Wednesday, June 10, 2015

Supplemen Puasa Untuk Ibu Mengandung Larat Berterawih

Memandangkan Ramadan yang hampir menjelang, saya nak kongsikan suplemen puasa yang saya amalkan untuk stay energetic while breastfeeding Iman Nasuha!

Masalah ibu mengandung dan ibu menyusu ni serupa sahaja - risau puasa boleh menjejaskan bayi / susu badan untuk bayi.

Masa saya mula-mula nak berpuasa sewaktu menyusukan Iman Nasuha dulu, memang agak risau sebab biasalah, mak muda yang kiasu dan tak cukup ilmu (kehkeh), kerisauannya kadang-kadang over-the-top sikit..
  • Risau sangat kalau susu "drop" atau merudum. Sudahlah stok kat rumah tak adalah banyak mana (sebab tak mula simpan awal waktu berpantang), kalau puasa dan susu "drop", adakah rezeki Iman Nasuha untuk menyusu badan juga akan terhenti?
  • Kelas breastfeeding Gina Yong  yang saya hadiri masa pregnant dulu ada pesan, paling penting untuk ibu menyusu supaya susu sentiasa ada adalah minum air dengan banyak sangat-sangat, jangan stress dan jangan terlalu penat sebab semua ni akan mengganggu penghasilan susu ibu. Aiya, how to fast like this?
  • Semua orang keliling asyik cakap pasal "rukhsah.. rukhsah.." like okay why everyone is being so negative and not actually menggalakkan dulu sebelum cakap adanya rukhsah? I is scared, okay.
Jadi, didorong oleh
  • perasaan takut susu tak cukup
  • keinginan kuat nak susukan anak sulung kesayangan sepenuhnya dengan susu badan
  • keperluan ganti puasa (Suami dah pesan suruh ganti awal-awal supaya tak perlu puasa berderet-deret pulak)
saya cuba Set Might Three Gems (Khas Puasa) di samping terus amalkan Set Penyusuan Shaklee (Khas Ibu Menyusu) yang lengkap. 


Gambar Set Suplemen yang saya ambil

Alhamdulillah sangat-sangat, susu tak merudum sewaktu saya ganti puasa dan surprisingly, saya rasa lebih bertenaga berbanding puasa sewaktu tak menyusukan dulu tu! Jom tengok video pendek yang saya rekodkan to document my joy boleh berpuasa ni:




Syok.. hehe

Khas untuk ibu menyusu, saya compile-kan 9 tips menjayakan penyusuan yang saya kumpul dari kelas penyusuan yang saya hadiri sewaktu pregnant dan juga hasil google-google. Semoga bermanfaat!

Bagaimana Supplemen Puasa ni Membantu Kekalkan Tenaga Ibu Mengandung


Performance drink yang berperasa oren ni berfungsi mengekalkan hidrasi badan so walaupun seharian tak minum, badan tak terasa "kering". Tahu kan badan yang kurang air akan terasa letih dan penat? Sebab tu Atlet-atlet selalunya akan minum minuman isotonik sebaik sahaja habis bersukan. Kalau atlet marathon contohnya yang perlu lari dalam jangka masa yang lama, minuman isotonik akan diteguk sedikit-demi-sedikit untuk gantikan peluh yang dah keluar supaya bendalir dalam badan tidak berkurangan.

Energizing Soy Protein (ESP) dan Mealshakes pula merupakan makanan rendah indeks glisemiks, yang bermaksud jika dimakan, akan diuraikan dengan perlahan oleh badan. Rasa kenyang pun akan lebih berpanjangan.

Macam pengalaman saya tu, jam 12 tengah hari perut tak ada lah berbunyi-bunyi.. 

Kalau tak pukul 10 dah bergendang dah tu..

Bagaimana Supplemen Puasa Membantu Kekalkan Penghasilan Susu Badan


  • Bila badan cukup air dengan pengambilan Performance Drink tu, tak jadi masalah untuk penghasilan susu untuk maintain (dengan syarat ibu tetap tekun mengepam dan mengosongkan payudara lah ya)
  • Mealshakes, Vitamin C, Vitalea dan ESP membantu membekalkan nutrien lengkap pada badan jadi kalaupun malas nak makan makanan lengkap waktu sahur, memadai dengan mengambil suplemen ini untuk sahur. Badan yang terima nutrien lengkap akan lebih bertenaga jadi nak pam susu pun lebih rajin, tak lesu dan bila ibu tak penat dan stress, susu pun tak terjejas inshaAllah
  • Vitamin B memang terkenal dengan fungsinya untuk membantu mengawal paras stress. No stress = more milk, geddit?

Tenaga Kurniaan Allah, dengan Usaha

I am a firm believer yang walaupun semua rezeki (tenaga dan kesihatan juga adalah rezeki) datang dari Allah, you have to work for it.

Ibu di bawah - kalau lah diikutkan hatinya yang mudah mengalah dengan kesibukan kerja sebagai jururawat dan stress susu tak cukup, kasihan lah anaknya, mungkin tak dapat menyusu badan, kan?



Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Tak usah risau nak fikir apa kata orang awak tu puasa tapi makan supplemen because HEY PUASA MEMANG KENA LAPAR DAN TAK BERTENAGA, makan supplemen tu haram!

Because its your body and your life, dan cuba fikir kalau biarkan badan tak bertenaga aja atas nama ingin melalui "puasa" yang sebenar-benarnya;

  • Larat ke nak solat tarawih? Malas kot, mana larat
  • Penat asyik rasa mengantukkk aje
  • Buat semua benda malas. Nak khatam Quran 30 juzuk? zzzzz maybe next year
  • Sorry anak, susu kurang sebab puasa tapi takpe, ini adalah ibadah dah nasiblah awak lahir-lahir ibu kena puasa..
Sad, right?

Jangan jadikan alasan tak ada tenaga untuk anda gunakan "rukhsah" tak berpuasa sebelum mencuba. Cuba dulu!

Untuk konsultasi produk yang sesuai untuk anda, tak kiralah mengandung, menyusu atau saja nak lebih bertenaga waktu puasa supaya boleh ikut Imam tarawih 20 rakaat, boleh tanya saya hari ini at 0176021189. Let me help you!


Nama : Putri Zulaikha
Phone / Text Message / Whatsapp : 017-6021189
Facebook Page : Add Sihat on Saudagar Untamu dan private PM




0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com