Thursday, January 28, 2016

Lelaki Tak Boleh Ambil B Complex, Ada Asid Folik! (Lelaki Bukan Nak Hamil Pun?)

Bila tengok semua artikel tentang asid folik dok cerita tentang kepentingan asid folik untuk ibu hamil untuk elakkan risiko spina bifida pada bayi, habis kecoh pulak bila cadangkan B complex untuk lelaki.

Saya bukannya nak lahirkan anak pun? - antara respon normal yang Put terima bila Put sarankan lelaki untuk ambil B complex juga.

Suplemen Vitamin B biasanya berwarna kuning pekat

Sebenarnya apa asid folik tu?

Asid folik, atau sumber semulajadinya folate adalah sejenis vitamin B (B9) yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Kalau nak tengok dari sumber makanan, telur antaranya adalah sumber semulajadi yang bekalkan folate.

Lelaki makan telur, kan? Hehe

Kalau ikut kajian, asid folik memang beri manfaat yang banyak kepada ibu hamil - dari segi kawalan emosi dan paling penting, untuk kurangkan risiko kecacatan spina bifida pada janin.

Kajian menunjukkan ibu yang merancang (baru rancang tau, belum hamil lagi) untuk hamil sangat sangat digalakkan untuk mulakan pengambilan asid folik secara konsisten sekurang2nya 4 bulan sebelum hamil untuk menyediakan badan buat janin.

Untuk lelaki pula, jangan pulak risau akan hamil kalau ambil B Complex ni.

Antara kebaikan B complex untuk lelaki, terutamanya asid folik tu termasuklah:

  • Membantu merawat masalah kesuburan lelaki
  • Membantu mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki, untuk elakkan janin tidak hidup lama
  • Membantu tubuh menghasilkan sel-sel darah merah baru - penting untuk elakkan penat, lemah dan rasa tidak bertenaga
  • Memberi manfaat pencegahan kanser kolon, strok dan penyakit jantung

Dalam artikel di Infertility website, katanya;
Folate levels measured in semen have been associated with sperm count and health. One study found that low folate levels in semen were associated with poor sperm DNA stability.

Dalam set shaklee yang mana lelaki boleh ambil B complex?

120 tablets sebotol, tahan untuk penggunaan selama 4 bulan. Berbaloi-baloi!


Buat yang nak menjaga kesihatan secara am - B complex adalah salah satu vitamin asas untuk menyokong fungsi badan

Buat yang nak berikan set Vitamin anak bijak untuk anak lelaki - B complex membantu mengawal emosi dan menjadikan pelajar lebih ceria dan tenang untuk belajar

Buat yang sering migrain - gabungan B Complex dan Ostematrix (kalsium magnesium) boleh mengurangkan frekuensi serangan

Dan banyak lagi lah!

Oleh sebab tu, dapatkan nasihat dari pengedar yang betul ya. Jangan sampai salah dan terlepas peluang untuk nikmati kebaikan2 yang B complex ni boleh tawarkan!

Putri Zulaikha Amin
Shaklee Independent Distributor 917819
SMS / Whatsapp 017-6021189

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com