Sunday, June 28, 2015

Ibu Ni Tak Lagi Cepat Letih Ketika Mengandung.. Apa Rahsianya?

Bulan puasa ni, cabaran untuk berpuasa bagi ibu mengandung sangat tinggi. Mengandung waktu tak berpuasa pun melepek penat, ni kan pulak waktu puasa. Berganda-ganda pulak rasa cepat letih ketika mengandung bulan puasa ni, kan?

Untuk ibu mengandung, rukhsah membenarkan ibu untuk tak berpuasa sekiranya membahayakan kandungan atau diri ibu sendiri. Namun begitu, ramai ibu yang masih ingin cuba berpuasa tapi takut dan risau kalau tak larat memanjang, lesu dan sebagainya, kan?

Ibu dalam video di bawah ni salah satu contoh ibu yang hamil tapi masih nak cuba berpuasa dan beliau ada rahsia tersendiri... Jom tengok!




Tindakan bijak seorang yang risau adalah mencari dan mencuba jalan penyelesaian yang boleh membantu. Dalam kes ibu di atas, beliau cuba untuk mengekalkan tenaga dengan memastikan tubuh badan banyak nutrisi sewaktu berbuka dan sahur.

Sewaktu mengandung, banyak perubahan yang berlaku dalam tubuh wanita, antaranya:

  • Perubahan hormon yang mendadak
  • Emosi mungkin akan terganggu dengan perasan teruja mendapat baby dan sebagainya
  • Sistem pertahanan badan akan berkurangan
  • Pernafasan menjadi semakin laju dan mungkin sering rasa termengah-mengah di lewat kehamilan
  • Kadar gula dan tekanan darah boleh menjadi rendah

Semua perubahan di atas akan menyebabkan ibu merasa lebih letih dari kebiasaannya, dan normal untuk lebih-lebih lagi letih, lesu dan penat sekiranya berpuasa..

Saya ada kongsikan set Kehamilan Shaklee yang boleh provide nutrisi-nutrisi supaya tak lesu dalam artikel-artikel lalu:





Boleh hubungi saya sekiranya nak cuba set ini untuk isteri atau diri masing-masing di 017-6021189. Jika ingin membuat pembayaran dengan kredit kad, boleh terus klik dibawah untuk beli langsung dengan Shaklee. Jangan tunggu lama-lama untuk rasai keberkesannya dan nikmat bertenaga saat mengandung!





Nama : Putri Zulaikha
Phone / Text Message / Whatsapp : 017-6021189
Facebook Page : Add Sihat on Saudagar Untamu dan private PM


Friday, June 26, 2015

Seksanya Sembelit Ketika Mengandung Sampai Takut Nak ke Tandas! (Tak Lagi)



Fuh... seksa sembelit memang tak siapa yang nak lalui.

Sudahlah tak ada mood nak membuang, tapi memikirkan berhari-hari dah tak buang dan pinggang pun dah sakit, perut dah buncit, gagahkan jugak diri nak ke tandas.

Kerasnya Ya Allah, mengalahkan batu.

Kalau nasib tak baik, keluar tapi berdarah-darah. Buasir.

Sembelit ketika mengandung lebih lebih lagi teruk dengan perut memboyot - nak teran kuat-kuat pun risau anak kat dalam perut terkena sama.

Sembelit Ketika Mengandung (dan Berpantang) tu sangat kerap Terjadi!


Kalau tak dijaga dengan elok, boleh serik nak mengandung lagi tau! Nasib baik ibu muda ni bijak mengatasi masalah sembelitnya..



Waktu mengandung, ibu lebih mudah diserang sembelit sebenarnya..
  • Ibu mungkin kurang mengambil makanan berserat sebab sedang sibuk dengan "morning sickness"
  • Hormon progesteron yang tinggi dalam badan menyebabkan penghadaman makanan agak perlahan
  • Perut yang memboyot boleh menekan dan menganggu perjalan najis ke usus dan rektum
  • Sesetengah vitamin sintetik yang diambil oleh ibu mengandung boleh menyebabkan sembelit

So kalau dah sembelit, apa nak buat?

  • Minum air kosong dengan lebih banyak dan kerap, sekurang-kurangnya 3L sehari. Walaupun akibatnya macam asyik nak ke tandas aja, tapi air yang banyak boleh membantu melancarkan sistem perkumuhan dan pengeluaran toksin.
  • Banyakkan makan makanan berserat dari sayur dan buah-buahan seperti pisang dan betik. Selain bagus untuk ibu dan bayi, bagus juga untuk memudahkan proses nyahtinja

Selain itu, boleh cuba supplemen Ostematrix yang mengandungi magnesium yang melembutkan najis dan memudahkan tinja dikeluarkan.

Pengalaman Saya Mengandung dan Berpantang Dengan Ostematrix (salah satu vitamin dalam Set Hamil / Pantang Shaklee)


Saya ni sejak azali, ada masalah sembelit.

Rasa macam dah minum air banyak, makan buah betik semua, tapi masih jugak ada masalah membuang. Pernah saya sembelit sampai rasa macam nak terkoyak dubur teran taik huhu..

Jadi bila saya mengandung, saya paling risau lah kalau masih jugak sembelit. Takkan belum beranak dah nak terkoyak?

Alhamdulillah saya makan Set Hamil Shaklee yang salah satu vitaminnya adalah ostematrix - ni vitamin favourite saya tau!



Apa yang best sangat lepas makan Ostematrix?


  • Setiap hari membuang! 
  • Sudah lah setiap hari, najis pulak lembut aja..tak perlu nak teran melampau-lampau sampai rasa nak putus nafas..
  • Badan pun rasa lebih ringan dan sihat sebab toksin badan keluar hari-hari
  • Tak lagi sakit pinggang malam-malam sebab Ostematrix ni pun membantu kurangkan lenguh-lenguh badan..
  • Jarang kejang kaki / cramps...

Sungguh, kalau lah orang tanya apa supplemen yang saya nak cadangkan, saya memang akan syorkan sangat-sangat Ostematrix ni sebab kesannya memang berbaloi-baloi!

Jom hubungi saya hari ni di 0176021189 untuk dapatkan botol Ostematrix anda.. inshaAllah anda tak menyesal!

Kalau berminat nak dapatkan set Mengandung Shaklee lengkap satu set pun boleh terus beli dengan klik butang di bawah:



Putri Zulaikha
SID 917819
017-6021189

Cara Tahu Jantina Baby Dalam Kandungan Yang Melucukan.. Tapi Mungkin Berkesan?

Untuk yang dah mempunyai anak, ingat lagi tak waktu sedang mengandung? Ramai pasangan yang tak sabar-sabar nak tahu jantina baby sampai tercuba-cuba bermacam cara yang kadang-kadang macam tak logik pun ada!

Ada jugak orang-orang melayu teka menggunakan bentuk perut dan sebagainya..

Sebenarnya, kenapa nak tahu sangat jantina baby sebelum lahir ye?

Saya teka aja (saya nak tahu jantina Iman Nasuha dulu sebab ni...)


  • Mudah nak shopping dan decide nak beli skirt ke seluar panjang, warna pink gegurl atau biru boys (tak mahu lah warna natural kan..)
  • Senang nak google macam mana cara nak jaga.. ie. kalau boys kan kena pakai socks lebih lama, kalau boys kena bersiap sedia mungkin kena "pancut" ke muka, dan sebagainya
  • Untuk nak cari nama! Nak pilih dan settle on one name pun dah lama... so bayangkan kalau kita tak tahu yang akan lahir tu lelaki atau perempuan.. perlu pilih dan sediakan dua nama tau!
  • Sebab orang selalu tanya.. hehe...

Anyway! Saya senaraikan beberapa cara yang kononnya boleh membantu kita tahu jantina baby sebelum lahir lagi untuk suka-suka... cuba lah mana tahu berkesan, ye dak? 




Denyutan Jantung Bayi


Orang cakap denyutan jantung janin melebihi 140 denyutan sesaat menandakan bayi perempuan, dan kurang dari 140 adalah lelaki. Jadi waktu anda berjumpa doktor untuk next check-up, minta doktor beritahu berapa denyutan jantung baby anda tau!

Jenis craving atau mengidam


Anda jenis orang yang mengidam makanan manis seperti aiskrim.. atau makanan masam dan masin seperti asam, mangga muda dan sebagainya?

Kalau manis, sila beli skirt sekarang dan barang-barang berwarna pink.

Kalau lebih kepada mangga muda... jauhi pink. Hehe.

Seri Ibu Mengandung


Kalau sewaktu mengandung terasa macam sering dapat pujian anda berseri-seri dan cantik, kemungkinan anda mengandungkan anak perempuan..hehe

Kalau tak dipuji, masih lagi okay. 50-50.

Kalau dikutuk buruk... oh oh.. mungkin lelaki?

Jangan pula sampai begini semata-mata nak baby girl pulak..

Gantung Cincin dengan Tali


Sesetengah ibu suka nak gunakan teknik di atas lebih kepada "fun". Caranya:
1. Cabut cincin dan gantung dengan tali atau benang
2. Angkat hujung benang dan biarkan tergantung di atas perut ibu.
3. Sekiranya cincin bergerak ke depan dan ke belakang, dipercayai ibu mengandung anak lelaki.
4. Sekiranya cincin bergerak dalam keadaan melintang, kemungkinan bayi dalam kandungan is a girl!

Morning Sickness


Anda mempunyai masalah "morning sickness" yang teruk? Kemungkinan anak anda adalah girl...

Kelakuan Ibu


Selalunya, ibu akan berkelakuan mirip jantina anak yang dikandungkan. Contohnya sekiranya ibu mengandung anak lelaki, kelakuannya akan lebih lasak dan lebih suka melihat permainan budak lelaki berbanding budak perempuan.

Ultrasound


Cara yang paling tepat dan lebih "reliable" adalah dengan mengadakan ultrasound untuk check jantina.


Apa-apa pun, yang paling penting adalah kandungan dalam keadaan sihat, tak kisah bayi lelaki atau bayi perempuan. Semua ibu bapa inginkan anak yang dilahirkan sempurna dan cergas, dan tempoh mengandung merupakan waktu kritikal untuk membina organ-organ penting bayi anda.

Selain daripada memastikan makan makanan yang bernutrisi tinggi, ibu hamil juga sangat digalakkan oleh pakar perubatan untuk menambahkan kualiti nutrisi dengan pengambilan supplemen khas untuk ibu mengandung.

Saya syorkan Set Mengandung Shaklee yang dibuat dari bahan semulajadi untuk mengurangkan komplikasi sewaktu hamil seperti sembelit, anemia dan sebagainya. Untuk beli, boleh klik pada butang "Order Sekarang" di bawah, dan set vitamin anda akan dihantar terus ke rumah anda.




Bagi yang mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan set Hamil ini sama ada untuk isteri sendiri atau adik mahupun diri sendiri, boleh hubungi saya di 017-6021189. Kita borak-borak dulu :)

Selamat meneka jantina baby dalam kandungan dan selamat menjaga kandungan anda dengan baik! Tak perlu risau untuk melaburkan sedikit wang supaya baby berkembang elok dan dapat zat yang cukup.. kita pun happy baby membesar dengan sihat inshaAllah.. :)


Putri Zulaikha
SID 917819
017-6021189

Thursday, June 25, 2015

7 Tips Galakkan Anak Cepat Bercakap Supaya Tak Dianggap Lembab

Dua hari lepas, saya berjumpa dengan seorang kanak-kanak 2 tahun yang amat petah bercakap. Ayatnya sahaja dah sampai dua,tiga patah sekali keluar. Emaknya beritahu, anak cepat bercakap tu sebab bapanya rajin sangat berbual dengannya.. pasal bola lah, pasal politik lah.. macam-macam lah.

Seronok tengok budak-budak kecil-kecil dah pandai bercakap kan? Pernah juga saya dengar keluhan ibu di bilik pam susu yang anaknya sudah 3 tahun tapi cakapnya sangat kurang. Kawan-kawannya semua dah bercakap. Dia dah tak tahu nak buat apa lagi supaya anaknya nak bercakap. Jiran sebelah dah perli-perli cakap anaknya ada masalah dan dah tak tahan lagi bila balik kampung semua orang nak komen anaknya belum bercakap...

Anak Perlu Dilayan Macam Orang Dewasa


Sebenarnya, kanak-kanak perlu rasa diri mereka dihargai dan kata-kata mereka tidak dipandang remeh untuk berasa “selamat” dan rajin bercakap. Seringkali ibu bapa akan "ignore" atau "dismiss" apa-apa yang dirasakan tak berguna keluar dari mulut anak jadi anak pun rasa malas nak bercakap lagi..

Tips di bawah boleh diamalkan dengan serta merta oleh ibu bapa untuk galakkan anak bercakap:


1. Komunikasi 2-Hala

Maksud komunikasi dua hala ni adalah bukan mak atau bapakkkk aje yang bercakap dan anak kena dengar. Memang anak belum ada banyak “vocab” untuk respond tapi tu tak bermaksud mak perlu bercakap macam murai tercabut ekor dan biar anak terkebil-kebil pandang.

Komunikasi dua hala maksudnya macam ni:

Mak : Iman, Iman tengok “duck” kuning ni.. dia berenang tau.. Iman suka tak “duck” berenang?

Dan berikan ruang untuk anak respon dulu. Buatkan mimik muka yang tak zabar nak tunggu responnya sampai anak pun terasa tak sabar nak respon. Jangan melulu terus bercakap sampai anak pun terpikir.. biarlah mak aku cakap, dia peramah orangnya.. no..no..

Respon anak pula akan berbeza mengikut umur. Anak mungkin tak akan respon melalui kata-kata, tapi akan respon dengan mimik muka, senyuman, ketawa dan bahasa badan. Mak perlu pandai untuk baca isyarat-isyarat bukan-lisan ni dan teruskan perbualan.

InshaAllah bila anak rasa setiap responnya dihargai, dia akan mula respon kepada kita melalui perkataan pula..

2. Gunakan Bahasa dan Nada Normal


Saya paling berbulu kalau dengar mak-mak bercakap dengan anak guna bahasa “pelat” atau bahasa baby. Geli!

Bahasa baby / pelat tak mengajar anak-anak apa-apa, melainkan yang mereka masih budak-budak.

Bercakap dengan anak seperti mana kita bercakap dengan orang dewasa yang lain. Ajarkan mereka cara yang betul untuk berkata-kata.

3. Bercakap Tentang Perkara “Normal”

 Rasa macam malas tak nak bercakap kalau asyik cakap benda samaaaa aja?

Iman, ni Bola. Bola. Iman! Bola!

zzzzzzz

Samalah. Lebih elok kalau bercakap secara normal sebagaimana kita akan bercakap dengan orang lain tentang bola.

Iman, tengok ni bola merah! Semalam Iman main bola merah ni kan? (Pause) Ummi ingat lagi bola ni bergolekkk bila Iman sepak.. Iman nak sepak lagi? (pause)

Menarik lah sikit...

4. Baca Buku dan Bercerita dengan Penuh Semangat dan Animasi! Tapi Ingat, Harus Libatkan Anak



Kanak-kanak sukakan gambar dan interaksi. Boleh jadikan aktiviti untuk baca buku cerita yang penuh dengan gambar berwarna-warni dan baca dengan nada yang mengasyikkan (bukan macam baca buku sejarah atau kisah politik yang membosankan..)

Bagaimana nak libatkan anak?

Biarkan anak membelek halaman buku. Sebutkan nama binatang, dan gerakkan telunjuk anak untuk tunjuk binatang tersebut di buku. Jika anak belek halaman sekali dua halaman, biarkan. Jika 2 minit anak dah tak mahu baca buku, jadi kreatif – tutup buku dan sambung dengan cerita rekaan sendiri yang lebih syok dan penuh gaya.

Saya sendiri masih ingat kisah dongeng yang Ayah saya karang semasa kami kecil-kecil dahulu – tentang 5 Pendekar Bersaudara. Meleleh-leleh air liur nak dengar tau! Jadi jangan rasa rendah diri atau tak berkeyakinan.. anda adalah hero di mata anak anda!

5. Slow Down


Walaupun kita nak bercakap dengan anak seperti bercakap dengan orang dewasa, jangan lupa yang anak kita masih anak-anak. Kapasiti otaknya untuk memproses dan memahami perkataan masih rendah so go slow!

Bercakap dengan tempo yang lebih perlahan akan memberikan masa untuk anak menangkap kata dengan jelas dan mengaitkan situasi untuk memahami maksudnya.

6. Babbling is Talking


Dah buat semua di atas, tapi yang keluar dari mulut anak hanyalah blablabla gurrglseggs?

Tahniah! Teknik anda berjaya dan anak anda sudah semakin bersemangat untuk bercakap!

Bagi kanak-kanak, “Babbling” merupakan bahasa mereka. Respon seolah-olah anda mengerti dan galakkan mereka untuk “babble” dengan lebih banyak lagi.

Cara galakkan bukan dengan “babble” semula kepada mereka ataupun “Ignore”, ingat, kita perlu layan mereka seperti orang dewasa, kan?

Beri galakan dengan respon-respon seperti

Oh, banyaknya anak ummi bercakap hari ini!

Iman tengah nak bagitahu ummi sesuatu ya? Iman nak bagitahu kucing Comel kat luar tu nak kawan dengan Iman?

Dan tengok respon anak yang semakin bersemangat untuk “berbual” dengan anda

7. Relax and Be Patient


Sekiranya anda dah buat semua dia atas tapi anak masihhhh jugak tak bercakap-cakap, sabar.. Setiap kanak-kanak akan memulakan percakapannya bila dia bersedia, tapi tugas kita sebagai ibu bapa adalah untuk tidak jemu-jemu menggalakkan anak dan menyediakan persekitaran yang selesa dan selamat untuk anak bercakap.





Tu saja tipsnya. Lagi satu masalah ibu bapa bekerja ni adalah balik kerja aja dah rasa penat, dan malas nak luangkan masa untuk bercakap dengan anak-anak macam ni. Please dont. Jangan salahkan anak lambat bercakap jika kita tak luangkan masa untuk menggalakkan mereka bercakap. Please take all necessary measures seperti tidur berkualiti, makan makanan bernutrisi atau ambil suplemen untuk tambah tenaga dan kurangkan stress, berdoa dan ingat anak adalah tanggungjawab kita.

Selamat menggalakkan anak masing-masing bercakap :)


Putri Zulaikha Amin
SID 917819
017-6021189


Semua Orang Dok Kecoh Shaklee Terbaik. Betul Sangat Ke?

Sekiranya anda sampai ke blog ini menggunakan kata kunci “Kenapa Shaklee Terbaik?”, anda mungkin jatuh dalam salah satu golongan di bawah:

Golongan 1:
Golongan yang mahu explore options untuk menambah baik kualiti kesihatan anda – anda mungkin sedang menghadapi masalah kesihatan tertentu, mungkin juga tidak. Anda juga mungkin seseorang yang pernah lihat rakan / ibu / adik makan vitamin Shaklee, dan sebelum anda pun turut sama ambil Shaklee, anda nak pastikan vitamin ni worth the investment. Please keep on reading.

Golongan 2:
Golongan yang tak setuju dengan pengambilan vitamin dan curious sangat tentang apa lah yang bestnya sangat Shaklee ni. Kalau anda golongan ini, pun saya cadangkan untuk baca artikel ni – semoga anda temui apa yang anda cari.

4 Sebab Shaklee Terbaikkk

Disokong oleh kajian-kajian saintifik

Fakta : Shaklee mengeluarkan biaya sebanyak 250 juta USD setahun untuk clinical studies, research and testing kepada produk-produknya sebelum dikeluarkan di pasaran.

Fakta lagi : Ada syarikat suplemen xxx yang mengeluarkan 2 juta USD setahun untuk tujuan yang sama.

250 juta vs 2 juta.

It takes a no brainer to figure out which is better. We are not even talking about the quality of the supplements yet – tapi kalau anda seorang bos yang ingin menggaji pekerja baru, anda lebih cenderung kepada calon yang willing untuk letak 150% effort berbanding candidate yang letakkan 110% effort, kan?

Suplemen yang diperbuat daripada bahan semulajadi, selamat dan bersijil halal

Nak masukkan benda dalam badan secara konsisten, mestilah penting untuk nak tahu bahan tu sintetik dari plastik ke, ada lemak babi ke, etc. Shaklee inshaAllah dapat markah tinggi in this area.

Always Green

Green bukan maksudnya tablet yang berwarna hijau semata, tapi produknya yang:
  • Tiada pewarna
  • Tiada pemanis tiruan
  • Tiada perisa tiruan
  • Tiada lemak trans


Dari bahan yang terpilih dan berkualiti tinggi

Tahu tak untuk setiap bahan yang digunakan untuk membuat kaplet vitamin, 350 ujian dijalankan terhadapnya untuk pastikan bahan tersebut asli dan bukannya pokok begonia yang palsu?


Cukuplah 4 aje sebab setakat ni. Kalau masih ragu-ragu, mungkin anda perlu cuba dulu dan masuk dalam golongan yang cakap “Eh.. best jugak makan supplemen (Shaklee) ni..”

Toodles!

Nama : Putri Zulaikha
Phone / Text Message / Whatsapp : 017-6021189
Facebook Page : Add Sihat on Saudagar Untamu dan private PM





Wednesday, June 24, 2015

Set Gout Shaklee Supaya Tak Lagi Terbaring Sakit Sendi

Sejak saya menulis tentang potensi Vivix untuk membantu kencing manis, ada yang menghubungi saya untuk tanya supplemen untuk Gout pula..Saya terangkan Vivix pun membantu mengatasi gout, tapi sesuai dengan ke-premium-annya, harganya pun agak tinggi.

Ramai juga yang mengadu tentang bajet tak mampu untuk membeli Vivix yang berharga premium (RM 503.50 termasuk GST), jadi hari ini saya ingin kongsikan tentang gabungan vitamin Shaklee lain yang juga merupakan set gout Shaklee alternative untuk mereka yang mungkin ingin mencuba pada harga lebih mampu milik.

Teruskan membaca sekiranya anda:


  • Mempunyai ibu bapa, adik beradik atau kawan-kawan yang mempunyai masalah gout dan ingin cuba membantu
  • Tak kisah melaburkan RM 100-200 dalam tempoh sebulan / dua bulan untuk memperbaiki kualiti gout pada orang tersayang
  • Menghidapi masalah gout sendiri dan dah muak berulang-alik ke klinik doctor untuk mendapatkan suntikan gout



Jom Fahami Apa Itu Gout Sebenarnya?


Gout ni sebenarnya adalah sejenis sakit sendi yang disebabkan oleh kandungan asid urik yang tinggi dalam badan. Asid urik berlebihan ni akan menyerang sendi-sendi umpama jarum-jarum halus yang mencucuk menyebabkan pesakit gout terasa seolah-olah disiram air sejuk dan sakit yang amat sangat.

Oleh kerana tumpuan serangan selalunya adalah sendi (buku lali, jari kaki, etc), pesakit gout akan mengalami kesakitan yang amat untuk bergerak, solat dan sebagainya.

Anda mungkin diserang gout sekiranya mempunyai tanda-tanda berikut:

  • Sakit yang tiba-tiba pada sendi
  • Sendi membengkak tanpa sebab
  • Sendi sakit apabila disentuh dan warna menjadi kemerah-merahan
  • Demam


Set Gout Shaklee Alternatif


Selain Vivix yang mempunyai antioksidan yang sangat tinggi dan terbukti efektif mengurangkan masalah gout, set gout Shaklee alternatif ini pun boleh membantu mengurangkan paras asid urik dalam badan (punca utama gout):

Alfalfa Complex
Membantu menyingkirkan toksin dalam badan secara halus. Salah satu penyebab asid urik terkumpul is because badan tak boleh keluarkan toksik badan dengan berkesan, so alfalfa complex inshaAllah membantu in this area.

Omega Guard
DHA dan EPA (asid lemak) daripada minyak ikan dalam Omega Guard membantu mengurangkan keradangan. So bayangkan bila pesakit gout mula diserang gout, sendi-sendi akan membengkak dan menyebabkan kesakitan yang teramat. Omega Guard membantu mengurangkan bengkak dari menjadi semakin teruk, dan pemakanan berterusan inshaAllah boleh mengelakkan bengkak dari berulang lagi.

Performance Drink

Performance drink adalah minuman elektrolit tidak bergas yang membantu mengekalkan tahap hidrasi badan. Penting untuk pesakit gout kekalkan hidrasi badan kerana badan yang kekurangan air akan menyebabkan kepekatan asid urik meningkat dan menyebabkan serangan gout. Performance drink membantu kekalkan kandungan air dalam badan supaya ini tidak berlaku.

Bagaimana Nak Dapatkan Set Gout Ini Sekarang Tanpa Perlu Hubungi Siapa-Siapa?


Mudah sahaja. Seperti yang saya ceritakan dalam artikel yang lalu "Beli Produk Shaklee Tanpa Melalui Agent", anda boleh terus membeli produk Vivix atau Set Gout di sini.

Jika anda ingin cuba Vivix, klik butang dibawah untuk dapatkannya sekarang.


Sekiranya anda mempunyai masalah budget tapi masih hendak cuba supplemen gout, boleh beli Set Gout Shaklee alternatif di bawah. Harga set alternatif ini hanyalah RM288.59 termasuk GST. Hampir separuh harga dari Vivix!






Sekiranya anda masih ingin bertanya berkenaan produk dan sebagainya sebelum membeli, anda dialu-alukan untuk menghubungi saya di 017-6021189 untuk bantuan.

Jangan tunggu lama-lama sehingga keadaan gout orang tersayang semakin teruk! Tak salah mencuba hari ini.



Nama : Putri Zulaikha
Phone / Text Message / Whatsapp : 017-6021189
Facebook Page : Add Sihat on Saudagar Untamu dan private PM

Beli Produk Shaklee Online Tanpa Melalui Agent

Alhamdulillah Shaklee telah melancarkan aplikasi eSell di mana ia memudahkan anda untuk anda sebagai pelanggan setia untuk membeli produk Shaklee hanya di hujung jari, terus ke depan pintu. Dah tak perlu lagi nak berbasa-basi dengan ejen yang kadang-kadang mungkin respon lambat dan sebagainya..

Oleh itu, saya amat teruja untuk memberi tutorial yang mudah dan ringkas ini untuk panduan anda.

Untuk pengetahuan anda semua, pembayaran hanya boleh dibuat dengan menggunakan kad kredit atau kad debit sahaja. Mudahkan? Anda tidak perlu lagi ke CDM atau ATM  untuk transfer wang kepada agent.

1. Untuk membuat pesanan, anda boleh klik ikon seperti di bawah yang akan saya letakkan di entri-entri berkaitan di blog ini:



2. Anda akan diminta untuk bersetuju dengan terma dan syarat pembelian. Klik pada "I Agree" dan klik butang “Next”. Anda akan ke halaman di mana terdapat setiap  produk yang anda telah dipilih beserta kuantiti yang dikehendaki.


3. Anda boleh menukar kuantiti produk jika anda mahu menambah atau mengurangkan pembelian.

4. Tekan “Update” untuk mengesahkan perubahan.

5. Sekiranya telah selesai meletakkan kuantiti, klik pada butang “Checkout“.


5. Anda kemudian perlu mengisi maklumat diri dan maklumat penghantaran. Pastikan alamat penghantaran masih sah dan tidak salah ya!

6. Kemudian anda boleh klik ‘Continue’ intuk melihat semula senarai pesanan anda.



7. Jika halaman pengesahan pesanan adalah betul,anda boleh klik “Proceed for payment“.


 8. Kemudian anda perlu memasukkan maklumat kad kredit atau kad debit anda

9. Klik “Confirm Payment” untuk memuktamadkan urus niaga.




10. Pesanan akan diproses dan apabila transaksi selesai anda akan menerima  pengesahan pesanan (invoice) di mana anda  boleh mencetak resit tersebut. Selain itu, resit pembelian ini juga turut akan dihantar kepada anda melalui email.

Kredit untuk Sumber


Mudahkan?

Kebaikan membeli dengan eSell ni antaranya termasuklah:

  • Shaklee sendiri yang akan pos barang dan hantar kepada anda. Packaging Shaklee memang superbb siap ada gabus-gabus dan kalau barang banyak, akan dihantar dengan kotak Shaklee sendiri. InshaAllah risiko barang pecah akan kurang.
  • Macam saya cakap di atas, memang sangat sesuai kalau anda semua memang dah pasti nak beli produk tu tak perlu nak tanya-tanya dan berbasa-basi dengan agent. Tekan, dan beli!
  • Kelebihan kalau beli dengan eSell dari Saudagar Untamu, lepas pembelian, anda boleh hubungi saya di 017-6021189 secara langsung untuk panduan pemakanan produk dan konsultasi for life. :)

Selamat membeli!


Nama : Putri Zulaikha
Phone / Text Message / Whatsapp : 017-6021189
Facebook Page : Add Sihat on Saudagar Untamu dan private PM

Thursday, June 18, 2015

Fahami Bagaimana Kanser Terjadi Dalam Badan Manusia


Dalam badan manusia, sistem kita terdiri dari sel-sel kecil.

Setiap 3 minggu atau 21 hari, sel-sel ini akan mati dan digantikan dengan sel yang baru. Proses penggantian ini dinamakan apoptosis.

Walaupun sepatutnya sel-sel ini mati, tapi ada sel yang degil tak mahu mati – sel-sel ni dipanggil sel yang rosak.

Sel yang rosak ni, pada asalnya tidak merbahaya. Tapi sebab namanya pun sel rosak, kadang-kadang sel rosak ni akan berkembang biak tanpa kawalan dan menyebabkan ketumbuhan.

Ketumbuhan atau lebih dikenali sebagai “tumor”

Tumor tak begitu berbahaya, kerana bila dah tau lokasinya, tumor boleh dibuang melalui prosedur pembedahan dan sebagainya.

Kanser Bahaya akan Bermula Apabila

Ketumbuhan atau sel rosak yang semakin membesar akan mula bersambung dengan salur darah untuk mendapatkan bekalan oksigen.

Fasa merbahaya akan bermula apabila sel-sel rosak ini memasuki laluan darah dan bergerak ke seluruh badan dan mengganggu organ, tisu dan sistem lain dalam badan.

Punca Sel Rosak

Banyak sebab yang boleh menyumbang kepada sel rosak, antaranya
  • Merokok
  • Diet yang tidak Seimbang
  • Gaya Hidup Tak Sihat
  • Sinaran Matahari
  • Radikal Bebas
  • Pencemaran
  • Genetik
  • Dan banyak lagi...

Walaupun anda tidak merokok, ada banyak lagi sebab lain yang boleh menyumbang kepada sel rosak.

Ingat, sel rosak tidak semestinya berbahaya namun keadaan berterusan mungkin menyebabkan keadaan bertukar kepada merbahaya.

Radikal bebas contohnya, hadir dari persekitaran seperti pencemaran udara dan air dan sebagainya. Hampir mustahil untuk kita mengelakkan radikal bebas ini, kan?

Oleh itu, anda perlu makan makanan yang tinggi anti-oksida (oren, dsb) atau ambil suplemen yang berfungsi melawan radikal bebas seperti Vitamin E, Vitamin C dan Vivix.

Cara Rawatan Kanser

Yang paling popular adalah kemoterapi. Sebaik sahaja pesakit kanser disahkan perlu menjalani rawatan kemoterapi,

Rawatan kemoterapi bertujuan untuk membunuh sel kanser supaya tidak terus membiak.

Tapi disebabkan kemoterapi dijalankan ke seluruh badan, sel-sel yang sihat juga turut terkena tempiasnya.

Kerana itulah pelbagai side-effect seperti rambut gugur, susut berat badan, muntah-muntah dan muka kehilangan seri sering dialami oleh penerima rawatan kemoterapi, susulan sel sihat yang turut terkena impak rawatan ini.

Mujur kebanyakan side-effect ini akan hilang selepas rawatan tamat, namun sesetengah mungkin akan kekal, atau kembali selepas bertahun-tahun.

Sesetengah kemoterapi boleh menyebabkan cacat kekal kepada hati, jantung, buah pinggang atau sistem peranakan pesakit.

Disebabkan ketidak-pastian ini lah ramai yang gerun bila mendengar perlu menjalani rawatan kemoterapi.

Alhamdulillah dengan kajian klinikal yang berterusan dan penemuan sebatian baru, terdapat pelbagai rawatan alternatif dan suplemen yang boleh diambil untuk membantu merawat kanser seperti Vivix.


Anda berminat untuk mencuba Vivix?

Sebotol Vivix berharga RM 475 dan sebotol boleh tahan sehingga dua bulan. Penggunaan lebih awal boleh membantu merawat kanser dan elak kanser dari terus merebak atau berulang.

Belian 2 botol Vivix akan melayakkan anda untuk mendapatkan keahlian Shaklee percuma, dan dapat membuat belian lain dengan harga ahli dengan diskaun sehingga 30% dan juga bonus wang tunai.

Anda boleh beli dengan order terus dengan klik butang di bawah dan ikut sahaja arahannya (pihak Shaklee akan pos selepas menerima bayaran) atau boleh pesan melalui saya di 017-6021189.





Putri Zulaikha Amin
SID 917819
017-6021189




Wednesday, June 10, 2015

Supplemen Puasa Untuk Ibu Mengandung Larat Berterawih

Memandangkan Ramadan yang hampir menjelang, saya nak kongsikan suplemen puasa yang saya amalkan untuk stay energetic while breastfeeding Iman Nasuha!

Masalah ibu mengandung dan ibu menyusu ni serupa sahaja - risau puasa boleh menjejaskan bayi / susu badan untuk bayi.

Masa saya mula-mula nak berpuasa sewaktu menyusukan Iman Nasuha dulu, memang agak risau sebab biasalah, mak muda yang kiasu dan tak cukup ilmu (kehkeh), kerisauannya kadang-kadang over-the-top sikit..
  • Risau sangat kalau susu "drop" atau merudum. Sudahlah stok kat rumah tak adalah banyak mana (sebab tak mula simpan awal waktu berpantang), kalau puasa dan susu "drop", adakah rezeki Iman Nasuha untuk menyusu badan juga akan terhenti?
  • Kelas breastfeeding Gina Yong  yang saya hadiri masa pregnant dulu ada pesan, paling penting untuk ibu menyusu supaya susu sentiasa ada adalah minum air dengan banyak sangat-sangat, jangan stress dan jangan terlalu penat sebab semua ni akan mengganggu penghasilan susu ibu. Aiya, how to fast like this?
  • Semua orang keliling asyik cakap pasal "rukhsah.. rukhsah.." like okay why everyone is being so negative and not actually menggalakkan dulu sebelum cakap adanya rukhsah? I is scared, okay.
Jadi, didorong oleh
  • perasaan takut susu tak cukup
  • keinginan kuat nak susukan anak sulung kesayangan sepenuhnya dengan susu badan
  • keperluan ganti puasa (Suami dah pesan suruh ganti awal-awal supaya tak perlu puasa berderet-deret pulak)
saya cuba Set Might Three Gems (Khas Puasa) di samping terus amalkan Set Penyusuan Shaklee (Khas Ibu Menyusu) yang lengkap. 


Gambar Set Suplemen yang saya ambil

Alhamdulillah sangat-sangat, susu tak merudum sewaktu saya ganti puasa dan surprisingly, saya rasa lebih bertenaga berbanding puasa sewaktu tak menyusukan dulu tu! Jom tengok video pendek yang saya rekodkan to document my joy boleh berpuasa ni:




Syok.. hehe

Khas untuk ibu menyusu, saya compile-kan 9 tips menjayakan penyusuan yang saya kumpul dari kelas penyusuan yang saya hadiri sewaktu pregnant dan juga hasil google-google. Semoga bermanfaat!

Bagaimana Supplemen Puasa ni Membantu Kekalkan Tenaga Ibu Mengandung


Performance drink yang berperasa oren ni berfungsi mengekalkan hidrasi badan so walaupun seharian tak minum, badan tak terasa "kering". Tahu kan badan yang kurang air akan terasa letih dan penat? Sebab tu Atlet-atlet selalunya akan minum minuman isotonik sebaik sahaja habis bersukan. Kalau atlet marathon contohnya yang perlu lari dalam jangka masa yang lama, minuman isotonik akan diteguk sedikit-demi-sedikit untuk gantikan peluh yang dah keluar supaya bendalir dalam badan tidak berkurangan.

Energizing Soy Protein (ESP) dan Mealshakes pula merupakan makanan rendah indeks glisemiks, yang bermaksud jika dimakan, akan diuraikan dengan perlahan oleh badan. Rasa kenyang pun akan lebih berpanjangan.

Macam pengalaman saya tu, jam 12 tengah hari perut tak ada lah berbunyi-bunyi.. 

Kalau tak pukul 10 dah bergendang dah tu..

Bagaimana Supplemen Puasa Membantu Kekalkan Penghasilan Susu Badan


  • Bila badan cukup air dengan pengambilan Performance Drink tu, tak jadi masalah untuk penghasilan susu untuk maintain (dengan syarat ibu tetap tekun mengepam dan mengosongkan payudara lah ya)
  • Mealshakes, Vitamin C, Vitalea dan ESP membantu membekalkan nutrien lengkap pada badan jadi kalaupun malas nak makan makanan lengkap waktu sahur, memadai dengan mengambil suplemen ini untuk sahur. Badan yang terima nutrien lengkap akan lebih bertenaga jadi nak pam susu pun lebih rajin, tak lesu dan bila ibu tak penat dan stress, susu pun tak terjejas inshaAllah
  • Vitamin B memang terkenal dengan fungsinya untuk membantu mengawal paras stress. No stress = more milk, geddit?

Tenaga Kurniaan Allah, dengan Usaha

I am a firm believer yang walaupun semua rezeki (tenaga dan kesihatan juga adalah rezeki) datang dari Allah, you have to work for it.

Ibu di bawah - kalau lah diikutkan hatinya yang mudah mengalah dengan kesibukan kerja sebagai jururawat dan stress susu tak cukup, kasihan lah anaknya, mungkin tak dapat menyusu badan, kan?



Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Tak usah risau nak fikir apa kata orang awak tu puasa tapi makan supplemen because HEY PUASA MEMANG KENA LAPAR DAN TAK BERTENAGA, makan supplemen tu haram!

Because its your body and your life, dan cuba fikir kalau biarkan badan tak bertenaga aja atas nama ingin melalui "puasa" yang sebenar-benarnya;

  • Larat ke nak solat tarawih? Malas kot, mana larat
  • Penat asyik rasa mengantukkk aje
  • Buat semua benda malas. Nak khatam Quran 30 juzuk? zzzzz maybe next year
  • Sorry anak, susu kurang sebab puasa tapi takpe, ini adalah ibadah dah nasiblah awak lahir-lahir ibu kena puasa..
Sad, right?

Jangan jadikan alasan tak ada tenaga untuk anda gunakan "rukhsah" tak berpuasa sebelum mencuba. Cuba dulu!

Untuk konsultasi produk yang sesuai untuk anda, tak kiralah mengandung, menyusu atau saja nak lebih bertenaga waktu puasa supaya boleh ikut Imam tarawih 20 rakaat, boleh tanya saya hari ini at 0176021189. Let me help you!


Nama : Putri Zulaikha
Phone / Text Message / Whatsapp : 017-6021189
Facebook Page : Add Sihat on Saudagar Untamu dan private PM




Monday, June 8, 2015

Anak Cerewet Makan? Tips Mudah Faham Mudah Praktik ni Boleh Mengurangkan Stress Anda...

The topic for today is….Picky Eater! Kenapa anak cerewet makan dan nak makan benda-benda tah hape hapeee je memang memeningkan kepala ibu… termasuklah saya sendiri!

Masa Iman Nasuha mula-mula makan dahulu (lebih kurang 6 bulan), saya memang tak baca langsung tentang masalah budak memilih makanan ni sebab Iman basically makan apa saja yang saya suap.. mudah sangat kot. Bila saya dengar ibu lain merungut anak diorang susah makan lah memilih lah saya akan tunjuk muka simpati dan empati, tapi dalam hati… KAHKAHKAH



Sekarang KAHKAHKAH padan muka saya pulak!

Iman is now 1 year 4 months, and Ya Allah waktu nak kasi makan adalah waktu yang sangat menyeramkan pada saya sebab risau nak agak mood dia hari ni – makan ke tak makan, perang ke tak perang…

Sering juga saya mengadu pada suami tentang menu yang sesuai untuk saya berikan pada Iman untuk pastikan dia dapat karbohidrat, protein, vitamin, mineral yada yada yada yang lengkap dan cukup, so dengan brilliantnya akan come up dengan bermacam-macam menu toddler-friendly.. tapi tak semestinya toddler-happy… Contohnya?
  • Home-made chicken nugget with cheese… hello, siapa yang tak suka? Chicken + cheese is the best combination ever… tapi nope, ditolak mentah-mentah
  • Sup kentang + fish…. Pun harapan tinggal harapan
  • Kentang goreng – yang ni laku lah jugak, tapi bergoreng lah, not really at the top of the healthiest food list
  • Aaaannnddd many more..
Hasil masih tak memberangsangkan, good job mummy but not good enough!

Walaupun dengan homemade food yang saya sediakan, saya masih juga tak berjaya nak galakkan Iman Nasuha makan. Kadang-kadang seharian, hanya dua-tiga mulut nasi sahaja yang masuk. Susu pun dah tak berapa banyak.

Yang dia minat sangat is makan “lolat… lolattt” (Coklat mahal yang dibelikan oleh neneknya)..


Tak berapa nak makan pun, Saya tengok tenaganya macam makan 5 pinggan nasi.. melompat berlari sana sini, terjerit-jerit..

Bila bawa untuk check-up, beratnya naik cantik, siap dipuji doctor..

Mana dia dapat tenaga semua tu?

Cerewet Makan Adalah Normal!


Rupanya kanak-kanak yang memilih makanan adalah normal, terutamanya untuk budak yang berumur setahun ke atas (anak saya!). Kebanyakan pakar kesihatan / kanak-kanak berkongsikan tips yang serupa untuk membantu ibu-ibu yang susah hati macam saya ni menangani anak yang agak cerewet. Saya kongsikan tips-tips di-sini:

Pertama, Jangan memaksa anak makan

Antara kesalahan saya adalah suka nak paksa Iman makan pada waktu saya nak makan. Bila saya lapar, saya letakkan Iman di kerusi budaknya dan paksa dia makan nasi jugak..

Saya lupa yang tengah lapar tu saya, bukannya budak tu.

Logically, budak yang tak lapar memang tak akan mahu makan. Sekiranya anda terus-terusan memaksa, anak akan mula “associate” waktu makan dengan perkara yang menakutkan.. maka akan jadilah situasi jeritan kuat bila dia tengok anda mula nak angkatnya untuk duduk di meja makan.

Disarankan anda involve anak pada waktu makan (ie. anak turut sama duduk di meja makan, dihidangkan makanan) tapi sekiranya anak anda tak berapa bersemangat nak makan, let it be. Chances are he is not yet hungry, and forcing him to eat will only worsen the situation.

Fuh.. lega rasanya hilang pressure nak make sure anak makan sekali dengan kita! Kan?

Kedua, Kurangkan Gangguan Sewaktu Makan


Saya pernah jugak tengah syok-syok suap Iman makan (hari yang tiba-tiba semangat makan dia datang), tiba-tiba suami lalu sambil tayang-tayang mainan. Terus Iman tak mahu makan dah dan meronta-ronta nak bangun ambil mainan.

Naik hantu jugaklah aku ngan suami tu… grrr

Gangguan kehidupannya seperti mainan, TV, handphone yang tengah tayang youtube boleh buatkan anak hilang tumpuan terhadap pasta yang anda cuba suapkan tu dan teruja nak bermain. Jawabnya, kirim salam lah kat kau pasta…

Ketiga, Jangan Rasuah


Ye, budak-budak jangan diajar rasuah semenjak kecil.

Saya seboleh-bolehnya nak anak makan makanan yang sihat dan seimbang (mak mana yang tak?) jadi seboleh-bolehnya makanan yang tak berapa nak bermanfaat sepertu “lolat” dan junk food saya cuba kurangkan.

Tapi bila dua tiga kali tengok Iman Nasuha macam nak tak hendak aje makan, saya terasa macam nak “umpan” beliau makan nasik berlaukkan “lolat” kegemarannya.

Eh, bukan terasa, tapi macam dah buat pun.

Berjaya pulak tu… tsk tsk

Tapi saya diingatkan suami yang tabiat macam tu tak sihat. Saya sepatutnya lebih kreatif memancing minat Iman untuk makan.. Jangan kita sebagai mak bapak nak terjebak dalam kancah yang tidak bermoral ni pulak

Keempat, biarkan anak tentukan “selera”nya


Bukanlah dengan bermaksud kalau anak berselera untuk makan “lolat” sepanjang bulan, anda ikutkan.
Maksudnya lebih kepada biarkan anak beritahu anda kuantiti dan masa makannya.

Anda boleh “involve” anak sewaktu makan dengan meletakkan anak di meja makan dan sebagainya, tapi sekiranya anak tak mahu makan, tak apa. Anak mungkin sedang memberitahu yang dirinya tidak lapar.

Jangan pula mak tunjukkan muka stress dan marah-marah anak tak mahu makan (opps, saya guilty yang ini.. ). Anak mungkin akan buat perangai tak mahu makan saja-saja nak tarik perhatian anda pulak. Naya…

Kelima, snack-ing juga dikira makan!


Kalau saya, paling stress kalau Iman Nasuha tak mahu makan nasik!

Darah kemelayuan saya yang pekat likat ni buatkan saya fikir nasik adalah makanan wajib setiap insan bernyawa, so bila anak sekarang asal pandang nasik aja dah jerit “NANAKKKK” maka darah tinggi emaknya pun mencanak sama.

Sampailah Suami mengingatkan saya yang banyak lagi makanan lain yang boleh menggantikan nasik.

Pasta, roti, biskut, dan sebagainya. Iman pun lebih mudah dipujuk untuk makan sebab dia boleh pegang dan suap sendiri.

Jangan terlalu strict dengan makanan yang diberikan (kecualilah yang nak diberi tu tak berkhasiat).. anak-anak yang sedang aktif mungkin tak berapa sabar untuk duduk menghadap pinggan nasi in one sitting so snacking pun dikira makan jugak. Ibu-ibu boleh pilih snack yang sihat seperti yoghurt, cheese, juraian pasta, roti, baked potato, dan sebagainya.

Yang penting masuk. Kawtim?

Usaha nak sumbat snack dalam perut Iman Nasuha di tepi pantai... setting dah cantik, snack dah sodap (jagung dan fries) tapi masih tak mahu? Grrrr

Keenam, Beritahu awal yang masa makan akan datang in XX minutes


Untuk kanak-kanak yang sudah boleh memahami arahan, satu teknik yang boleh digunakan untuk mendapatkan kerjasama untuk makan adalah dengan pre-warn anak yang mereka perlu berhenti daripada bermain/tidur/melepak/tengoktv in 15 minutes, contohnya.

Kenapa?

Cuba bayangkan kau tengah syok-syok baca buku novel yang tak pernah umur kau rasa macam sangat menarik, tiba-tiba ada makhluk besar datang, tarik buku tu dan paksa kau cakap “HEY PERGI MANDI SEKARANG JUGAK I DON’T CARE”.. how would you feel?

Mungkin kau akan sengaja tak mandi seminggu saja nak balas dendam..




Hoho but jokes aside, childs are no different. Kalau orang puteh punya philosophy, dia suruh treat kids sepertimana we want to be treated, and tak bestlah kalau tengah syok-syok main tiba-tiba kena suruh makan SAAT ITU JUGAK kan

Nak lebih mudah, macam yang disarankan oleh Adele Faber dalam bukunya How to Talk so Kids Can Listen, and How to Listen so Kids Can Talk, ibu boleh berikan pilihan (yang ibu boleh terima) supaya anak lebih mudah untuk beri kerjasama..

Contohnya,

“Ayip, ibu tengah masak makanan. Ayip nak makan lagi 10 minit atau 15 minit?”
“Ah Tong, Food is ready. Do you want to eat now or eat when the jarum panjang is at number 2? *points at jam

Jangan pulak beri pilihan.. Ayip, nak makan sekarang ke esok? Beranilah cakap esok..

Ketujuh, Cuba makanan tambahan untuk naikkan selera


Dulu masa kecik, mak saya beri kami adik beradik makan Scott’s Emulsion perisa Oren. Sedap sampai berebut-rebut nak makan setiap pagi. Saya tak pasti lah kalau Scott’s Emulsion ni tambahkan selera ke apa tapi kitorang masa budak-budak memang dedomoks la.. mungkin terlebih nutrient kot.

Untuk Iman, saya ada juga nak cuba berikan dia Vitalea for Kids (from Shaklee of course) tapi baru tahu yang budak umur 2 tahun ke atas aja yang elok ambil.. so tak jadi. Tapi saya cuba jugak vitamin dari Cordells dan apa tah lagi satu jenama.

Tak berapa nampak kesannya dan sekarang dah tak makan sebab vitaminnya keras, Iman Nasuha akan hisap-hisap dan ludah.

Ada banyak makanan yang boleh menaikkan selera anak-anak di pasaran. Appetons for Kids, contohnya. Tak pernah cuba, tapi Appeton macam famous. Elok juga beri makanan tambahan, kurang-kurang walaupun anak tak makan khasiat sangat, zat-zat boleh dapat dari vitamin/drinks ni.

Saya dok godek-godek video iReach (kumpulan Shaklee saya) dan terjumpa video ni:


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Ahmagad kenapa boleh terlupa dengan Mealshakes! Saya hari-hari makan mealshakes untuk sarapan (memang kenyang!), mungkin lepas ni saya akan bancuh sikit dan beri pada Iman lah agaknya. Harap-harap berkesan. Sapa-sapa yang nak cuba mealshakes ni boleh contact saya jugak (promo sikit…)

Kelapan, Berikan Galakan, Bukan Paksaan


Galakkan anak makan banyak, tapi jangan marah sekiranya tak dihabiskan. Letakkan snek-snek yang kering di dalam botol-botol yang mudah dilihat oleh anak supaya sekiranya beliau terasa lapar, mudah untuk anak untuk ambil botol tersebut dan berikan pada ibu untuk dibuka.

Letakkan air kosong / just di dalam botol yang tidak mudah tumpah merata-merata supaya anak ada banyak one-stop-centre untuk refuel.. ye tak salah treat anak macam kereta dan kita sediakan “Petronas” banyak-banyak, asalkan anak sihat.
Kesembilan, Puji-pujian apabila anak makan

Kata-kata ibu yang disertai dengan senyuman manis akan menggalakkan anak untuk makan dengan lebih bersemangat.

Setiap kali anak buat tabiat yang elok di meja makan / sewaktu makan, ringankan mulut memuji. Anak akan berasa berkeyakinan dan mungkin akan mengulangi tabiat yang sama untuk mendapatkan pujian ibunya.


Sekian saja tips & tricks yang saya dah research untuk bantu diri sendiri beri anak makan.. memang nak menangani anak suka memilih makanan ni mencabarrrr sangat. Ada hari-hari yang saya resah bila fikirkan hanya 5 ketul kentang goreng sahaja yang masuk dalam badan anak saya pada satu-satu hari. Boleh tak tidur malam wo… bila timbang aja, rasa risau kalau berat turun. Bila dukung pun macam dok agak-agak ni makin berat ke makin ringan ni…

Semoga ibu-ibu sekalian berjaya! Share lah apa yang anda buat dan berjaya untuk anak anda kat sini...

Hmm mana tin mealshakes saya ni….

Bye!


Untuk pesanan dan konsultasi sebarang produk Shaklee, anda boleh hubungi saya di 017-6021189 dan saya doakan masalah anda dipermudahkan dengan hubungan kita ini. Let me help you!:)



Wednesday, June 3, 2015

Tambah Tenaga Ketika Mengandung Supaya Tak Melepek Kepenatan

Kenapa ibu-ibu mengandung tercari-cari makanan sesuai untuk tambah tenaga ketika mengandung?

Bayangkan anda seringkali terasa penat, letih dan lesu setiap hari selepas waktu kerja? Kerja yang banyak dan mencabar menyebabkan anda perlu berfikir pada kapasiti penuh, back-to-back meeting, dan sebagainya. Terpaksa pula memandu hampir satu jam lamanya sebelum sampai ke rumah.

Dan satu hari, anda dapat tahu yang anda mengandung.

Gembira! An addition of a baby to the family memang sangat mengujakan..

Dan risau. Risau – macam mana agaknya nak survive period mengandung dengan keadaan badan yang sememangnya tak tahan dengan tuntutan kerja yang mencabar ni?



Familiar tak?

I think that could be me, a few years back.

When I first started work, it was CRAZY! I was constantly (and when I say constant I mean 4-5 months contant) tired, sleeping as early as 8:30pm and all the stuff that only tired old-people would be doing.

Worse? I was only 23, then.

Saya juga hampir-hampir kemalangan dek syoknya tidur sambil driving, okay.

That was the day when I finally decided that I had to find alternatives untuk pastikan anak cucu saya masih boleh jumpa neneknya yang vogue-the-vass dan penyayang ni.


Well, ada juga hari-hari yang saya masih sakit kepala dengan perangai bos yang nak kerja like “this is due yesterday”, kadang-kadang saya masih juga balik, solat Isyak dan terus zzzzz, tapi Alhamdulillah, on most days:
  • Pukul 5:30 pm bila habis sahaja waktu kerja, saya masih bertenaga dan tak adalah rasa macam nak menempuh jem tu umpama terpaksa lari marathon 5km..
  • Kurang mengantuk yang melampau
  • Lepas Isyak, saya tak rasa terlalu flat sampai nak terus bungkus dan tidur. Masih bertenaga untuk menulis, membaca dan menonton.
Sangat-sangat terasa perbezaannya.

Nah, apa kaitannya dengan nak tambah tenaga ketika mengandung?


Bayangkan kalau saya tak pernah makan supplemen, dok penat-penat merungut tak ada tenaga balik kerja… and pregnant?

Terpaksa lah rasanya ambil cuti selama 9 bulan 10 hari..

OK MC + annual lave tak cukup 9 bulan, so definitely ibu mengandung kena cari alternatif untuk pastikan paras tenaga maintain tinggi.

Punca Penat Ketika Mengandung


Terutamanya di trimester pertama, 70% ibu akan mengalami “morning sickness”, iaitu keadaan muntah-muntah dan loya, yang teruknya depends on badan masing-masing. Ada yang loya sikit aja, ada yang teruk sampai muntah-muntah sampai lembik.. Selalunya ibu akan jadi alahan pada makanan tertentu – asal bau je rasa loya. Ada yang teruk, Nampak pun rasa nak muntah. Jadi for most mothers, susah nak pastikan makanan berkhasiat yang masuk dalam badan. Some mothers akan “snacking” on asam je, pun ada..

Kadar gula dan tekanan darah juga selalunya lebih rendah dari biasa, which can lead to feeling dizzy and tired..


Pengambilan Supplemen Untuk Membantu Ibu Hamil Kekal Cergas dan Bertenaga


Ini adalah pengalaman saya sendiri sewaktu mengandungkan Iman Nasuha dulu... mungkin ada ibu yang mengatakan hamil, memanglah akan penat!, tapi bagi saya yang kerja dan mempunyai banyak hobi yang nak dibuat selepas kerja, memang tak sanggup nak rasa penat tanpa cuba mencari alternatif untuk kekalkan tenaga.

Saya amalkan set Kehamilan Shaklee. Mudah, sebab vitaminnya kebanyakan sama dengan vitamin yang saya ambil sebelum hamil, dengan tambahan Ostematrix untuk pastikan tulang saya kuat dan tulang bayi berkembang elok (Iman Nasuha kakinya sangat kuat sekarang, terutama kalau nak tendang orang waktu tidur...). Saya senaraikan vitamin-vitamin yang boleh membantu ibu-ibu menjalani tempoh kehamilan dengan lebih selesa. Antaranya:

  • Vitalea
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrix (Kalsium - Magnesium)
  • Omega Guard (Trimester 2 & 3)
  • Energizing Soy Protein

Selain tambah tenaga, ada banyak lagi kebaikan supplemen sewaktu hamil sebenarnya. Sebab itu sebaik sahaja doktor sahkan ibu mengandung, pelbagai jenis vitamin yang berkaitan akan dibekalkan, untuk pastikan ibu sihat dan bayi pun sihat. Untuk yang tak pasti dan mungkin tak pernah mengambil supplemen, saya jawab soalan lazim tentang Set Mengandung Shaklee di sini untuk rujukan anda.


Perbezaan Pengalaman Mengandung Dengan Shaklee



No sembelit (Alhamdulillah sangat for this one!). Sebelum mengandung lagi saya memang ada masalah susah nak membuang.. kadang-kadang, boleh go 1 week tanpa membuang. Pinggang akan rasa seolah-olah ada batu besar yang sangat sakit. Bila mengandung, saya baca pengalaman orang lain yang dapat sembelit dan saya sangat risau lah... "Aku belum pregnant dah tak buang air seminggu, kalau pregnant punya sembelit berapa minggu pulek?" Haha I was so worried. Alhamdulillah for Ostematrix yang memang sangat-sangat membantu. I did not have any single sembelit incidence (even now)...


Kurang lenguh kaki. Saya memandu hampir 3 jam sehari ulang alik dari Shah Alam ke KL untuk kerja, dan kerja office yang dudukkkkk aje selama 8 jam sehari. Setiap malam, saya akan mengadu lenguh kaki. Alhamdulillah, keadaan tidak bertambah teruk sewaktu pregnant. 

Pengalaman saya yang lain saya coretkan dalam entri lalu, boleh dibaca disini.

Jom tengok video ni untuk testimoni seorang ibu yang larat panjat candi waktu pregnant! Hehe.. (mungkinkah patut pregnant lagi dan cuba panjat candi jugak untuk test kebenaran video ni? Oppss)


Kesimpulannya yang saya nak kongsikan ialah... tak rugi mencuba! 

Pengalaman hamil sepatutnya menjadi pengalaman indah buat anda yang sedang menanti kehadiran zuriat, dan jika pengambilan supplemen boleh membantu membaiki pengalaman ini, why not, kan? Hubungi saya untuk dapatkan vitamin anda hari ini, atau boleh terus beli dengan klik butang di bawah..



Jangan tunggu-tunggu lagi untuk rasa kenikmatan bertenaga sewaktu berbadan dua!


Nama : Putri Zulaikha
Phone / Text Message / Whatsapp : 017-6021189
Facebook Page : Add Sihat on Saudagar Untamu dan private PM




Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com