Friday, January 8, 2016

Kasihan Ahmad Kena Tipu - Makan Vitamin Tapi Tak Ada Kesan!

Ahmad dah tak percaya lagi dengan syarikat-syarikat suplemen yang cakap suplemennya semulajadi lah selamat lah berkesan lah.

Dah beratus-ratus ringgit duit beliau laburkan untuk beli bermacam jenis vitamin dan suplemen.

Tapi malangnya semangat nak ubah gaya hidup kepada lebih sihat dan beri nutrisi pada badan hanya tinggal angan-angan sahaja.

Lepas makan suplemen, macam tak ada perubahan... Makan suplemen tapi tak berkesan pun!

Penipu punya syarikat suplemen!



Adakah anda rasa macam senasib dengan Ahmad?


Dok tengok orang lain gah cakap suplemen berkesan la elok la, tapi bila kita yang makan.... mehhh. Ape yang best sangat?

Nasihat saya kepada Ahmad,

Jangan putus asa! Suplemen bukan ubat, dan kebanyakan suplemen ambil masa dari 2 minggu hingga berbulan-bulan sebelum hasilnya dapat dilihat.

Selain tu, untuk pastikan badan kita betul-betul dapat manfaat suplemen tu, ada beberapa tips mudah:

Tips #1 : Banyakkan minum air

Kajian cakap kuantiti air yang sepatutnya kita minum adalah 1L untuk setiap 22.7kg berat badan. 

Lagi berat, lagi banyak air nak kena teguk.

Air sangat penting untuk kesihatan badan dan pastikan fungsi asas dapat berjalan lancar, dan nutrisi dari makanan dan suplemen boleh diserap dengan baik.


Tips #2 : Kurangkan pengambilan kafein

Kafein dan suplemen tak ngam.

Kalau boleh berhenti, berhenti.

Kalau tak, kurangkan dengan significant dan jangan ambil suplemen pada waktu yang sama teguk kopi starbucks pulak.

Tips #3 : Usus tak berapa nak bersih

Untuk yang tak biasa makan suplemen, usus mungkin berkeladak dan kotor. Usus kotor buatkan semua nutrisi baik dari suplemen atau makanan ruji sekalipun tak diserap dengan berkesan.

Macam makan ayam dan nasik, tapi cuma setakat mengenyangkan je lah tapi khasiat tak masuk dalam badan.

Dinasihatkan untuk mula dengan detox usus dulu menggunakan produk detox (untuk kes Shaklee, ada herblax / alfalfa / dtx complex – sila PM untuk tahu apa beza ketiga-tiga detox ni dan mana yang patut ambik)

Tips #4 : Lupa untuk istiqamah

Hari ni makan vitamin, esok skip, lusa skip, minggu depan baru makan lagi.

Haiya acaner tu?

Badan pun konfius nak bagi reaksi macam mana... nak improve ke tak nak ni?

Contohnya makan vitamin untuk cantikkan kulit. Kulit kita akan diganti sel nya setiap 21 hari tapi baru 2 hari makan dah stop sebab tak nampak kesan positif.

Mana nak jadi...

Paling senang buat reminder dekat handphone untuk makan suplemen ikut waktu. Teknologi kan banyak – selain gunakan untuk berhubung dengan dunia luar dan bersosial, boleh gunakan untuk menghubungkan memori dan aksi. (ingat makan vitamin, dan makan!)



Mudahkan?
Cuma perlukan sedikit disiplin dan keteguhan hati untuk jadikan gaya hidup kita ni, gaya hidup yang sihat..

Jangan jadi macam Ahmad - rugi laburkan duit beli suplemen tapi tak pandai nak makan. Pastikan anda dapat panduan yang baik untuk makan vitamin-vitamin tu..

Khas untuk customer Put, inshaAllah akan dapat panduan makan yang baik dan kalau tak berkesan, kita sama-sama brainstorm cari punca dan penyelesaian supaya vitamin yang beli tu berbaloi-baloi kesannya.

PM Put hari ni untuk pesanan!



Salam sayang,

Putri Zulaikha Amin
SID 917819
017-6021189

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com