Saturday, November 8, 2014

4 Tips Rendahkan Kolesterol Biar Tak Melarat-larat Sampai Sakit Jantung Untuk Pekerja Ofis

Salah satu dilema saya sebagai orang kerja ofis yang tak berapa banyak masa bersukan adalah kalau satu hari pergi check doktor dan doktor cakap "Puan, kolesterol dah tak elok ni.."

Sudahlah makanan favourite waktu lunch adalah cheese nan... :D

Ini adalah dilema seorang kakak yang hanya tua setahun sahaja daripada saya, yang whatsapp tanya ada tak supplemen untuk rendahkan kolesterol.

Saya beritahu kakak itu, selain makan supplemen, ada banyak lagi tips rendahkan kolesterol mudah yang orang ofis macam dia dan saya boleh buat.

Tak perlu spend masa ke gym 2 jam sehari pun.

Cara Rendahkan kolesterol, sakit jantung
Pekerja ofis yang kurang bersenam dan dietnya dalam kategori cheese nan dan kari kambing amat berisiko untuk kolesterol tinggi... yang akhirnya membawa kepada sakit jantung, jika tidak dikawal.


Banyakkan Bergerak Naikkan Kolesterol Baik HDL


Sebenarnya kalau doktor cakap silalah mula bersenam, yang dia benar-benar maksudkan adalah badan kita perlu bergerak dan bukan asyik duduk aja depan meja ofis. Kalau ikutkan artikel dari webmd ni, pergerakan yang konsisten membantu menaikkan tahap kolesterol baik "HDL" sehingga sebanyak 10%.

Untuk yang kerja ofis, mungkin dah masanya untuk anda panjat tangga jejantas untuk ke tempat lunch instead of jaywalk di jalan raya yang rata.

Setiap satu jam, boleh ambil masa 5 minit untuk berjalan ke pantry / tandas / ambil angin.

Cari peluang untuk menggerakkan badan - timang anak anda yang beratnya 8kg tu (macam Kevin Zahri buat pada anaknya), bantu ibu angkat guni beras, walk your dog, anything.

Tak perlu lagi beri alasan tak sempat nak ke gym bila doktor suruh bersenam, tau.

Banyakkan makan oat, barli dan kekacang


Atau apa sahaja makanan yang tinggi kandungan serat larutnya. Kajian menunjukkan makanan berserat membantu merendahkan kolesterol jahat.

Utamakan Ikan!


Kenapa ikan, dan ikan apa?

Fish oil dan its supplements can have a profound effect on cholesterol and triglycerides

Banyak kajian yang menyatakan minyak ikan omega-3 memberi kesan yang memberangsangkan untuk membantu mengawal tahap kolesterol.

Ikan salmon (yang terbaik!), ikan tuna, mackerel, dan ikan-ikan laut sejuk yang lain adalah antara sumber minyak ikan omega-3 terbaik yang dicadangkan oleh pakar-pakar kesihatan untuk diambil 2-3 kali seminggu.

Saya cadangkan kepada kakak tu untuk ambil Omega Guard Shaklee - selain daripada dibuat daripada sumber minyak ikan terbaik (bukan hati dan lemak ikan macam sesetengah produk minyak ikan di pasaran), saya beritahu juga yang Omega Guard ni kandungan minyak ikannya lebih banyak berbanding kandungan minyak ikan dalam pil-pil biasa di kedai tu kerana ia ber-gred farmaseutikal.

Terkejut kakak tu bila saya cakap kebanyakan minyak ikan pasaran cuma mengandungi 30% minyak ikan dan selebihnya lelemak!


Omega Guard Shaklee selalunya orang cakap dapat rasa kesan cepat sebab tengoklah....85% omega-3 berbanding cuma 30% produk biasa..

Kurangkan Berat Badan Berlebihan Secepat Mungkin


Semakin berat, semakin berisiko untuk kolesterol tinggi, semakin tinggi risiko untuk sakit jantung.

Kalau nak 'reverse'kan kenyataan di atas?

Turun Berat > Rendahkan Kolesterol > Kecilkan Risiko Sakit Jantung!

Yang best nya, Omega Guard yang saya cadangkan pada kakak tu pun merupakan salah satu vitamin yang membantu turunkan berat badan dengan sihat.


Saya turut cadangkan Phytocol-St kepada kakak tu, supaya betul-betul dapat kawal kolesterolnya. 

Saya ceritakan yang Phytocol ni umpama barrier kepada pembuluh darah.

Bila kita makan cheese nan, partikel-partikel kolesterol tu akan dihalang daripada masuk ke dalam saluran darah dan dikeluarkan dari badan sebelum sempat termendap.

Kebetulan perumpamaan cheese nan saya melekat dalam ingatannya, sebab dia pun favourite cheese nan jugak :D

Hari ni selamat saya poskan Omega Guard & Phytocol tu pada kakak tersebut. Harapan saya semoga sedikit sebanyak perkongsian saya dapat meredakan kerisauan hati beliau.

Anda boleh pesan omega guard dan phytocol untuk anda, mak, ayah, makcik dan sesiapa saja yang mungkin mengalami masalah kolesterol yang tidak lah teruk sangat sekarang, tapi kenapa nak tunggu sampai melarat ke jantung, kan?


Putri Zulaikha


♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ SMS / Whatsapp: 0176021189
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6















0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com