Wednesday, May 14, 2014

3 Cara Mudah Pupuk Rasa Syukur dalam Diri

Ramai yang cakap, syukurrr syukurrrr, tapi susah tau nak bercukur bersyukur. 

Hasil pengalaman dan refleksi diri hari ini, saya kongsikan 3 Cara Mudah Pupuk Rasa Syukur dalam Diri. Selamat membaca, semoga bermanfaat dan sekiranya anda amalkan, semoga saya pun dapat sahamnya sekali, hehe..

Langkah #1 : Terima bantuan tanpa rasa ego

Bestnya semua orang dengar cakap aku...
It’s always easier to feel grateful when you have it all – wealth, health, family, good relationship, good brain, etc. These, are positions of power. It might not be so easy to remain grateful if dari lahir dah kaya, tiba-tiba miskin. Or dulu selalu dapat nombor 1 dalam kelas, sekali masuk university, gagal 3 daripada 4 subjek penting.

These, are postions of weakness. 

And when you’re at the lower end stuff, you tend to focus more on what you DON’T have instead of what you have. 


Yang paling tak faham adalah dua golongan di bawah:
  • Tak mahu terima bantuan sebab rasa berlagak Hey, I don’t need your help lah
  • Tak mahu terima bantuan sebab rasa rendah diri melampau– Sedihnya aku tak mampu nak buat xx sendiri, tak mampu nak beli yy sendiri, terpaksa orang lain yang tolong, sedihnya aku, lemahnya aku..

Sekiranya anda golongan #1, sikap berlagak tak bertempat hanya akan memadamkan perasaan bersyukur dan menghargai kerana bila kita berlagak, kita dah meletakkan diri sebagai yang tertinggi.

Kalau anda dalam golongan #2, orang tolong pun nak sedih? Inferior complex ape?

Look at it this way : bersyukurlah Allah berikan peluang kepada yang membantu untuk membantu anda. Keadaan anda yang serba kekurangan itu telah menggerakkan hati insan lain untuk memberi dan membantu – anda sedang membantu mereka menambah saham akhirat!

Langkah #2 : Make a list!

Most of the times, kita tak tahu dan tak pandai nak hargai apa yang kita miliki, selagimana ia masih bersama kita. Seringkali, apabila perkara / benda itu telah hilang, barulah kita terhegeh-hegeh nak sedih dan cakap “ Alangkah baiknya jika….”

A question that opens up a whole world of possibilities,
if only it was asked at the right time..

Don’t be that sad person.

Hari ini, tuliskan apa yang anda syukuri dalam hidup anda. Tak mahu tulis atas kertas, tulis di dalam handphone. Setiap kali anda melalui momen yang indah dan menarik dan terlintas di dalam hati wah alangkah bahagianya aku kerana xx, tuliskan dan senaraikan.

Paling malas sekali, kalau malas sangat nak tulis dan catat, ucapkan kesyukuran anda. Out loud. Ingat kem motivasi yang motivator nya asyik tanya apa kabar, apa kabar dan kau kena jerit (jerit ye untuk jawab) I AM GREAT TODAY, I AM FANTASTIC, I AM MARVELLOUS? Ingat?

Because the louder you say it, the more you hear it, the more your subconscious will believe it and then your action will follow suit.

Bila rakan datang dan bagitahu kejayaan masuk ke universiti luar negara, katakan – Aku bertuah mempunyai rakan yang bijak pandai macam kau. Yang berusaha mencapai cita-cita, dan yang bersemangat tinggi nak menuntut ilmu.

Bila mak belikan stroller dan kerusi kereta bayi yang mahal (sedangkan kau tak mampu nak beli), instead of feeling poor and menyalahkan diri, beritahu diri anda – Alhamdulillah, anak aku disayangi sejak kecil lagi – semoga Allah terus kelilingi anakku dengan orang-orang yang menyayanginya. Terima kasih Allah untuk ibu bapa yang mampu dan tak berkira, sekurang-kurangnya merasa jugak anak kereta sorong canggih.

Macam budak ni yang ada 2 strollers & 3 carseats...tsk tsk..
Kalau colleague bagitahu dia dapat promotion at work, daripada fikir 1001 sebab kenapa kita yang lebih layak untuk naik pangkat – arahkan akal dan hati untuk pandang kelebihan colleague tu dan ucapkan – Alhamdulillah, another year to improve myself and prove that I can be good at what I do.

Tak susah pun sebenarnye, cubalah. Kapasiti diri anda untuk bersyukur akan mengejutkan diri anda sendiri!

Kalau rasa bersyukur tak datang-datang, sebaliknya rasa-rasa negatif macam dengki, iri hati, rendah diri dan sebagainya semakin meluap-luap, give yourself some time to acknowledge those feelings.

Then say out loud your positive affirmations. Sampai jadi. Ingat tau, jangan menyerah kalah!

Langkah #3 : Ambil masa untuk Hulurkan Tangan, Ringankan Beban

Ramai individu yang turut serta merancang dan terlibat dalam aktiviti-aktiviti sosial seperti lawatan ke rumah orang-orang tua, mengagihkan makanan kepada orang miskin di tepi jalan, mengusulkan derma kilat bantu mangsa kemalangan, dan sebagainya.

Apa motivasi diorang ni sebenarnya?

Remember I mentioned that it’s easier to feel grateful when you’re in the position of power?

The power to help others.

Selain daripada buat senarai kesyukuran, menghulurkan bantuan untuk meringankan beban orang lain akan buatkan anda ternampak-nampak kelebihan yang ada pada diri, dan berkata – Nasib baik aku xxx…

Tapi kalau cakap macam tu aje, boleh jadi riak ye? Jadi lepas aje cakap nasib baik aku ni pandai / kaya / kuat tubuh badan / buat kerja laju, mesti tambahkan bagaimana anda nak guna kelebihan tu untuk memberi.

Nasib baik aku pandai masak, tak adalah suami dan anak kelaparan.

Nasib baik aku hebat masak macam Chef Wan, duit nak makan luar tu boleh masuk tabung pendidikan anak.

Nasib baiklah aku ni setaraf dengan Gordon Ramsay, merasa jugaklah aku jamu kau steak yang enak dan lazat ni…kenyang tak?

(Harapan penulis nak hebat memasak hew hew)

Faham kan?

What better way to teach ourselves to be grateful than realizing that we are in a position to help?

Buat selangkah je, boleh? Taknak tiga-tiga langkah...banyaklah, malas kot?

Pada pendapat saya, seeloknya dibuat ketiga-tiga ni seiring sebab #1 & #3 ibarat Yin dan Yang yang saling melengkapi - kita perlu selesa memberi dan menerima untuk didik hati yang bersyukur.

One must have the ability to give as well as to receive for a balanced relationship

And #2, well, changes start from within, kan? Train yourself to look at things to be grateful of! Cemano nak bersyukur kalau apekebende nak syukur pun tak tahu?!


Semoga bermanfaat!

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com