Thursday, January 21, 2016

Manfaat Kerap Pam atau Selalu Susukan Anak Sampai Breast Tak Pernah Penuh

Satu lagi perkongsian yang saya selalu sharing dengan customer yang berniat nak jayakan penyusuan sampai bertahun-tahun adalah PERLU SELALU PAM ATAU SUSUKAN ANAK.

Tak perlu risau
  • Alah susu bukan ada pun kalau pam kerap, breast lembik je ni
  • Asyik susukan anak je nanti dia asyik nak melekat, susah lah nak tinggal

Manfaat Kerap Pam Susu

Adalah pertamanya ibu akan perasan lama-kelamaan, susu akan bertambah-tambah. Syok sangat.


Syok tak kalau susu melimpah-limpah macam air terjun ni? Tak yah risau stok tak cukup.. hehe

Badan akan ingat bayi nak menyusu dengan banyak, dan automatik akan hasilkan susu sebanyak yang diminta.

Badan kita pemurah dan rasional.

Lagi banyak mintak susu (melalui pam atau susukan anak secara direct), makin banyak susu yang dihasilkan.

Dan sebaliknya.

Lagi kerap tak pam atau malas nak lekapkan anak, lama-kelamaan susu akan drop dengan sendirinya.

Waktu awal-awal kerap pam, ibu mungkin akan perasan yang susu tak berapa banyak, ataupun breast masih lembik.

Tapi jangan tertipu.

Jangan tangguhkan sesi mengepam sampai breast dah penuh, berat dan bengkak.

Manfaat kedua yang kebanyakan ibu tak tahu adalah

Semakin kerap ibu mengosongkan breast, kandungan hindmilk akan bertambah.

Secara teori, semakin sedikit susu yang ada di payudara, semakin pekat keadaan susu.

Susu yang pekat ni dipanggil hindmilk, iaitu jenis susu yang kaya dengan protein, kalori dan berlemak yang sangat penting untuk
  • Naikkan berat badan bayi
  • Buatkan bayi kenyang
Jadi walaupun ibu berikan pelbagai sebab dan alasan untuk tak kerap mengepam atau susukan bayi secara direct, ketahuilah yang sedikit kesusahan sebenarnya menjanjikan pulangan yang lumayan.

Siapa yang tak gembira bila lihat wajah bayi yang membesar sihat berkat susu ibu yang kita susah-payah “latih badan” untuk melimpah ruah, kan?


Untuk ibu yang sering merasa lesu, penat dan letih untuk mengepam dan bangun malam menyusukan bayi, dapatkan set penyusuanspecial dari saya untuk bantu cergaskan badan dan hilangkan lesu (bonus : tips istimewa tambah susu). Hubungi saya di 017-6021189 hari ini.



Putri Zulaikha Amin
Shaklee Independent Distributor 917819
SMS / WA 017-6021189

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com