Thursday, February 11, 2016

5 Makanan Merawat Denggi Yang Popular Dan Rasionalnya

Dengan viralnya virus Zika, Put teringat tentang wabak denggi yang setiap tahun akan menyerang Malaysia.

Ye lah, Zika dan Denggi, dua-dua dibawa oleh nyamuk yang sama iaitu nyamuk Aedes, jadi bila teringat Zika, terus teringat tentang denggi.

Put tak pernah kena denggi, tapi bila tanya-tanya mereka yang pernah kena denggi ataupun ada pengalaman kawan / ahli keluarga diserang denggi, diorang akan kongsi makanan merawat denggi yang lebih kurang sama saja.



Sebelum tu, apa tu denggi?

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes yang telah dijangkiti virus tersebut.

Biasanya nyamuk aedes betina yang akan menyebarkan virus ni, dan kebanyakan nyamuk betina suka beroperasi waktu awal pagi dan waktu senja.

Mungkin sebab tu orang tua-tua tak galakkan sangat anak-anak kita main di luar waktu senja - sebab nyamuk-nyamuk ni tengah galak cari mangsanya.

Bila dah dijangkiti virus denggi, platlet dalam badan akan berkurangan dengan mendadak dan badan akan menjadi lemah.

Ada beberapa makanan merawat denggi yang popular, hasil perkongsian dari orang-orang berpengalaman. Jom tengok!

Makanan #1 : Sup Ketam



Ni paling famous! Asal kena denggi, hampir semua orang akan usahakan sup ketam. Ada yang katakan sup ketam nipah lebih berkesan untuk naikkan platelet pesakit denggi.

Makanan #2 : Jus Daun Betik

Caranya ambil daun betik matang dan tumbuk sehingga mengeluarkan jus pekat. Suapkan jus pekat tersebut kepada pesakit denggi.

Makanan #3 : Jus Kiwi



Makanan #4 : Jus tembikai merah



Fungsi utama jus tembikai merah adalah untuk menaikkan paras cecair dalam badan pesakit.

Makanan #5 : Jus Kurma


Kurma yang banyak khasiat pun dikatakan mampu membantu merawat denggi tau. Kisar 10-20 biji kurma dan berikan jusnya untuk minuman. Put rasa rasionalnya adalah pati kurma memberikan tenaga kepada pesakit denggi dan menyebabkan proses penyembuhan lebih pantas..tapi, wallahualam..

Perasan tak kebanyakan makanan macam ber-kuahhh aje? Kenapa ek?

Bak kata nutritionist dalam video di bawah, pesakit denggi kehilangan cecair yang sangat banyak dari badan maka penting untuk pastikan badan pesakit terhidrat.

Mungkin juga sebab tu semua makanan di atas ni ala-ala berair aje.. hehe

Jom tengok apa lagi kata nutritionist ni berkenaan sakit denggi?


Antara pesanannya:

  • Minum air kosong dengan banyak
  • Elak makan makanan tinggi lemak, tinggi garam, tinggi herba, dan pedas
  • Meningkatkan sistem imunisasi badan melalui buah yang tinggi kandungan vitamin C untuk tingkatkan penghasilan darah merah
  • Mengambil protein untuk tingkatkan tenaga dalam badan

Cadangan Nutrisi Suplemen Untuk Membantu Merawat Denggi

Ya, semestinya untuk sembuh dari denggi, berkait rapat dengan nutrisi dan makanan. Dalam rangkaian suplemen Shaklee, pesakit denggi sangat disarankan untuk mencuba suplemen di bawah untuk cepat pulih:

Performance Drink
Tinggi kandungan iron untuk elak dehidrasi yang akan burukkan lagi keadaan pesakit denggi

Sustained Release Vitamin C
Meningkatkan sistem imunisasi badan, sel darah putih bekerja untuk bunuh virus denggi, dan elak simptom jadi lebih teruk

Nutriferon
Sumber interferon - beri signal pada sel darah putih untuk menentang virus

Vivix
Vivix ni sebagai tonik anti-penuaan yang membantu merawat sel-sel DNA yang rosak. Bila sakit, banyak DNA yang rosak jadi Vivix adalah antara ikhtiar yang sangat penting terutamanya untuk penyakit yang tiada penawar / vaksin (seperti denggi)

Energizing Soy Protein
Sumber untuk kembalikan tenaga dan kembalikan semula vitamin dalam badan

AWAS! Ada juga yang mengatakan minum minuman isotonik seperti 100 Plus boleh menyembuhkan denggi, tapi Put tak senaraikan di sini kerana minuman isotonik macam ni ada kandungan gula yang melampau-lampau! Tujuannya cuma nak menambahkan elektrolit badan supaya tak terjadi dehiydration - jadi cadangan Put lebih baik beralih ke Performance Drink (minuman isotonik tanpa gas dan gula). Lebih sihat..

Sekiranya anda menghidap denggi atau kenal orang yang dijangkiti virus denggi, boleh lah cuba Set Denggi di atas.

Sangat-sangat disyorkan dan inshaAllah, memang dapat membantu pesakit denggi untuk pulih dengan cepat dan pantas.

Yang penting, usaha yang sesuai dan tepat dengan masalah kita.

Cara Belian?

Anda boleh beli sendiri secara pantas melalui laman Shaklee dengan klik pada gambar "KIT PULIH DENGGI" di bawah dan buat pembayaran terus kepada Shaklee menggunakan kredit atau debit kad, atau



Hubungi Put untuk order di 017-6021189!


Putri Zulaikha Amin
Shaklee Independent Distributor 917819
SMS / WA 017-6021189



0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com