Monday, May 19, 2014

Menyusukan Tapi Tak Kurus-Kurus?

Menyusukan bayi boleh membakar sehingga hampir 500 kalori sehari - tapi persoalan yang berlegar di minda ramai ibu-ibu adalah kenapa saya menyusukan tapi tak kurus-kurus nih?

Hakikatnya, pemakanan dan badan setiap ibu berbeza. Ada yang metabolismenya sedia ada pantas dan cekap. 

Ada pula yang perlukan sedikit 'booster' supaya badan membakar dan membuang lemak-lemak degil itu dengan berkesan.

Tapi sekiranya ibu menyusukan tapi tak kurus-kurus, ibu boleh mencuba vitamin kurus Shaklee khas untuk ibu menyusukan yang mesra bayi.

Set kurus Shaklee menawarkan dua suplemen asas untuk membantu ibu menurunkan berat badan, iaitu:
  • Alfalfa Complex
  • Lecithin
Dua vitamin ini adalah asas untuk membantu ibu menyusukan dan cepat kurus. Jika mempunyai bajet lebih, boleh juga di'upgrade' kepada Energizing Soy Protein (ESP) dan Omega Guard untuk kesan yang lebih pantas.

Lecithin berfungsi sebagai pemecah lemak makanan - atau dengan kata lainnya, mengemulsikan lemak dalam makanan yang kita makan supaya tidak termendap dalam badan. Bayangkan kita makan tengah hari kari ayam lengkap dengan nasi sepinggan, Lecithin ni akan pecahkan lemak dari kari ni lah dan elakkannya daripada deposit pada paha, perut, pinggang, dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengannya tu.

Alfalfa Complex pula berfungsi untuk membersihkan usus, dengan cara membuang mendapan-mendapan lemak dan bahan-bahan toksik dari situ..

Kenapa kita perlukan usus yang bersih?

Usus yang bersih akan membantu penyerapan nutrien yang optimum. Hanya usus yang clean & clear saja yang dapat menyerap nutrisi dalam kari ayam dan nasik yang kita makan tu. Kalau usus kotor, ambillah makanan yang berkhasiat macam mana pun, tak 100% yang akan diserap oleh badan. Rugikan? Bila badan tak cukup nutrien, itu yang sentiasa rasa letih dan lapar dan akhirnya makan dengan melampau tu.

Energizing Soy Protein adalah salah satu produk HOT yang sangat dicadangkan sekiranya anda mempunyai budget lebih. Fungsi utama ESP dalam bantu ibu menyusukan untuk kurus adalah dengan membina sel tubuh badan yang sihat. Sel yang sihat membantu menyerap hampir 99% nutrien yang diambil. 

ESP juga bersifat indeks glisemiks rendah yang akan melepaskan karbohidrat secara perlahan-lahan - maka ibu akan rasa kenyang lebih lama dan tak adalah asyik hendak makan aja, kan?

Omega Guard pula fungsinya hampir sama dengan Lecithin, tetapi Omega Guard membantu mengemulsikan lemak-lemak baru dan lemak-lemak lama dalam badan. Kesannya tentulah lebih pantas dan optimum, kerana lemak-lemak yang dah termendap dalam badan tu pun perlu dibuang juga!

"Lecithin atau Omega Guard?"

Kalau ditanya samaada perlu ambil Lecithin atau Omega Guard, ibu perlu tanyakan soalan ini kepada diri:

Adakah ibu mahukan kesan yang lebih pantas? Budget lebih? Saya cadangkan Omega Guard.

Tak kisah kesan yang agak perlahan, tapi slow and steady? Budget cukup-cukup je? Mulakan dulu dengan Lecithin, nanti dah rasakan kesannya boleh upgrade kepada Omega Guard pula.

Jangan risau jika ibu menyusukan tapi tak kurus-kurus, dan berat badan ibu masih lagi belum mencecah berat asal. Ianya ambil masa 9 bulan untuk naik, perlukan masa yang lebih kurang juga untuk turun.

Tapi tak mustahil untuk turun lebih cepat dari itu sekiranya anda mengamalkan pemakanan yang sihat, dibantu dengan suplemen yang berkualiti :)

Sekiranya berminat untuk cuba Set Kurus Badan Shaklee khas untuk Ibu Menyusu ini, boleh hubungi saya sekarang

Sekiranya anda memerlukan tips dan konsultasi untuk masalah berat badan anda, tinggalkan komen di ruangan komen dan saya akan hubungi anda secepat mungkin.

Putri Zulaikha
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com