Friday, September 16, 2016

Cabaran Bisnes Part Time - Jadi Pencuri Masa

Satu cabaran bisnes part time adalah....tak sempat nak duduk melangut pikir nak buat apa!

Ya, satu lagi cabaran nak juggle kerja ofis, responsibility kat rumah pastu nak bisnes adalah.... selalu tak cukup masa nak pikir nak buat apa. 

Kalau lah nasib baik ada masa (anak tido awal ke, contohnya), bila duduk kat laptop selalunya kepala dah penat dan blur untuk baru nak fikir apa nak buat. Pastu ngantuk. Pasti tidor

Cara nak atasi.... buatlah checklist apa nak buat, supaya tak check check eh rupanya lost (hahahaha ape hambarnya nih!? )

Set kan satu masa yang free dan fresh, plan checklist kita. Apa nak buat setiap hari yang boleh buatkan bisnes kita nih bergerak dan tak statik camtu je. Conciously thinking about what you want to do will subconciously move your body and mind to actually do it taw

Ala... kalau kerja ofis tu kan bos set kan KPI kita kan, ni dalam bisnes kita la bos so kita set la KPI sendirik..

Pastu print simpan dlm buku ke, tampal kat SOHO ke, mana2 yang mudah nampak dan setiap hari, tengok dan plan masa untuk cuba buat semua, if not some.

Lagi best kalau hari2 tick mana yg buat, mana yang tak buat so lama2 kita dapat adjust masa untuk buat semuaa

Bak kata omputeh - failure to plan, is planning to fail. Gitu lah.

Sounds like a plan, yes? Buat sekarang! 



0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com