Friday, March 4, 2016

Kenapa Patut Rasa Bersalah Makan Ayam Hari-Hari


Protein ada dua sumber, haiwan dan tumbuhan.

Ayam, ikan, kambing, lembu yang kita selalu makan tu lah protein haiwan. Mudah nak dapat sebab semua pasar ngan pasaraya pun jual.

Protein haiwan ni bekalkan 9 asid amino lengkap yang diperlukan badan - badan x dapat buat sendiri 9 asid amino ni, so penting untuk dapatkan dari sumber makanan.

Lagipun depa ni sodapp hehe

Jadi apa masalahnya dengan protein haiwan ni? Dah mudah dapat, cukup asid amino DAN SODAP plak tuh, apa susah-susah hype sangat nak suruh ambik protein tumbuhan ni?

Kita ambik contoh ayam.

Kenapa lahhh kita minat sangat ayam?

Kalau ikut website FAMA ni, harga ikan kembung fresh lebih kurang RM11/kg. Harga daging lembu fresh lagi lah mahal, lebih kurang RM27/kg. Daging kambing? Lagi toksah cerita lah.

Dalam banyak-banyak protein tu, ayam lah yang paling murahhhh --> hampir RM 6.80 /kg. Sebab tu pi mai pi mai mana pun, banyak orang akan pilih untuk makan ayam sebab jimat.
Ayam yang kita makan hari ni memang bekalkan 9 asid amino, tapi ayam dah disuntik dengan pelbagai jenis hormon;
  • hormon nak kasi antibodi dia kuat supaya tak sakit, tak mati sebelum sempat sembelih
  • hormon supaya besar cepat. kalau sepatutnya anak ayam jadi pak ayam dalam masa XX, hormon ni pendekkan masa XX tu supaya ayam jadi bapak lebih cepat. Cepat jadi bapak, cepat boleh sembelih, cepat jual, cepat lah masuk perut weolls
  • hormon supaya daging banyak. Kita kalau beli ayam kekurus pun macam apakah kan? Ketahuilah ayam yang sepanjang masa gebu banyak daging tu possibility ken cucuk hormon sangatlah tinggi

Jadi bayangkan bila kita cuma bergantung pada protein haiwan yang berhormon-hormon ni, apa yang masuk dalam badan kita?
Hormon hormon ayam a.k.a bahan kimia yang akan mengganggu fungsi badan.
Period awal sangat lah.
Dapat penyakit hormon tah hape-hape lah..

Oleh sebab yang tu, alternatif kepada protein haiwan, ramai yang cuba supplemen protein diorang dengan protein tumbuhan pulak...

Tapi awas!
Bila nak tukar protein haiwan kepada protein tumbuhan, kena pastikan benda-benda kat bawah ni dah cover:
  • protein tumbuhan tu boleh bekalkan 9 asid amino perlu. Tak mau lah tukar protein konon-konon nak sihat tapi aikkk ttbe badan dapat 5 je asid amino?
  • protein tumbuhan tu bukanlah jenis genetically-modified. Kalau ayam kena suntik, tumbuhan pun hampir 80% sekarang ni genetically modified untuk jadi produk. Tukar genetik supaya cepat matang lah, cepat boleh tuai, tak dimakan oleh haiwan perosak dan sebagainya. Protein tumbuhan yang genetically modified ni sama je kekdahnye dengan ayam-ayam suntik tu ya

Jadi apa pilihan yang ada?
Kita cerita next entry ya!

Putri Zulaikha Amin
Shaklee Independent Distributor 917819
SMS / WA 017-6021189



0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com