Wednesday, June 3, 2015

Tambah Tenaga Ketika Mengandung Supaya Tak Melepek Kepenatan

Kenapa ibu-ibu mengandung tercari-cari makanan sesuai untuk tambah tenaga ketika mengandung?

Bayangkan anda seringkali terasa penat, letih dan lesu setiap hari selepas waktu kerja? Kerja yang banyak dan mencabar menyebabkan anda perlu berfikir pada kapasiti penuh, back-to-back meeting, dan sebagainya. Terpaksa pula memandu hampir satu jam lamanya sebelum sampai ke rumah.

Dan satu hari, anda dapat tahu yang anda mengandung.

Gembira! An addition of a baby to the family memang sangat mengujakan..

Dan risau. Risau – macam mana agaknya nak survive period mengandung dengan keadaan badan yang sememangnya tak tahan dengan tuntutan kerja yang mencabar ni?



Familiar tak?

I think that could be me, a few years back.

When I first started work, it was CRAZY! I was constantly (and when I say constant I mean 4-5 months contant) tired, sleeping as early as 8:30pm and all the stuff that only tired old-people would be doing.

Worse? I was only 23, then.

Saya juga hampir-hampir kemalangan dek syoknya tidur sambil driving, okay.

That was the day when I finally decided that I had to find alternatives untuk pastikan anak cucu saya masih boleh jumpa neneknya yang vogue-the-vass dan penyayang ni.


Well, ada juga hari-hari yang saya masih sakit kepala dengan perangai bos yang nak kerja like “this is due yesterday”, kadang-kadang saya masih juga balik, solat Isyak dan terus zzzzz, tapi Alhamdulillah, on most days:
  • Pukul 5:30 pm bila habis sahaja waktu kerja, saya masih bertenaga dan tak adalah rasa macam nak menempuh jem tu umpama terpaksa lari marathon 5km..
  • Kurang mengantuk yang melampau
  • Lepas Isyak, saya tak rasa terlalu flat sampai nak terus bungkus dan tidur. Masih bertenaga untuk menulis, membaca dan menonton.
Sangat-sangat terasa perbezaannya.

Nah, apa kaitannya dengan nak tambah tenaga ketika mengandung?


Bayangkan kalau saya tak pernah makan supplemen, dok penat-penat merungut tak ada tenaga balik kerja… and pregnant?

Terpaksa lah rasanya ambil cuti selama 9 bulan 10 hari..

OK MC + annual lave tak cukup 9 bulan, so definitely ibu mengandung kena cari alternatif untuk pastikan paras tenaga maintain tinggi.

Punca Penat Ketika Mengandung


Terutamanya di trimester pertama, 70% ibu akan mengalami “morning sickness”, iaitu keadaan muntah-muntah dan loya, yang teruknya depends on badan masing-masing. Ada yang loya sikit aja, ada yang teruk sampai muntah-muntah sampai lembik.. Selalunya ibu akan jadi alahan pada makanan tertentu – asal bau je rasa loya. Ada yang teruk, Nampak pun rasa nak muntah. Jadi for most mothers, susah nak pastikan makanan berkhasiat yang masuk dalam badan. Some mothers akan “snacking” on asam je, pun ada..

Kadar gula dan tekanan darah juga selalunya lebih rendah dari biasa, which can lead to feeling dizzy and tired..


Pengambilan Supplemen Untuk Membantu Ibu Hamil Kekal Cergas dan Bertenaga


Ini adalah pengalaman saya sendiri sewaktu mengandungkan Iman Nasuha dulu... mungkin ada ibu yang mengatakan hamil, memanglah akan penat!, tapi bagi saya yang kerja dan mempunyai banyak hobi yang nak dibuat selepas kerja, memang tak sanggup nak rasa penat tanpa cuba mencari alternatif untuk kekalkan tenaga.

Saya amalkan set Kehamilan Shaklee. Mudah, sebab vitaminnya kebanyakan sama dengan vitamin yang saya ambil sebelum hamil, dengan tambahan Ostematrix untuk pastikan tulang saya kuat dan tulang bayi berkembang elok (Iman Nasuha kakinya sangat kuat sekarang, terutama kalau nak tendang orang waktu tidur...). Saya senaraikan vitamin-vitamin yang boleh membantu ibu-ibu menjalani tempoh kehamilan dengan lebih selesa. Antaranya:

  • Vitalea
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrix (Kalsium - Magnesium)
  • Omega Guard (Trimester 2 & 3)
  • Energizing Soy Protein

Selain tambah tenaga, ada banyak lagi kebaikan supplemen sewaktu hamil sebenarnya. Sebab itu sebaik sahaja doktor sahkan ibu mengandung, pelbagai jenis vitamin yang berkaitan akan dibekalkan, untuk pastikan ibu sihat dan bayi pun sihat. Untuk yang tak pasti dan mungkin tak pernah mengambil supplemen, saya jawab soalan lazim tentang Set Mengandung Shaklee di sini untuk rujukan anda.


Perbezaan Pengalaman Mengandung Dengan Shaklee



No sembelit (Alhamdulillah sangat for this one!). Sebelum mengandung lagi saya memang ada masalah susah nak membuang.. kadang-kadang, boleh go 1 week tanpa membuang. Pinggang akan rasa seolah-olah ada batu besar yang sangat sakit. Bila mengandung, saya baca pengalaman orang lain yang dapat sembelit dan saya sangat risau lah... "Aku belum pregnant dah tak buang air seminggu, kalau pregnant punya sembelit berapa minggu pulek?" Haha I was so worried. Alhamdulillah for Ostematrix yang memang sangat-sangat membantu. I did not have any single sembelit incidence (even now)...


Kurang lenguh kaki. Saya memandu hampir 3 jam sehari ulang alik dari Shah Alam ke KL untuk kerja, dan kerja office yang dudukkkkk aje selama 8 jam sehari. Setiap malam, saya akan mengadu lenguh kaki. Alhamdulillah, keadaan tidak bertambah teruk sewaktu pregnant. 

Pengalaman saya yang lain saya coretkan dalam entri lalu, boleh dibaca disini.

Jom tengok video ni untuk testimoni seorang ibu yang larat panjat candi waktu pregnant! Hehe.. (mungkinkah patut pregnant lagi dan cuba panjat candi jugak untuk test kebenaran video ni? Oppss)


Kesimpulannya yang saya nak kongsikan ialah... tak rugi mencuba! 

Pengalaman hamil sepatutnya menjadi pengalaman indah buat anda yang sedang menanti kehadiran zuriat, dan jika pengambilan supplemen boleh membantu membaiki pengalaman ini, why not, kan? Hubungi saya untuk dapatkan vitamin anda hari ini, atau boleh terus beli dengan klik butang di bawah..



Jangan tunggu-tunggu lagi untuk rasa kenikmatan bertenaga sewaktu berbadan dua!


Nama : Putri Zulaikha
Phone / Text Message / Whatsapp : 017-6021189
Facebook Page : Add Sihat on Saudagar Untamu dan private PM




0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com