Wednesday, November 18, 2015

Anak Ibarat Kain Putih - Betulkan Cara Warnanya



Selalu dengar kata-kata hikmat yang cakap "Anak ibarat kain putih, kita lah yang mencorakkannya"..

Kan?

Kajian menunjukkan umur sehingga 10 tahun adalah waktu yang paling mudah untuk membentuk peribadi anak.

Selepas 10 tahun, tentunya masih boleh, tapi apa-apa sikapnya akan menjadi tabiat yang akan lebih sukar untuk dikikis.

Alah, zaman kita remaja lepas-lepas period tu... mana makan saman ye tak?

Sama lah macam Iman Nasuha sekarang. 

Beliau sekarang di fasa meniru.

Kadang-kadang tak terfikir pun dia akan tiru tapi makkkk rupanya masuk dalam kepala.

Contoh baik:


Pergi dapur nak isi air dalam botol dan kak Iman, macam biasa akan terkedek-kedek follow mak dia.

Selalunya memang ada bangku kecik dekat sebelah water filter tu supaya senang ambik air dan boleh duduk untuk minum (walaupun tak berapa nak diamalkan.. ambik air togok je sambil berdiri adeyh)

Umi pun risau sebab kak Iman sambil jalan sambil cakap " Kak Iman duduk aje, teman umi.."

Jadi Umi pun tanye lah.. "Kak Iman pandai tak duduk? Hati-hati nanti jatuh"

Dan paling sejuk perut omak kau mengandung ni nak bila dengar jawapan

Iman pandai. (Panjat) Iman baca bishmilah aje. Shmillah hoyim..

Pandai hoh? Ni sebab asyik nak makan "omeda" la ni..

(Omeda = Slang Iman untuk Omega Guard kapsul kegemarannya. Lagi gemar bila Umi cakap nanti kak Iman jadi pandai kalau makan omeda)

Contoh tak berapa nak baik:


Walid: Iman, hari ni Iman pergi sekolah tak?

Iman : Tak.. tak naik bash

Walid : Ha? Umi tak hantar kak Iman naik bas ke?

Jawapannya..

Tak. Umi cakap umi malash. Ye. Umi malash.

Errr...

Lagi contoh tak baik langsung:


Tengah-tengah nak tidur malam, tiba-tiba Iman ambil patung kambing dia, bangun duduk dan..

Ha tido cepat. Tutop mata. Nanti Kak Iman marah. Kak Iman cubit. Ha. Ha. Tutup mata.

Tercekik omak eh

Tercekik!



Mama papa sekalian, pilih warna yang betul ya! 


Putri Zulaikha Amin
SID 917819
SMS / Whatsapp 0176021189




1 comment:

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com