pun balik semula jadi rosak. Gitu.

So skrg, untuk customer2 Put mmg akan Put tanya ada masalah ke HC ke bila start ambik vitamin, untuk Put provide support dan assurance that it is a phase that will pass. Sometimes assurance is all they need untuk keep going, hehe

Kalau tak kasi guidance, and orang tak tahu, sayang laaaa kan mesti ingat vitamin tak bagos kan. Padahal badan dah on the road to recovery dah

Sedikit tips nak hadapi HC:

1. Kurangkan dos vitamin atau ambik berselang hari - boleh no issue tapi paling penting is JANGAN STOP. We dont want the toxins to happily masuk badan kita semula dan gelak "wakakaka body ni lembik la! " no no...

2. Minum banyak air. Kalau biasa minum 2L up jadi 3L dan sebagainya. Air yang banyak bantu proses menyahkan toksin dari badan.

3. Sabar dan banyakkan berdoa. Doa supaya Allah permudahkan usaha kita untuk dapat badan yang sihat

Selamat bervitamin semua, dan embrace lah healing crisis anda ---› it is a sign that you are getting better!

Putri
017-6021189


0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com