Thursday, February 4, 2016

Cara Menghilangkan Letih Yang Masih Ada Walaupun Dah Tidur Dan Rehat

Letih badan yang berterusan semestinya mengganggu mood harian.

Bayangkan dah rancang nak buat dan siapkan banyak perkara dalam satu hari, tapi akibat badan yang tak pasal-pasal lesu semacam buatkan rancangan terbengkalai

Belum lagi masalah letih badan yang berpanjangan, lagi la haru

Orang yang mungkin mengalami masalah letih badan berpanjangan ni adalah:

  • Wanita hamil
  • Orang yang terlalu sibuk bekerja sehingga tiada masa untuk rehat atau makan
  • Orang berumur 35 tahun ke atas
  • Orang yang menghidap penyakit kronik seperti sakit jantung, thalassemia, dan sebagainya
  • Orang yang sering tidak cukup tidur
  • Orang yang terlalu banyak buat kerja berat terhadap badan (manual labour macam pembina bangunan, pengait buah kelapa sawit, dsb)


Selalunya masalah letih badan boleh dihilangkan dengan rehat dan tidur yang mencukupi, serta makan makanan yang berkhasiat.

Tapi apa nak buat kalau tidur dan rehat dah secukupnya tapi masih juga lemah-lemah?

Kemungkinan besar puncanya datang dari pemakanan yang tak seimbang. Ya lah, sekarang semua orang makan untuk kenyang kan, bukan fikir sangat makan untuk sihat.. hehe..

Antara nutrisi yang penting untuk elakkan badan lesu berpanjangan termasuklah:

Multivitamin
Multivitamin penting untuk melengkapkan lompang-lompang nutrisi dari makanan seharian kita. Bukan bermaksud kita hanya perlu akan multivitamin tanpa makan langsung (ini salah ya! Vitamin bukan pengganti makanan), tapi sudah fakta yang makanan kita mungkin tidak lengkap dengan segala macam nutrisi yang diperlukan badan atas pelbagai faktor (pencemaran, penggunaan pestisid, cara masak yang memusnahkan nutrient, bahan mentah yang telah diubah genetik, dsb).

B Complex
B complex akan merangsang hormone gembira dan mengurangkan emosi stress. Hati dan minda yang ceria akan lebih bertenaga untuk melakukan kerja seharian

Vitamin C
Vitamin C yang penting dalam meningkatkan imuniti sangat membantu dalam mengelakkan tubuh dari mudah jatuh sakit, selsema, demam dan sebagainya. Tubuh yang sihat dan mempunyai imuniti yang kuat terhadap allergen dan virus akan lebih tahan walaupun telah seharian digunakan

Performance Drink
Salah satu punca lesu berpanjangan adalah badan yang dehydrated. Performance Drink Shaklee adalah minuman isotonik tidak bergas yang membantu mengekalkan elektrolit dalam badan supaya badan kekal terhidrat. Ramai atlet antarabangsa yang mengamalkan Performance Drink Shaklee atas sebab ini.

Vivix
Kelesuan berpanjangan adalah tanda awal yang badan kita telah “tua” sebelum waktunya. Vivix adalah ramuan botani Shaklee dari 4 ekstrak hebat. Kandungan polifenol yang tinggi dan kaya dengan antioksidan membantu memperbaiki sel-sel badan dari “tua” sebelum waktu dengan menyingkirkan radikal bebas.

Tak usah biarkan kelesuan badan terus menghantui hidup anda.

Apa lah erti hidup jika sentiasa sakit, lemah tak bermaya dan hanya nak tidurrrr aje, kan? Jadi macam Siti yang berusaha untuk cari penyelesaian kepada masalah letihnya tu.

Hubungi Put segera di 017-6021189 untuk cuba atasi kelesuan badan dengan nutrisi-nutrisi yang dicadangkan di atas.

Putri Zulaikha Amin
Shaklee Independent Distributor 917819
SMS / WA 017-6021189


0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com