Friday, June 26, 2015

Seksanya Sembelit Ketika Mengandung Sampai Takut Nak ke Tandas! (Tak Lagi)



Fuh... seksa sembelit memang tak siapa yang nak lalui.

Sudahlah tak ada mood nak membuang, tapi memikirkan berhari-hari dah tak buang dan pinggang pun dah sakit, perut dah buncit, gagahkan jugak diri nak ke tandas.

Kerasnya Ya Allah, mengalahkan batu.

Kalau nasib tak baik, keluar tapi berdarah-darah. Buasir.

Sembelit ketika mengandung lebih lebih lagi teruk dengan perut memboyot - nak teran kuat-kuat pun risau anak kat dalam perut terkena sama.

Sembelit Ketika Mengandung (dan Berpantang) tu sangat kerap Terjadi!


Kalau tak dijaga dengan elok, boleh serik nak mengandung lagi tau! Nasib baik ibu muda ni bijak mengatasi masalah sembelitnya..



Waktu mengandung, ibu lebih mudah diserang sembelit sebenarnya..
  • Ibu mungkin kurang mengambil makanan berserat sebab sedang sibuk dengan "morning sickness"
  • Hormon progesteron yang tinggi dalam badan menyebabkan penghadaman makanan agak perlahan
  • Perut yang memboyot boleh menekan dan menganggu perjalan najis ke usus dan rektum
  • Sesetengah vitamin sintetik yang diambil oleh ibu mengandung boleh menyebabkan sembelit

So kalau dah sembelit, apa nak buat?

  • Minum air kosong dengan lebih banyak dan kerap, sekurang-kurangnya 3L sehari. Walaupun akibatnya macam asyik nak ke tandas aja, tapi air yang banyak boleh membantu melancarkan sistem perkumuhan dan pengeluaran toksin.
  • Banyakkan makan makanan berserat dari sayur dan buah-buahan seperti pisang dan betik. Selain bagus untuk ibu dan bayi, bagus juga untuk memudahkan proses nyahtinja

Selain itu, boleh cuba supplemen Ostematrix yang mengandungi magnesium yang melembutkan najis dan memudahkan tinja dikeluarkan.

Pengalaman Saya Mengandung dan Berpantang Dengan Ostematrix (salah satu vitamin dalam Set Hamil / Pantang Shaklee)


Saya ni sejak azali, ada masalah sembelit.

Rasa macam dah minum air banyak, makan buah betik semua, tapi masih jugak ada masalah membuang. Pernah saya sembelit sampai rasa macam nak terkoyak dubur teran taik huhu..

Jadi bila saya mengandung, saya paling risau lah kalau masih jugak sembelit. Takkan belum beranak dah nak terkoyak?

Alhamdulillah saya makan Set Hamil Shaklee yang salah satu vitaminnya adalah ostematrix - ni vitamin favourite saya tau!



Apa yang best sangat lepas makan Ostematrix?


  • Setiap hari membuang! 
  • Sudah lah setiap hari, najis pulak lembut aja..tak perlu nak teran melampau-lampau sampai rasa nak putus nafas..
  • Badan pun rasa lebih ringan dan sihat sebab toksin badan keluar hari-hari
  • Tak lagi sakit pinggang malam-malam sebab Ostematrix ni pun membantu kurangkan lenguh-lenguh badan..
  • Jarang kejang kaki / cramps...

Sungguh, kalau lah orang tanya apa supplemen yang saya nak cadangkan, saya memang akan syorkan sangat-sangat Ostematrix ni sebab kesannya memang berbaloi-baloi!

Jom hubungi saya hari ni di 0176021189 untuk dapatkan botol Ostematrix anda.. inshaAllah anda tak menyesal!

Kalau berminat nak dapatkan set Mengandung Shaklee lengkap satu set pun boleh terus beli dengan klik butang di bawah:



Putri Zulaikha
SID 917819
017-6021189

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com