Friday, October 30, 2015

4 Jenis Mak-Mak di Bilik Pam Susu Yang Menghiburkan Hati (Gelak)

Salam Sabtu!

Kalau anda seorang ibu menyusu yang perlu mengepam susu - tak kisahlah di bilik khas atau pun di surau yang mana anda perlu jumpa mak-mak lain yang pun sama nak mengepam susu, mesti akan jumpa sekurang-kurangnya salah satu kategori mak ni:



1. Mak Yang Suka Banding-Bandingkan Susu


Mak ni beliau tak akan tegur kuantiti susu depan-depan, tapi anda akan perasan bila anda tutup pam susu dan nak pindahkan susu masuk botol / tutup botol susu, mata mak ni akan juling semacam.

Beliau dok "spy" tengok susu hang la tu weh!

Lepas tu kalau nampak susu anda macam melimpah ruah (mungkin sebab makan set menyusu premium sampai susu mengalir laju), beliau akan bukak mulut dan tanya "Anak dah umur berapa susu banyak melimpah camni nih?"

Mak macam ni ada dua kemungkinan:

- Susu dia selalu tak cukup so dia nak tau yang dia tak keseorangan
- Dia memang pendengki dan nak ambil peluang untuk berlagak kalau tengok susu anda seciput aje dan susunya banyok. Haha!


2. Mak yang Anaknya Dah Boleh Berlari Walaupun Baru Berumur 2 Bulan


Hah tak ke terkojut?

Hiperbola je tu.

Golongan mak #2 ni adalah mak yang belum apa-apa dah menceritakan kecemerlangan anaknya yang sangat hebat.

Dua bulan dah pandai berjalan.

Lima bulan boleh bersajak.

Setahun? Apeadehal, dah boleh masuk sekolah rendah.

Hihihihi

Untuk mak macam ni, sabar sajalah ya. Berdoalah waktu 30 minit untuk mengepam berjalan pantas. Anda mungkin sedang membantu mak ni melepaskan tensyen dan rindu terhadap anaknya dengan dengar kisah-kisah beliau.

Kalau anda dalam mood untuk sama berceloteh, ape lagi, ceritakan lah kisah anak anda yang sejak kecil pandai ke tandas tu?

3. Mak Senyap Anti-Social


Ni satu jenis lagi ni.

Mak ni akan masuk, pilih sudut yang paling sepi sekali dalam bilik tu, switch on pam susu dannn tenggelam dalam dunia buku / handphonenya.

Not a very bad mum to be around when pumping - waktu mengepam akan lebih tenang dan berjalan lancar.

Mak ni pun mungkin akan menjeling tajam kalau anda terkentut dan sebagainya sewaktu mengepam sebab dah merosakkan ketenangan mereka, hati-hati!

4. Mak yang Dok Mengepam Tak Sudah-Sudah


Anda masuk bilik mengepam jam 10 pagi, mak ni tengah mengepam.

Anda keluar, mak ni masih mengepam.

Anda datang lagi jam 12 tengah hari, aik masih ada kat sini.

Anda keluar lunch pukul 12:30 tengah hari, mak tu masihhhh jugak tak habis-habis.

Banyak susu ke banyak lemak?

Penyelesaian :

Cuba datang lagi pukul 1 tengah hari dan check tengok ada atau tak. Kalau ada tu..... hmm....


Rahsia Nursing Room...,


Jangan marah ya, suka-suka aje!

Ape-apepun, semua ibu yang decide untuk CUBA menyusukan badan have my respect - bukan senang tau!

Untuk ibu-ibu yang sering lesu tak bermaya akibat sering bangun malam menyusukan bayi atau mengepam, boleh cuba set penyusuan shaklee yang lengkap untuk bantu pastikan badan ibu kekal bernutrisi dan segar serta bertenaga nak terus mengepam. Hubungi Putri sekarang di 01-6021189 untuk sebarang pertanyaan.


Putri Zulaikha
Whatsapp 0176021189
SID 917819



6 Cara Mudah Kurangkan Sakit Badan Supaya Cergas dan Rasa Muda


Sakit badan memang salah satu sakit yang merimaskan.

Muda-muda dah sakit-sakit badan.

Belum lagi tua... alahai..

Sudahlah tak nampak macam sakit, orang lain tengok macam sihattttt aje tapi kita tuan punya badan yang mengalami sakit badan ni ya Allah, tahu-tahu je lah betapa rimas dan seksanya!

1. Diet Seimbang


Semestinya, kan?

Kalau badan disumbat dengan entah hapa-hapa, mana tak sakit badan, ya tak

Untuk jaga kesihatan badan, pastikan makan makanan seimbang bak yang disarankan oleh piramid makanan.

Kalau memang sejak azali mudah nak sakit badan, mungkin perlu pertimbangkan pengambilan suplemen yang bersesuaian untuk baiki kesihatan badan - contohnya kalsium Ostematrix untuk tulang sihat, atau mudah cuba saja set sendi yang lengkap untuk jaga kesihatan tulang dan rawan.

Sekiranya sakit badan berterusan, cuba lawati doktor berhampiran anda dan dapatkan nasihat. Doktor mungkin boleh mencadangkan ubat sakit badan yang sesuai sekiranya perlu.





2. Hiruplah cahaya matahari!





Kekurangan Vitamin D yang datang dari matahari boleh menjadi punca sakit badan.

Dalam satu-satu kajian, lebih 80% peserta berumur antara 15 hingga 52 yang menghidapi sakit badan yang teruk menunjukkan simptom kekurangan vitamin D.

Jadi dalam zaman-zaman dah kurang jerebu ni, rajin-rajin kan lah diri keluar pagi


3. Kurangkan angkat barang berat lebih dari kemampuan anda


Bawak barang berat terutamanya menggunakan sbeelah badan boleh memberi tekanan kepada struktur tulang dan juga otot.

Selalu sakit badan belakang? Tips mudah - pastikan berat begpack, atau briefcase kurang 10% dari berat badan anda. Jika lebih, cuba untuk ringankannya.



4. Duduk di atas wallet yang tebal (Jangan!)


Haaaa yang ni khas untuk lelaki, sebab perempuan selalunya akan bawak henbeg

Lelaki selalunya letak wallet di poket belakang - sudahlah wallet tebal sebab duit berkepuk-kepuk, kalau duduk terus macam hmmpphhh bontot senget sebelah.

Duduk atas wallet gemok macam tu sepanjang hari akan menekan saraf di bahagian bontot, dan menyebabkan "sciatica" - saraf bengkak.

Masalah ni sangat sangat la common di kalangan lelaki sampai siap ada nama khas - wallet neuropathy. Hehe.



Setiap kali sebelum duduk, keluarkan wallet dari poket dan letak la kat tempat yang sesuai - atas meja ke, atau tumpang beg kawan perempuan.

And ladies, another thumbs up for the creation of handbag!

5. Postur yang betul sewaktu duduk


Memandangkan ramai yang sakit belakang ni adalah pekerja office, salah satu punca utama adalah cara duduk yang silap.

Silang kaki 8 jam? No no..

Duduk tegak kaki tergantung? Also no no..

Sebaiknya, sekiranya tergolong dalam golongan kaki pendek, letakkan sesuatu seperti bangku kecil di bawah kaki supaya kedudukan lutut lebih tinggi seidkit daripada pinggang.

Pastikan juga betis tak tegang - betis tegang adalah salah satu punca sakit belakang.

Bangun berjalan-jalan melawat kawan-kawan, ke tandas, atau buat regangan-regangan untuk melonggarkan otot betis.

6. Jadi lah seekor kucing dan lembu..


Salah satu pergerakan atau posisi yang berkesan untuk melegakan sakit belakang adalah posisi yoga The Cat Cow (atau nama bahasa melayunya... Sang Kucing Lembu kehkeh)

Untuk yang sakit badan sebelah kanan ke, sakit badan sebelah kiri ke, semua sesuai. Tak semestinya perlu sakit satu badan baru perlu buat senaman yoga mudah ni tau..

Caranya:


  • Duduk dalam posisi merangkak (tangan dan lutut di atas lantai), dan relakskan badan. Luruskan pinggang.
  • Mula dengan pose Lembu : tarik nafas sambil gerakkan perut ke bawah menghampiri tikar yoga, sambil mata pandang ke siling. Rasakan tulang belakang meregang dalam kedudukan lembu ni
  • Tahan selama beberapa saat
  • Hembuskan nafas dan pergi ke posisi Kucing pulak : hembuskan nafas dan lengkungkan badan ke atas. Mata memandang bahagian perut. 
  • Ulang 5-10 kali dengan bertukar-tukar posisi dari lembu ke kucing, lembu ke kucing, lembu ke kucing....

Kalau yang lebih mudah belajar secara visual, boleh rujuk di link Youtube ni


Harap-harap boleh membantu kurangkan sakit badan (jika ada). Iya lah, tak mahu lah pulak aktiviti harian terganggu akibat sengal-sengal badan yang berterusan.

Lagi tak best kalau sakit badan sampai jadi moody.. semua orang sekeliling pun terkena sama. Kalau nak cuba ostematrix atau set sendi, jangan segan-segan hubungi Putri di 0176021189 ya. Semua pembelian akan disertakan dengan konsultasi berterusan inshaAllah.


Putri Zulaikha Amin
SID 917819
Whatsapp : 017-6021189



Monday, October 26, 2015

Pengalaman Makan Vitamin Untuk Dalam Pantang Bersalin, Langsung Tak Serik Berpantang Tau

Salam Semua!

Hari ni seronok berborak dengan 2 kakak yang tanya tentang vitamin untuk dalam pantang. Mulanya, cuma tanya pengalaman saya berpantang anak sulung, jadi saya kongsikan cerita saya berpantang guna Set Berpantang Shaklee.

Dari perbualan kami tu, saya simpulkan :
  • Ibu ramai yang agak cuak nak ambil jamu dan herba atas alasan takut efek susu dan bayi, tapi taktau ape lagi yang selamat untuk diambil jadi akhirnya tak ambil apa-apa
  • Beranggapan vitamin mahal
  • Dan beranggapan vitamin tak berkesan.. baik makan makanan segar dari makan pil, katenye
Saya yang dengar pun makin bersemangat lah nak kongsi pengalaman pantang saya hehe


Kisah Pantang Anak Sulung


Kalau baca cerita saya yang hampir tertidur waktu memandu pulang kerja, memang akan tahu kenapa saya tiba-tiba konsisten makan vitamin. Saya cuba Shaklee dan memang sangat serasi dengan badan kot, sebab vitaminnya semulajadi.

Sejak dari situ, saya memang dah tahu saya akan consume Shaklee as vitamin untuk apa-apa sahajalah.

Termasuklah berpantang.

Saya memang guna Set Kehamilan Shaklee sepanjang 9 bulan mengandung, saya ceritakan pengalaman mengandung saya yang sembelit-free dulu kat sini.

Anyway, pengalaman berpantang saya.

Saya amalkan Set Premium Berpantang yang terdiri daripada:

  • ESP
  • Vitalea Iron Formula
  • B Complex with Acid Folic
  • Sustained Release Vitamin C
  • Lecithin 
  • Zinc Complex
  • Ostematrix
  • Alfalfa

Set ni ambil masa hampir 4 bulan untuk habis, jadi lepas tamat pantang saya sambung terus sebagai suplemen menyusu sebab kebaikannya memang serupa.

Lepas dah habis pantang dan dengar cerita-cerita mak-mak lain yang pantang cara mereka, saya baru perasan apa yang best-nye makan vitamin ni:

a) Tak lesu walaupun tak tidur malam

Iman Nasuha susah sangat nak tidur malam sebab badan berangin. Asyik nak dituam aja. So maksudnya saya pun... hmm tak berapa nak tidur jugak lah hehe,. 

Tapi alhamdulillah, saya tak ada pulak rasa letih, lemah dan lesu yang melampau.

Setiap pagi selepas sarapan, saya akan ambil Vitalea, B Complex dan Vita C untuk berikan badan saya tenaga yang tak dapat dari makanan pantang.

Agak-agak terasa lapar, suami akan bancuhkan ESP buat alas perut.

b) Tak ada masalah sembelit langsung!

Yang ni paling best, sebab saya memang sebelum mula Shaklee memang ada masalah susah nak membuang.

Alhamdulillah dengan Ostematrix, setiap hari membuang lancarrr aje. Pil "membuang" yang doktor berikan waktu discharge hospital tu pun sampai hari ni masih ada dalam laci, tak terusik.

Best sangat. Sangat-sangat best. Bayangkan kalau sembelit lepas bersalin, dengan luka jahitan kat bawah tu lagi dengan nak buang air lagi? Seriau tauuu, silap hari bulan boleh jadi serik nak mengandung lagi sebab taknak lalui pantang macam kakak ni! 



c) Luka jahitan sembuh cantik

Salah satu vitamin dalam set pantang adalah Zinc Complex.

Ikan haruan yang tradisional mak-mak kita suruh makan tu, sebenarnya ada kandungan zinc yang tinggi sebab tu ikan haruan sangat digalakkan untuk bantu sembuhkan luka.

Zinc complex Shaklee pun fungsinya lebih kurang sama - untuk bantu sembuhkan luka ibu dari dalam.

Masa saya check-up seminggu bersalin, doktor kata jahitan kemas dan cantik sembuhan luka. Ni penangan Zinc ni rasenye ni... hehe

d) Susu badan banyak (cuma saya yang tak reti nak bersabar dengar baby menangis hehe)

Bila badan tak stress emosi stabil, susu pun terhasil dengan cepat. Tukang urut yang datang urut pun siap cakap susu banyak.

Tapi kalau baca pengalaman saya menyusukan Iman Nasuha, tiga hari pertama tak dapat breastfeed jugak sebab beliau tak pandai latch dan saya... tak pandai pegang budak. Hoho.

Tapi alhamdulillah tak ada masalah susu tak cukup ke ape selepas tu berkat consistently ambil vitamin.


Kalau nak tahu fungsi setiap vitamin, saya listkan kat sini:

Fungsi ESP

Sumber tenaga tambahan untuk ibu. Waktu berpantang ibu akan cepat lepar sekiranya menyusu dan juga waktu tidur yang tak teratur jadi ESP bantu ibu kekal cergas bertenaga dan tahan lapar dengan lebih lama (protein buatkan badan tahan lapar lebih lama berbanding karbohidrat)

Membantu kulit anjal dan berseri

Membantu merawat luka dalaman dan luaran

Fungsi Vitalea with Iron Formula

Multivitamin yang sangat membantu untuk top-up kekurangan nutrisi akibat cara masakan, penanaman dan juga kekurangan makan. Tambah lagi waktu pantang, pemakanan amatlah terhad kepada makanan-makanan tertentu sahaja jadi Vitalea boleh bantu untuk "supply" zat-zat yang kekurangan tu.

Mengandungi zat besi yang sangat penting untuk kekalkan paras HB ibu di tahap yang cantik dan elok, untuk elakkan pening-pening dan lesu semasa berpantang

Fungsi B-Complex

Mengandungi vitamin B6 yang merangsang hormon serotonin - hormon gembira yang membantu mengawal perasaan stress, murung dan sedih ibu

Hormon gembira ni jugak penting untuk membantu penghasilan susu badan yang lancar!

Fungsi Vitamin C

Bantu baik pulih luka dengan merangsang penghasilan kolagen

Meningkatkan sistem imun badan,, iyalah tengah berpantang dengan tak cukup rehat, sistem imun perlu kuat supaya ibu tak jatuh sakit atau demam..

Membantu memulihkan seri dan keanjalan kulit

Fungsi Ostematrix

Mengelakkan sakit pinggang

Mengelakkan sembelit dengan kandungan magnesium yang berfungsi melembutkan najis. Nak membuang pun akan lebih lawas dan mudah. Dan tahu tak suplemen kalsium tanpa magnesium boleh menyebabkan osteoporosis dalam jangka masa panjang? Tak perlu risau dengan Ostematrix sebab memang dah ada magnesium..

Mengurangkan lenguh-lenguh badan, dan bantu dapatkan tidur yang berkualiti

Fungsi Zinc 

Membantu merawat luka dalaman dan luaran, termasuklah luka caesarean

Membantu mengawal keguguran rambut

Lecithin

Bantu memecahkan lemak makanan dan mengembalikan berat badan ibu kepada pre-pregnancy

Mempunyai kolina,yang penting untuk fungsi memori jadi membantu menguatkan memori ibu berpantang

Akan disalurkan melalui susu badan kepada bayi, dan membantu perkembangan memori dan otak bayi

Berfungsi membantu mengatasi masalah bengkak susu yang sering dialami oleh ibu-ibu yang baru melahirkan


Jadi bila orang tanya pantang anak kedua nanti nak pakai apa,

Saya tentulah akan terus dengan Shaklee hehe sebab memang dah terasa kesannya yang sangat memberangsangkan.

Tak fobia nak berpantang kali kedua, harap-harap Allah mudahkan segalanya. Tambah-tambah lagi berpantang anak kedua mesti lebih mencabar sebab ada anak sulung yang turut perlukan perhatian, kan..

Saya perlulah pastikan badan saya sihat dan cergas bertenaga.

Harga

Set berpantang Shaklee ni lengkap dengan (tak termasuk GST):

  1. Vitalea with Iron – 120 Biji (RM 88.75)
  2. B-Complex with acid folic – 120 Biji (RM 53.75)
  3. Sustained Release Vitamin C – 180 Biji (RM92.50)
  4. Ostematrix – 120 Biji (RM 61)
  5. ESP – 850 g (RM 150)
  6. Zinc Complex - 120 biji (RM 33.75)
  7. Lecithin - 180 biji (RM 52.50)
  8. Alfalfa - 330 biji (RM 53.75)

menjadikannya total RM 596.31 (sebelum GST) atau total RM621.16 dengan GST.

Namun begitu,

anda boleh dapatkan set Berpantang Premium ni pada harga ahli yang jauh lebih murah (diskaun hampir 20%...) sekiranya anda daftar menjadi ahli. Boleh tanya saya bagaimana.

Khas untuk bulan May - October 2015, anda juga boleh mendapat free Vitalea dengan setiap pendaftaran ahli dan belian produk... untung sangat ni!

Ibu-ibu mesti tertanya-tanya dan nak juga rasa pengalaman berpantang yang tak menakutkan kan?

Pantang tanpa sembelit?

Pantang dengan lebih cergas...

Tak ada masalah susu..

Just give Shaklee a try.. inshaAllah berbaloi dan jatuh cinta..


Jika ibu pernah mengalami sakit badan, sembelit atau lemah lemah waktu berpantang, jangan tunggu lama-lama, hubungi saya di 017-6021189 supaya boleh saya cadangkan suplemen yang sesuai untuk ibu.

Tak mahu beli penuh full set Premium pun tak apa, saya boleh kongsikan vitamin yang sesuai supaya masalah pantang ibu dapat diatasi dengan segera.

Badan kena jaga.. bukan nak pakai setahun dua aja tu..


Putri Zulaikha Amin
ID 917819
Whatsapp : 0176021189




Thursday, October 22, 2015

Tu Sindiket Peminta Sedekah Tu... Jangan Beri, Hati-Hati!

Salam semua.

Dua hari lepas, ketika saya sedang enak menikmati hidangan pasta karbonara lemak berkrim di Secret Recipe, datang seorang kanak-kanak lelaki. Berkopiah.

Tak payah angkat muka pun saya dah tahu, mesti budak sekolah tahfiz entah mana-mana nak mintak sumbangan 'ikhlas'.

Dah lali sangat, kan?

Selalunya, saya buat bodoh aja sambil geleng-geleng kepala sebelum sempat budak tu nak bukak mulut pun.

Ala-ala "talk to the hand", giteww..

Tapi hari tu, entah kenapa belum pun budak tu bukak mulut, saya dah bersungguh-sungguh rogoh beg tangan cari dompet nak keluarkan duit.

Pressure dengan orang sebelah, agaknya. Sebab orang sebelah bagi duit. Agaknya lah. Hehehe..

Well, kesimpulannya, hari tu budak tu ada rezeki nya, dan saya pun, entah tertipu, entah tak. Entahlah.

Sindiket Peminta Sedekah Malaysia



Memang betul Malaysia sekarang seolah-olah diserang virus sindiket peminta sedekah ni. Lebih teruk lagi, agama yang digunakan sebagai senjata untuk meraih simpati orang ramai.

Ramai yang tertipu, tapi rasanya lepas terlalu banyak liputan media berkenaan penipuan ni, mata orang ramai dah pun terbukak. Tak lagi sesuka hati nak berikan 'sumbangan' kepada kanak-kanak ni.

Ok sambung balik cerita saya.

Selepas budak tersebut beredar, saya sambung makan tapi kali ini, pasta dah tak terasa seenak tadi kerana kepala dah mula berpusing berfikir.

Macam mana nak pastikan sedekah saya.. sedekah yang betul-betul memberi manfaat?

Persoalannya, manfaat dalam bentuk apa? Dan manfaat kepada siapa?

Selalu ramai yang tak lalu nak sedekah untuk budak-budak "tahfiz" macam ni sebab fikirkan wang sedekah tu bukannya dapat bantu diorang pun.

Mesti kena ambil dengan bos sindiket tu.

Takkan nak kayakan sindiket tu kan? Selagi ada yang beri sedekah, selagi itulah sindiket akan terus hidup.

Ada pendapatan, maa

Kan?

Tapi looking at a different angle, mana kita tahu apa nasib budak-budak sekiranya mereka pulang tanpa berjaya bawak balik sebarang duit.

Mungkin kena pukul. Mungkin tak diberi makan. Mungkin dipaksa bekerja lebih masa waktu malam pulak mintak sedekah entah dimana-mana.

Bila fikir macam ni, mungkin sedekah kita yang tak seberapa tu mampu me"layak"kan budak tadi untuk makan malam, atau tidur tanpa disebat.

Entah lah, saya pun tak pasti betul atau tak.

Jadi, patut beri atau tak?

Beri atau tak, depends la... rugi atau tak kalau beri?

Sebagai manusia yang mementingkan diri, mesti nak tahu investment ada return atau tak.. iye?

Barangsiapa meringankan seseorang yang berada dalam kesulitan di dunia ini, nescaya Allah akan meringankan dirinya di dunia mahupun di akhirat (Riwayat Muslim)

Tidaklah harta menjadi berkurang kerana sedekah, dan tidaklah seseiorang yang member maaf kepada orang lain, melainkan Allah akan menambahkan kehormatan kepada dirinya (Riwayat Muslim dan Tirmidzi)

Banyak lagi, boleh rujuk buku-buku berkaitan atau google aje, tak satupun cakap sedekah akan merugikan pemberi sedekah.

Sedekah pada pencuri pun tak merugikan.



Jadi saya nak ingatkan diri saya, dan diri semua yang membaca..

Kalau tak mahu beri, tak apa. Jangan kutuk dan koemn berlebih-lebih sebab kita tak tahu apa yang kita rugi dengan tak beri.

Kalau nak beri, beri lah seikhlas hati tanpa perlu persoalkan sama ada sedekah kita itu pada yang layak atau tak.

Kerja Allah biar Allah yang buat.

Kita buat kerja kita.

Salam Jumaat!



Putri Zulaikha Amin,
Shaklee ID 917819
Whatsapp : 0176021189
Email : putrizulaikha89@gmail.com





4 Cara Suami Boleh Bantu Penyusuan Ibu di Awal Kelahiran.. Fasa Kritikal Nih!

Tengok poster di bawah ni, teringat saat-saat pertama kali “terpaksa” menyusukan Iman Nasuha dan macam mana suami banyak bantu jayakan penyusuan susu ibu untuk Iman.





Geli pulak hati.

Saya cakap “terpaksa” sebab walaupun dari saat mengandung saya dah bersiap-sedia dengan segala macam ilmu supaya berjaya “exclusive breastfeeding”, keadaan jadi kelam-kabut semacam aje bila bayi dah keluar hehehe 

Persediaan Sebelum Melahirkan

Saya seorang yang tak sukakan surprises. Pada saya, persediaan sangat penting supaya semua expectation saya boleh tercapai tanpa banyak aral melintang.

Jadi sebelum melahirkan, sebab saya memang dah tahu saya nak breastfeed baby, saya:
  • Pergi kelas penyusuan dengan lactation consultant yang bertauliah. Sangat banyak ilmu yang saya perolehi dari Gina Yong, and together I am grateful for her existence in this world.
  • Beli pam susu yang elok dan sesuai dengan nature kerja saya yang tak berapa suka berlama-lama nak pam. Suami belikan Medela Freestyle yang harganya cecah ribuan ringgit tanpa berkira-kira
  • Gajet nak menyusukan badan? Checked! Ape aje yang awak terfikir, semua saya beli. Breastfeeding blouse, breastfeeding bra, nursing cover, etc etc..
  • Tak beli pun susu formula, sebab… ye la nak breastfeed kan?


Oh so ready. Pada saya lah, dah cukup sedia dah tu.. 

Baby pun lahir...

dan saya tak bersedia dengan:

1. Bayi yang tak reti nak latch. Dalam kelas dah cakap cara latch yang betul penting supaya breastfeed tak sakit, tapi well, yang belajarnya mak tapi yang nak kena latch adalah bayi hoho

2. First time mom yang tak reti nak pegang bayi… saya lah tu. Kekok sangat rasanya nak pegang bayi football hold ke cradle hold ke, rasa macam bayi boleh patah tengkuk bila-bila masa

Bayi sibuk menangis pulak tu haha

3. Confinement lady a.k.a mak yang strict.. bukak kipas mesti slow, badan penuh minyak panas jadinya peluh mencurah-curah dengan bengkung lagi… nak pegang baby pun rasa macam akan ter’slip’ jatuh jaaa

4. Perasaan panic setiap kali bayi cuba menyusu dan menangis dan saya tak tahu kenapa.. lapar ke? Susu takde ke? Takut dengan umi ke?

Hampir.
Berputus.
Asa.

In fact, sebab maknya yang tersangat kelam kabut, Iman Nasuha minum susu formula selama 3 hari.

Selama 3 hari saya tengok Iman Nasuha puas hati minum susu formula, saya rasa mungkin breastfeed tak adalah keperluan sangat..

Nasib baiklah ada suami..

Saya bersyukur ada suami yang turut sama cuba memahami kepentingan susu ibu dan tak berputus asa macam saya hampir jadi.

Jadi saya nak kongsikan jenis-jenis bantuan yang suami boleh hulur untuk bantu jayakan penyusuan ibu untuk manfaat bapak-bapak kat luar sana..

Peranan Suami Bantu Penyusuan Susu Ibu Di Awal Kelahiran

Sokongan Moral Ketika Isteri Stress Dan Tertekan Bayi tak Pandai Latch


Bayangkan isteri yang tengah sakit bersalin dan “struggle” nak menyusukan badan. Paling penting dan berharga adalah kasih sayang suami yang tak berbelah bahagi dalam memberikan sokongan moral.

Waktu-waktu saya stress dan hampir menjerit marah dekat bayi sebab tak pandai-pandai nak menyusu, suami saya tak pulak nampak marah atau tak puas hati atau menyampah. (walaupun saya tahu dia cuak saya hempas anak tu hehe)

Sebaliknya diusap-usap belakang saya dengan penuh sabar sambil memberikan sokongan moral.

Sokongan dari suami akan membuatkan isteri lebih teguh untuk terus cuba menjayakan penyusuan badan.

And that is whats important, isn’t it? Cuba hingga berjaya.

Sokongan Moral Untuk Rangsang Penghasilan Susu 

Dalam kes saya, sebab tak tahan Iman Nasuha menangis, saya kasi susu formula.

Tapi, susu saya masih perlu dirangsang supaya penghasilannya tak terbantut. Ingat konsep demand vs supply?

Makin banyak permintaan susu, makin banyak susu yang dihasilkan oleh payudara.

Jadinya saya terpaksa mengepam dengan kerap. Di saat Iman Nasuha Menyusu botol, saya terbongkok-bongkok mengepam susu guna medela freestyle..

Walaupun hasilnya tak banyak.

pun stress.. pam sikit punya lama tapi alamak keluar seciput je..

Suami berperanan untuk berikan sokongan dan terus Galakkan isteri untuk mengepam / menyusukan bayi, walaupun nampak macam susu tak banyak atau tak ada langsung.

Suami saya, bangun setiap malam teman saya mengepam.

Beliau yang basuh pump parts (masa ni masih noob, setiap kali guna setiap kali tu terus basuh)

Beliau yang lap dan pastikan pump sedia untuk next pump session.

Susu saya yang seciput seciput tu, beliau yang uruskan untuk simpan dan kumpul.

Jadi bayangkan kegembiraan beliau bila hari ketiga, Iman Nasuha minum susu ibunya penuh walaupun dari botol!

Dia lagi happy dari saya kot rasanya.. sebab saya masih ada peperangan untuk “direct feeding” untuk dimenangi.. hehe

Tapi point nya, kalau lah nak mencuci botol sediakan parts semuanya saya yang kena buat dan suami hanya tahu suruh aje, mungkin lagi cepat saya putus asa?

Sokongan Modal Untuk Pastikan Isteri Cergas Bertenaga

Iman Nasuha was not an easy sleeper. Dengan masalah kembung perut lagi, dia memang asyik menangis-nangis aje kalau waktu malam.

Jadi kalau ikutkan, memang tak larat nak jaga anak dengan stress dan pantang lagi dengan menangis lagi dengan nak pam susu lagi... like hello, kan?

Nasib baik suami tak kedekut belikan supplemen pantang yang sangat bagus.

Saya guna penuh set Pantang Shaklee, dan lagi best sebab suami rajin siap tolong bancuh ESP siap-siap untuk minum lepas pam susu untuk bantu susu jadi banyak. Saya pernah tulis pengalaman saya berpantang dengan Shaklee dulu yang sangat-sangat lah berbaloi..

Disebabkan suami tak kedekut nak belanjakan duit belikan suplemen pantang saya, alhamdulillah saya tak alami kepenatan yang melampau waktu pantang. Rasa cergas bertenaga aje.

Pun membantu saya untuk rajin mengepam dan terus cuba untuk menyusukan badan.

Sokongan Tenaga untuk Uruskan Bayi 

Untuk isteri yang perlu mengepam untuk buat stok, suami boleh bantu ambil alih tugas nak "burp" kan baby selepas menyusu.

Isteri boleh terus sambung mengepam tanpa perlu pause.

Suami saya memang bersungguh-sungguh nak tolong burp baby.. tengok ni:


Pukul 2 pagi tolong burpkan baby, saya yang pakai kain batik tu pantau dari atas kerusi macam bos, hehe...

Sejak hari ketiga tu alhamdulillah, Iman Nasuha menyusu badan sepenuhnya dengan saya.

Saya beri kredit kepada suami yang banyak membantu untuk pastikan saya tak berputus asa di awal-awal perjalanan..

Saya tuliskan juga 9 tips jayakan penyusuan badan yang saya kumpul dan amalkan, terutamanya untuk ibu-ibu bekerja macam saya. 

Harap tulisan memberi manfaat pada semua, dan jika ada nak kongsi cerita penyusuan / nak tanya pengalaman saya lebih lanjut, boleh la whatsapp saya di 017-6021189.

Kita ibu-ibu menyusu perlukan sokongan satu sama lain. :)


Salam sayang,

Putri Zulaikha
Shaklee Independent Distributor 
ID 917819
Email : putrizulaikha89@gmail.com
Whatsapp : 017-6021189






Tuesday, October 13, 2015

Cegah dan Bantu Rawat Kanser dengan Vivix

Hari ni saya nak kongsikan salah satu suplemen Shaklee yang boleh membantu untuk merawat penyakit kanser iaitu Vivix.

Sebelum tu, sedikit pengenalan tentang kanser.

Kanser adalah penyakit yang sangat ditakuti oleh manusia.

Memang ramai yang sembuh dari kanser, tapi ramai juga yang menghembuskan nafas terakhir disebabkan kanser ini.

Apa itu kanser?

Mengikut statistik dari World Health Organization (WHO), kanser merupakan punca utama kematian di dunia dan statistik ini semakin meningkat hari demi hari.

Kanser terjadi bila adanya sel di dalam badan yang rosak dan “duplicate” diri sendiri di luar kawalan, seperti yang telah saya kongsikan dalam entri lepas berkenaan cara kanser boleh terjadi dalam badan.

Punca asalnya adalah sel-sel rosak yang membiak dan berkembang dalam badan, yang kemudiannya masuk ke dalam saluran darah dan “travel” ke kawasan badan yang lain.

Bagaimana Vivix Membantu Merawat Kanser



Salah satu kandungan premium Vivix adalahresveratrol, yang telah ada banyak kajian saintifik membuktikan peranannya dalam membantu mencegah dan merawat kanser.

Resveratrol membantu membetulkan sel-sel rosak yang menyebabkan kanser.

Sel-sel rosak yang telah dibetulkan ini akan kembali kepada proses semulajadi mereka untuk mati melalui proses apoptosis  dan menyebabkan kanser semakin berkurang dan akhirnya terhapus.

Vivix bukan dadah dan bebas dari sebarang bahan kimia.

Malahan, kajian dari Universiti Missouri pada tahun 2013 menemui bahawa kombinasiresveratrol (kandungan utama Vivix!) dan radioterapi mampu membunuh lebih banyak sel kanser berbanding terapi sahaja.


Ramai yang dah berjaya bebas sepenuhnya dari kanser  bersama Vivix dengan izin Allah, dan saya kongsikan beberapa testimoni:

Testimoni #1 - Vivix bantu tingkat kualiti hidup pesakit kanser




Testimoni Skin Cancer
Inn October of 2007 I was diagnosed with a Basel Cell carcinoma (skin cancer) on my left shin. The Dermatologist cut and scraped it out and asked to see me again in 6 months. In July of 2008 the lesion had not healed and appeared to be even larger. We scheduled a surgical procedure to remove the entire lesion including going as deep as needed and excising healthy skin all the way around (about the size of a quarter). In August I began using VIVIX. 4 weeks later, I went for the surgery and the cancer was essentially gone! I’ve been a dedicated Shaklee nutrition user for many years and VIVIX was the only difference in my supplement program. – Ann & Ed Mangelsen

Testimoni Breast Cancer



Kajian di University of Nebraska menunjukkan kaitan antara resveratrol dalam membantu meningkatkan penghasilan enzim yang membunuh estrogen merbahaya - salah satu penyebab kanser payudara.


Baca juga testimoni berkaitan kanser rahim dan Vivix di sini.


Anda berminat untuk mencuba Vivix?

Kanser adalah penyakit yang boleh merebak dengan cepat, dan kesannya akan lebih teruk sekiranya kanser telah merebak lebih banyak di badan jadi jangan tunggu lama!

Sebotol Vivix berharga RM 475 dan sebotol boleh tahan sehingga dua bulan. Penggunaan lebih awal boleh membantu merawat kanser dan elak kanser dari terus merebak atau berulang.

Belian 2 botol Vivix akan melayakkan anda untuk mendapatkan keahlian Shaklee percuma, dan dapat membuat belian lain dengan harga ahli dengan diskaun sehingga 30% dan juga bonus wang tunai.

Anda boleh beli dengan order terus dengan klik butang di bawah dan ikut sahaja arahannya (pihak Shaklee akan pos selepas menerima bayaran) atau boleh pesan melalui saya di 017-6021189.



Putri Zulaikha Amin
SID 917819
017-6021189

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com