Friday, September 16, 2016

Financial Planning Santai Semua Orang Pasti Boleh

DAPAT GAJI APA NAK BUAT?

Keskeskes, hari ni nak share sikit apa financial planning santai yang Put and Azam amalkan. Mudah mudah rilex rilex je, semua orag konfem boleh punya.


Yang complicated kita share nanti dalam pos yang lebih serious. Hehe.

Apa yang elok tirulah, apa yang cam kejadahtu boleh la tolong highlight sini untuk kitorang consider hewhew

Bila dapat gaji, benda pertama yang kitorang buat adalah KUMPULKAN HARTA. Lump semua duit from both earning members – tujuannya supaya nampak dan boleh rasa kaya sekejap sebelum duittu meninggalkan bank pulang ke sarang masing-masing..hehe...

Dulu awal-awal, kitorang ada buat jadual perbelanjaan ie listkan semua expenses yang perlu disetelkan – kategorikan la sebagai immediate hutang (wajib bayar bulan2), savings (utk anak, diri, kereta, holiday, etc), working expenses, etc

Rumah
Duit parents
Duit bibik
Savings kereta
Belanja kerja
Beli pampers
Savings anak
Savings sendiri
Duit joli (masing-masing punya)
Duit joli (as a family)
Emergency

Lepas tu setiap bulan, pastikan SEBELUM semua duit2 baki dijolikan, yang atas-atas ni dah siap2 transfer ke akaun yang sepatutnya.

Simpan dulu baru spend, baru la ada simpanan.

Kalau spend dulu baru simpan, well, kita selalunya manusia lupa daratan nanti ttbe 20hb ehhhh duit dah habis tak sempan nak simpan.

Jangan ikutkan nafsu serakah! Hehe




Footnote : Gambar adalah keriangan bergumbira spend duit lebihan bulanan sebab lepas dah tolak2 ehhh rupa2nya ada lagi satu sumber income a.k.a bonus Shaklee. Nak ke share ape nak buat ngan bonus Shaklee pulok?

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com