Monday, January 25, 2016

Set Slimming Shaklee Tawarkan Nutrisi Sesuai Untuk Elak Diet Lepastu Gemuk Semula

Bagi yang nak cuba pengambilan makanan tambahan untuk kurus, boleh cuba set slimming Shaklee yang terdiri dari rangkaian vitamin semulajadi.

Konsep kuruskan badan yang Shaklee tawarkan adalah konsep 3B - Bakar, Buang dan Bina.

Tapi sebelum tu, untuk yang nak diet, Put nak ingatkan konsep diet

  • Kalori in < kalori out. Maksudnya apa yang masuk dalam badan mestilah kurang daripada yang dikeluarkan / dibakar / dikumuhkan dari badan - baru lah ada weight loss.
  • Diet = 80% food and nutrition, 20% exercise.


Okay jom kita tengok satu-satu apa nutrisi yang ada untuk 3B ni!



BUANG

Buang atau dalam erti kata lain = detox.

Salah satu aspek yang banyak orang tertinggal / terlupa waktu diet adalah nak pastikan setiap nutrisi yang masuk dalam badan tu diserap dengan baik.

Detox penting untuk membersihkan usus dan mengeluarkan toksin, menjadikan penyerapan nutrien lebih mudah dan paling penting, berkesan.

Iya lah, waktu diet kita nak limitkan pengambilan makanan kan? Jadi nak pastikan walaupun sedikit kuantiti yang masuk, semuanya (atau close to 100%) diserap dengan baik.

Untuk detox, ada tiga produk pilihan;

Herb-Lax

Herblax bertindak khas untuk detox usus, dan komponen utamanya adalah Daun Senna.

Menariknya, daun senna ni dah digunakan sejak zaman Rasulullah lagi untuk melancarkan pergerakan usus besar (rujukan dari Tibb an-Nabawi).


Alfalfa Complex

Alfalfa adalah sejenis herba semulajadi yang mempunyai pelbagai kegunaan, dan salah satunya adalah untuk detox seluruh badan secara lembut.


DTX Complex

DTX Complex mempunyai kandungan milk thistle yang digunakan dalam perubatan Islam, dan fungsinya lebih kepada mendetoks hati.


Yang mana satu nak kena beli untuk detoks? Satu atau semua atau yang mana?

Jawapannya ikutlah bajet anda. Jika beli semua pun, tak semua perlu di makan setiap hari (contohnya kita "detox" rumah kita dari habuk dan kekotoran, tak buat setiap hari pun, kan).

Selalunya produk yang jadi pilihan adalah alfalfa complex (untuk detox lembut harian) dengan kombinasi herblax (untuk detox intensif permulaan, dan juga maintenance selang beberapa hari).

BAKAR

Selain bakar, Shaklee juga menawarkan produk untuk membakar lemak dari badan.

Lecithin

Lecithin adalah nutrisi yang tak dapat dihasilkan sendiri oleh badan, dan perlu didapati dari sumber makanan atau suplemen. Fungsinya sebagai pengemulsi lemak sangat berguna untuk diet - lemak-lemak dari makanan baru akan dipecahkan kepada molekul-molekul yang lebih kecil supaya mudah dibakar dan dibuang dari badan.

Ia juga berguna untuk ibu menyusu bagi mengelakkan bengkak susu.


Omega Guard

Omega guard mengandungi asid lemak omega-3 yang penting. Kajian menunjukkan asid lemak omega-3 berhubung rapat dengan pengawalan hormon leptin, iaitu sejenis hormon yang mengawal selia rasa lapar.

Kajian juga menunjukkan pengamalan minyak ikan yang kaya dengan omega-3 boleh menguraikan lemak-lemak lama yang termendap di dalam badan untuk dinyahkan, seolah-olah kita ni adalah mesin pembakar lemak.

BINA

Setelah susah payah detox dan bakar, salah satu aspek penting adalah untuk pastikan jisim otot tak berkurangan.

Jisim otot yang terjejas melalui diet yang tak betul hanya akan berikan ilusi kurus sementara - bila dah tak diet, berat kemungkinan naik mendadak. Kesan ini dipanggil kesan yo-yo, dan sangat biasa terjadi dalam proses diet.

Oleh itu, Shaklee mementingkan konsep bina otot supaya metabolisme yang baik dapat dikekalkan (atau ditingkatkan) dan tak terjadi efek yo-yo ni.

Ada dua produk pilihan untuk bina otot dengan sihat, iaitu:

Cinch Shake Mix

Keistimewaan Cinch Shake Mix adalah protein Leucine yang memelihara jisim otot

Energizing Soy Protein

Alternatif kepada cinch shake mix adalah ESP, yang mempunyai kandungan protein soya non-gmo berkualiti tinggi.


Selamat memilih produk anda. Yang penting Putri nak ingatkan, nak kurus sebenarnya bagus, tapi pilihlah diet dengan cara yang sihat.

Untuk sebarang nasihat tentang produk yang sesuai diambil, whatsapp Putri di 017-6021189 ya.


Putri Zulaikha Amin
Shaklee Independent Distributor 917819
SMS / WA 017-6021189

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com