Friday, February 26, 2016

10 Petanda Nampak "Normal" Buatkan Bahaya Kanser Kolon Tak Diketahui Sampai Dah Terlambat

Tanda-tanda kanser kolon adalah sangat normal, nampak macam tak bahaya langsung sampai buatkan orang tak tau yang dia mengisap kanser kolon sampai lah tiba-tiba dah teruk.

Ini bahaya kanser kolon yang ramai terlepas pandang.

Hari ni Put nak share kan 10 petanda yang mungkin menandakan anda menghidap kanser kolon.

Tanda-Tanda Kanser Kolon Yang Anda Perlu Tahu

  • Kerap buang air, tetapi tetap rasa tidak puas. 
  • Alami masalah sembelit dan cirit-birit berselang seli. 
  • Najis bercampur dengan darah atau berwarna kehitaman. 
  • Perut rasa tidak selesa, memulas dan terasa asyik hendak buang air besar (walaupun sebenarnya tidak perlu). 
  • Muntah, hilang selera makan, berat badan turun tanpa sebab dan kerap penat. 
  • Pada keadaan serius, pesakit mungkin tidak boleh buang air. 
  • Kerap demam atau terkena jangkitan
  • Batuk kronik atau sakit dada
  • Kehilangan berat badan yang tak dapat dijelaskan
  • "Asid perut" kronik atau rasa perut penuh selepas makan yang sedikit.
Nampak macam tanda-tanda sembelit atau keracunan makanan aje, kan?

Ramai yang bila dapat petanda di atas, terus "self-diagnose" dan ambil panadol atau ubat-ubatan lain untuk melegakan simptom.

Tanpa mengetahui lebih lama dibiarkan, kanser akan menjadi lebih teruk.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas berterusan, eloklah berjumpa dengan doktor pakar untuk mendapatkan diagnosis yang pasti.

Put akan kongsikan dalam entri akan datang pula tentang rawatan kanser kolon. Ada ke? Tungguuuuuu

Amalan Nutrisi Untuk Elakkan Kanser

Statistik mengatakan yang kanser kolon menduduki carta ketiga selepas kanser serviks dan payudara untuk wanita, 

Kanser kolon pula paling tinggi untuk lelaki!

Kanser berpunca dari sel-sel rosak yang di"duplicate" dalam badan dan kemudiannya bergerak melalui salur darah ke kawasan-kawasan lain.

Jadi, jangan tunggu sampai dah terkena kanser atau pun dah stage lewat untuk cari cara baiki sel badan supaya sihat dan tak jadi kanser.

Walaupun punca kanser kolon tak dapat dikenalpasti lagi, pakar berpendapat ia berkait rapat dengan amalan pemakanan dan gaya hidup seseorang. Jadi, untuk elakkan kanser kolon, cuma perlu pastikan amalan pemakan yang sihat dan kaya dengan nutrisi yang boleh bantu cegah kanser.

Apa nutrisinya?

Antioksidan boleh membantu. Makanan seperti bluberry, anggur, kekacang dan sayuran hijau gelap adalah antioksidan superfood yang boleh diamalkan.

Tapi susah pulak hari-hari nak cari makanan superfood ni kan?

Boleh cuba minuman botani kaya antioksidan eksklusif dari Shaklee --> Vivix



Vivix membantu memulihkan sel rosak akibat radikel bebas dari peringkat DNA.

Maksudnya, bila sel dah dibetulkan dari akar umbinya lagi, sel yang di"duplicate" adalah sel sihat dan bukannya yang rosak dulu.

Risiko kanser pun kurang.

Banyak kajian dah mengakui potensi resveratrol (kandungan utama Vivix) untuk membantu mencegah kanser dan juga membantu memulihkan pesakit kanser. Put selitkan sikit penemuan kajian-kajian kat bawah ni:






Untuk dapatkan nutrisi cegah kanser, boleh SMS / WA Put di 017-6021189 ya.

Jangan tunggu sampai dah terkena kanser baru nak cari. Cegah sebelum sakit!


Putri Zulaikha Amin
Shaklee Independent Distributor 917819
SMS / WA 017-6021189

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com