Friday, July 18, 2014

Tragedi Tragis.. Pray for MH17

Laman sosial mempunyai berita yang mengejutkan buat saya dengan tragedi yang berlaku terhadap MH 17.

Bulan puasa ni, saya sering 'flat' lepas buka puasa, jadi biasanya akan ambik baby dan berharap baby akan cooperate untuk tidur smpai pukul 10 macam tu baru bangun semula.

Semalam terlajak sehingga jam 12 malam dan entah kenapa tangan macam laju je ambik telefon nak check Facebook.

Saya macam tak percaya... kisah MH 370 pun masih belum sepenuhnya selesai, sekarang kisah MH 17? Allah... dugaan apakah yang sedang Kau berikan kepada kami?

Tak dapat bayangkan perasaan ahli keluarga mangsa ahli pesawat yang terlibat.. semoga Allah berikan kekuatan dan ketabahan kepada kalian, terutamanya di bulan yang mulia ni..

Saya toleh kiri dan pandang wajah suami yang sering travel menggunakan air travel..  semakin tak dapat bayangkan agaknya bagaimanakah keadaan saya jika tragedi yang sama menimpa diri saya.. :(

Ya Allah kau lindungi lah keluargaku dari bala bencana...

Harapnya tiada spekulasi bodoh yang bakal dikeluarkan oleh mana-mana pigak berkenaan MH17. Tak perlu bomoh dan kelapa. Tak perlu politik.

The bare truth is there are real human souls involved, so please be a human and just respect each other.

Ya Allah, Kau berikanlah ketabahan hati kepada kami.

Ya Allah, lindungi lah kami.

Ya Allah, lindungilah negara kami.

#prayforMH17
#prayforMH370

Thursday, July 10, 2014

5 Tips Tak Jatuh Sakit Musim Jerebu Hebat Ni

Dengan kualiti udara yang makin merosot dan jerebu di Malaysia yang nampaknya tak surut-surut ni, makin ramai pulak yang terbatuk-batuk / selsema / demam / MC berturut  kat office... hmm, sudah lah bulan puasa, kerja lagi, kalau yang berfamily, pasangan dan anak lagi..

Memang menuntut untuk lebih jaga diri supaya tak jatuh sakit..

Sebagai langkah keselamatan waktu jerebu ni, kita boleh ambil langkah-langkah di bawah ya!

Kurangkan 'exposure' pada udara yang berkeladak
Kalau boleh, kurangkan dari rumah tanpa urusan yang penting. Kalau setakat nak bersiar-siar ambil angin seperti selalunya tu, mungkin dalam tempoh ni boleh bersiar-siar keliling ruang tamu dulu. Tutup semua pintu dan tingkap supaya udara kotor dari luar tak dapat masuk ke dalam.

Sekiranya sangat sangat perlu untuk keluar (contohnya isteri mintak belikan kicap, nak ambik anak sekolah, etc), beli topeng muka yang mempunyai penuras supaya udara yang dihidu kekal bersih (ataupun, tak berapa kotor)

Pengguna motosikal, mungkin dah sampai masanya untuk anda membeli kereta? Erk. Ataupun jika tak mampu (duh), perlu lah gamaknya anda spend dengan agak lebih untuk beli topeng kelas hospital yang lebih berkesan berbanding topeng biasa yang boleh dibeli di kedai Ah Chong tu.

Topeng N95 gred tinggi ni lebih berkesan untuk menghalang partikel-partikel halus dari masuk ke dalam peparu sewaktu bernafas


To smokers, it's about time to quit, please?
Apakah logiknya kalau udara dah berkepuk dan anda masih lagi menambahkan kekepukannya? Mungkin ini masa yang terbaik untuk perokok sekalian berhenti merokok. Bukan sahaja anda dapat menyelamatkan diri anda, anda juga telah berbakti kepada masyarakat dengan tidak memburukkan lagi kualiti udara!

Sekiranya tak mampu nak berhenti sekaligus (atau tak mampu sangat nak berhenti langsung atas sebab-sebab tertentu yang saya tak akan faham apa sebabnya), sila pastikan anda merokok di luar rumah, terutama jika anda mempunya anak kecil, orang tua, pesakit asma dan sebagainya di dalam rumah anda. Anda dah terbiasa dengan asap, mereka tidak. Please be considerate.


Jaga kebersihan diri
Basuh badan yang terdedah dengan lebih kerap (ie. muka dan tangan-tangan) dengan mandi lebih kerap. Badan dan kulit yang segar akan membantu kita untuk terus ceria dan 'fresh', dan tak terlalu terasa lemau dengan udara yang berhabuk.

Pastikan badan sihat dan bertenaga!
How?
Minum air kosong / mineral EXTRA banyak dari biasa. Air membantu melancarkan penyerapan semua nutrien yang kita makan, and dalam waktu darurat sebegini, we need to make sure those nutrients tak hanya keluar sebagai air kencing. Pastikan minum sekurang-kurangnya 3L air, lagi banyak, lagi bagus. Air tu takkan membuatkan anda buncit, jangan bimbang.


Makan makanan yang sihat dan berkhasiat. To those yang tak suka makan sayur, maybe its time to start sebab sayur dan buah-buahan kedudukannya lebih rendah dari ayam dan daging dalam piramid makanan, ie. perlu diambil dengan lebih banyak.


Selain itu, pertimbangkan untuk mengambil makanan tambahan / suplemen yang meningkatkan keupyaan imun badan untuk kekal tinggi dan lawan sebarang anasir-anasir yang tak diinginkan. Garlic contohnya, adalah immune booster semulajadi yang hebat untuk bantu lawan cold and flu. Vitamin C - oh the good vitamin C. Selain itu, kalau keen nak cuba supplements, boleh cuba check out Shaklee's Garlic (dalam bentuk tablet yang senang nak ditelan untuk mereka yang tak berapa gemarkan bau dan rasa garlic yang over dalam makanan) dan Shaklee's Sustained Release Vita-C (yang dilepaskan secara berperingkat dalam badan so bayangkan sekali telan vitamin C tu aktif dalam badan selama 5 jam!). Dan kalau nak yang lebih hebat, cuba Shaklee's Nutriferon, satu-satunya suplemen dalam dunia yang membantu meningkatkan penghasilan interferon semulajadi dalam badan yang sangat penting untuk sistem imun. 


Set Immune Booster Shaklee

Kalau keadaan menjadi teruk, segera dapatkan rawatan
Bila simptom sakit asma, selsema, batuk, sakit mata, sesak nafas dan sebagainya seems to be getting out of hand, jangan pulak hanyak togok air berliter-liter dan makan makanan sedap-sedap berkhasiat dengan harapan anda akan sembuh. Anda kenali badan anda and please know when it is too much. Berjumpa segera dengan doktor untuk dapatkan nasihat perubatan.


Selamat mencuba - harapnya walaupun jerebu di Malaysia ni nampaknya makin melampau-lampau, kita tetap sihat malah bertambah-tambah sihat hendaknya!





Tuesday, July 8, 2014

Nak Menyusukan Tapi Banyak Alasan!

Walaupun ramai ibu sekarang yang sedar tentang kepentingan untuk BERUSAHA menyusukan bayi, masih ramai yang hangat-hangat tahik kucing. Cakapnya nak menyusukan bayi sangat-sangat, tapi bila di-FBI-kan sebelum jual Set Penyusuan Shaklee, rupanya ramai yang:

  1. Nak menyusukan tapi malas nak bangun malam pam susu / bangunkan anak untuk menyusu...sanggup biarkan bengkak susu setiap malam sampai lah badan ingatkan susu sudah tarak mau guna dan kurangkan produksi susu..
  2. Nak breakfast makan maggi, lunch ramen, dinner cikedis super ring dan supper lolipop. Berkhasiat sangat..
  3. Duit lebih nak beli baju RM 1000 untuk melaram ok, duit lebih tengok double breastpump RM1000 cakap 'mahal lah....'
  4. Bila dicadangkan mengikuti kelas penyusuan, komennya "Alah...menyusukan je.. apa susah sangat?" Ha iye..
  5. Harapan dengan makan vitamin penyusuan dapat menghasilkan susu melimpah ruah menitis-nitis tanpa perlu ada demand? 
Grrrrrrr to these moms...

Kepada mak-mak yang bersimptom seperti di atas, saya malas nak cadangkan sebarang vitamin sebab kalau tak faham konsep penyusuan, telan berbotol vitamin pun tak akan membantu.

Dua konsep penyusuan sekali lagi saya nak tekankan:

Demand VS Supply
Lagi banyak menyusukan / pam susu, lagi banyak susu badan yang akan dihasilkan. Jadi untuk ibu-ibu bekerja yang selalu bagi alasan tak sempat pam kerja banyak etc etc, errrrr I rasa susu pun nak cakap - sorry cik saya malas nak keluar sebab tak ada orang mintak? Babai

Nutrisi yang sempurna untuk badan ibu
Tahukan penyusuan tu dipengaruhi oleh emosi dan kesihatan badan ibu? Ibu penat, susu sikit. Ibu stress, susu merudum. Ibu emotional tengok bola kalah, alamatnya susu pun merajuk. Jadi bila makan, ibu tak boleh memilih hanya nak makan dessertttttt aja tanpa makan kategori piramid makanan yang lain. Balance is key. Selain dari ambil makanan berkhasiat untuk each meal, ibu boleh juga cuba makanan yang menambahkan susu / milk booster, contohnya lobak putih, kurma, susu, ataupun nak mudah, cuba set penyusuan shaklee yang salah satunya mengandungi Energizing Soy Protein yang diwar-warkan boleh tambah susu dengan sangat menggalakkan.

Sekian, sesungguhnya saya tak berapa mempunyai kesabaran untuk melayan ibu-ibu yang konon nak menyusukan tapi tak bersemangat bulat tekad menempuh rintangan!

Sekiranya ibu masih nak beli produk penyusuan Shaklee tapi takut nak hubungi saya yang sedang mood garang ni, bergembiralah sebab sekarang Shaklee baru lancarkan sistem eSell - yang mana anda boleh beli barang terus tanpa perlu melayan kerenah distributor yang banyak tanya dan soal macam saya.

Boleh klik pada gambar di bawah untuk pilih sendiri kuantiti produk penyusuan pilihan hati anda, dan Shaklee akan terus poskan ke alamat yang anda berikan. Mudahkan?

Lepas beli, kalau masih perlukan khidmat nasihat, dan rasa nak kena pandu tentang penyusuan, boleh la hubungi saya... mana tahu masa tu saya dah cool down...kehkehkeh

Tekan pada gambar untuk self-order vitamin di atas, selamat mencuba...











One Paragraph Monday #3

The inspiring note above is inspiring because it does two things to the heart:

1. Affirms that when everything else around you is ugly and dark and resentful, you can still be beautiful if you choose to be

2. It reminds you that you, have the power to move the world. In your strength lies hope for the world, and that is in itself just amazing.


Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com