Saturday, May 31, 2014

Part 2: Emotional Guys in My Life Lah!

The next morning, after Fajr I told Hubs that I was in pain lah..

Bunyi macam sakit gila lah pulak when I wrote it that way, but honestly at the time the pain was not so strong (yet) so I was kind of excitednya baby dah nak datang!

So was Azam.

Oh boy he was so semangat – orang dah nak jadi bapak la katakan... He was the one busy checking that all my necessities dah properly packed in the bag, ticking off items from our checklist and everything while I, like the pregnany lady that I am, kick back and be in pain (which is STILL not in full force, tapi hey, I’m in labour, kan?)

In this part of my labour experience, I would like to share my parent’s reaction once they learnt I’m in labour.

My Ayah has a routine of performing his Fajr at the nearby Surau, and that morning was no difference. Ayah pergi sembahyang Subuh kat surau, so when we went up to let my Mum know that she would be a grandmother soon, Ayah was not around.

Mum was alright, and she ordered me to go have my breakfast first because “you’re gonna need the energy” – so I obliged. Went down to the kitchen to eat roti + milo and not forgetting my usual morning supplements & ESP.

By that time, Ayah was home.

Azam was quick to see Ayah and blurted out – Ayah Kak Lia dah sakit nak bersalin!

Hah? Dah sakit dah?

*Stares at me for confirmation*

*Angguk*

Umi dah tahu dah? Kejap Ayah panggil Umi...

So we resume eating breakfast, when finally Umi & Ayah came down and join us. Breakfast like the usual and then, it was finally time to go to the hospital already, milo pun dah habis.

There was something calming about knowing that your parents’ dua is a powerful weapon, so it’s actually quite normal for us siblings to ask Umi especially, to doakan us for anything and everything.

Mam, petang ni nak exam, jangan lupa doa. Zikit setiap jam.

Mam, doakan dapat bonus banyak

Kakak nak naik pangkat – Omam tolong doakan..

And such and such.

So that morning....

Mam...doakan kakak selamat bersalin ya..
*salam*

Then on to my Dad.

Baru nak salam, nampak my Dad’s eyes turned red...

Okeh selamat bersalin...Ayah doakan semoga mudah nak bersalin..Nanti dah bersalin bagi tahu lah tau..

Err okay. Dari no feeling terus rasa cuak – why the tears alamak alamak

Mum was laughing awayy – Alah tu pun nak nangis ke? Pergi bersalin je pun...bukan nak pergi berperang!

Berjuang la ni, nak pergi berjihad! Came the reply from Ayah, who was busy wiping away tears sebab mungkin baru perasan dah kurang macho lah kut...

Berjihad yo!

I gotta put on my warrior face now!

My warrior face, at least in my mind I look all dangerous and ready like this..

****

Later in the car – dunno why but the situation was quite intense – I was looking out, thinking that the next time I drive through this route, I’ll have a baby with me. Hubs..well I dunno what was on his mind until...

*srett*

Kenapa ni Bang?

Abang sedih ni Yang nak pergi berjihad... – came the reply from my husband, eyes red with emo face and all..

I probably actually look like this...with tudung on


Haiya, whats up with the guys today? Its just labour, okay?


Little did I know...

Thursday, May 22, 2014

3 Tips MUDAH Tambah Susu Badan

Saya lihat hari ini ramai ibu-ibu yang mempunyai semangat untuk memberikan susu badan kepada anak masing-masing.

Syabas dan tahniah saya ucapkan - bukan mudah hendak berikan susu badan sepenuhnya terutama bagi ibu yang bekerja, tapi Allah dah jadikan kaum ibu sebagai orang yang kuat semangat, kan?

Sambil menulis ni, saya sambil-sambil pam susu buat stok untuk Iman Nasuha, dan tergerak nak berkongsi 3 Tips Mudah untuk Tambah Susu Badan. Tips ni memang nampak macam simple aje, tapi yang simple ni lah yang seringkali ibu-ibu terlepas pandang!

Tips #1 : Pam Susu Sekerap Mungkin

Semakin kerap ibu mengepam dan mengosongkan payudara, semakin banyak susu yang dihasilkan. badan akan hantar 'signal' ke otak untuk cakap "Hello, susu dah takda ni, tolong buat susu lagi please" dan otak akan hantar signal ke kelenjar susu supaya payudara di-refill semula.

Seelok-eloknya pam setiap 2-3 jam sekali, dan jangan tunggu sehingga breast penuh baru hendak di pam!

Tips #2 : Minum Air yang Banyak

Setiap orang berbeza-beza, tetapi sebagai rule of thumb, ibu menyusu memerlukan air sekurang-kurangnya 3 litre atau lebih untuk mengekalkan kuantiti susu yang memuaskan.

Tahukan yang komposisi utama air susu adalah 80% air?

Tips #3 : Bertenang!

Ibu harus ceria ketika mengepam susu supaya hormon oxytocin yang berfungsi untuk mengalirkan air susu dapat dirembeskan dengan baik dan melancarkan susu ketika dipam. Perasaan stress dan bimbang susu tak banyak boleh mengganggu rembesan hormon ini, dan ibu akan dapati yang perahan susu akan berkurang!

Jika sedang bekerja, seelok-eloknya cari tempat yang selesa untuk mengepam dan sewaktu mengepam, fikirkan yang indah indah seperti muka anak bangun tidur pagi tadi ka, video baby, dan sebagainya.


Set Penyusuan Shaklee untuk Tambah Susu Badan




Kalau ibu sudah melakukan tips-tips di atas tapi masih melihat hasil yang tidak begitu memuaskan, Set Penyusuan Shaklee mungkin boleh membantu.

Boleh rujuk di artikel Set Penyusuan Shaklee di mana saya telah terangkan dengan terperinci fungsi-fungsi setiap vitamin di dalamnya. Secara ringkasnya, set Penyusuan Shaklee mengandungi vitamin-vitamin berikut:

  • Vitalea
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Energizing Soy Protein (ESP)
  • Alfalfa Complex
  • Ostematrix
6 vitamin ini merupakan set paling lengkap untuk susu yang melimpah-ruah. Ibu-ibu yang mempunyai budget besar dan inginkan hasil perahan yang memuaskan selalunya akan memilih set ini.


Saya amat galakkan ibu mencuba set Penyusuan Shaklee untuk susu yang melimpah-ruah, kerana ia mengandungi vitamin / suplemen yang membantu memelihara kesihatan badan ibu dan menggalakkan penghasilan susu.
Awas - ibu perlu memahami konsep Supply vs. Demand dan mengamalkannya sebelum ambil mana-mana suplemen, hatta Set Penyusuan Shaklee sekalipun. Sekiranya ibu malas nak pam susu, makan lah suplemen bertong-tong, susu tetap tak akan melimpah ruah.


Hubungi saya hari ini untuk sebarang pertanyaan dan pesanan!

p.s : Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk jayakan penyusuan, sila tinggalkan komen di ruangan komen dan saya akan menghubungi anda untuk membantu.


Putri Zulaikha
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6

Wednesday, May 21, 2014

Kuatkan Benteng Imun Badan bersama Nutriferon Shaklee

Dalam entri yang lepas, saya ada kongsikan tentang manfaat Nutriferon Shaklee. Untuk baca kelebihan Nutriferon Shaklee, boleh KLIK sini.

Saya setakat ni alhamdulillah dah makan beberapa stick nutriferon. Untuk orang yang sedang mengalami simptom simptom influenza, demam dan flu, dicadangkan untuk ambil 1 sachet Nutriferon Shaklee setiap hari sehingga sembuh, untuk boost immune system.

Macam saya yang setakat nak maintain sistem imun ni, ambil satu sachet sehari dah cukup. :)

Siapa yang perlukan nutriferon ni ya?

  • Individu yang ingin mengukuhkan sistem imun
  • Individu yang mendapati pengambilan vitamin C tak memberi kesan untuk melawan penyakit
  • Individu yang sering demam berpanjangan atau pun apabila demam, lambat kebah
  • Ibu menyusu badan yang mendapati anaknya kerap demam yang berpanjangan.
Untuk point yang terakhir tu, beruntunglah Iman Nasuha..hehe

"Susu Ibu akan mengalirkan nutrien-nutrien kepada badan bayi apabila bayi disusukan - Ibu digalakkan makan makanan yang berkhasiat, kurangkan makan makanan segera dan mengambil suplemen yang bersesuaian untuk membantu penghasilan susu yang sihat. Suplemen Shaklee adalah sangat disyorkan kerana sifatnya yang SEMULAJADI, BERKESAN dan SELAMAT"
Untuk ibu bekerja, bayi perlu diberikan susu menggunakan botol susu sewaktu ibu bekerja. Jangan
terperangkap sehingga memberikan susu formula sewaktu ibu bekerja! Pam susu
 badan dan simpan dengan cara yang betul supaya bayi dapat menikmati nutrien-nutrien
dari susu ibu secara langsung, walau tanpa ibu di sisi..

Menariknya lagi. Nutriferon Shaklee ni merupakan rumusan berpaten eksklusif - ia hanya boleh didapati dari Shaklee dan tidak terdapat di kedai-kedai biasa di Giant tu tau...Rumusan yang eksklusif hanya dari Shaklee ni telah melepasi set-set ujian saintifik yang amat ketat dari segi keselamatan, ketulenan dan prestasi.

Nutriferon Shaklee dilengkapi dengan ekstrak 4 tumbuhan yang terbukti membantu merangsang pengeluaran semulajadi interferon dalam tubuh badan:


Biji labu berperanan merangsang pengeluaran interferon semulajadi dalam badan & menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser


Biji Plantago Asiatica, mengandungi polisakarida yang mengaktifkan sel-sel imun


Honeysuckle Jepun menentang pencerobohan virus dan kuman terhadap badan


Bunga safflower, menghasil dan memperkuat keupayaan makrofaj memusnahkan virus dan kuman


Gabungan 4 ekstrak tumbuhan hebat ini lah yang memberikan anda Nutriferon Shaklee dalam paket kecil itu!

Jangan teragak-agak untuk memperkuat sistem imun badan, kerana apalah sangat harga suplemen ini jika nak dibandingkan dengan kos yang mungkin perlu anda tanggung jikalau jatuh sakit yang berpanjangan!

Untuk pertanyaan, hubungi saya di maklumat di bawah.

Putri Zulaikha

♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6




Tuesday, May 20, 2014

Kelebihan Set Asas Shaklee Yang Ringkas Tapi Hebat

Set Asas Shaklee ni mengandungi vitamin-vitamin di bawah:

  • Vitalea (Multivitamin)
  • B Complex
  • Vitamin C
Kelebihan Set Asas Shaklee ini adalah ia dapat memberikan nutrien tambahan bagi melengkapkan kelompongan nutrisi akibat daripada pemakanan yang tidak sihat dan gaya hidup yang tak optimum.

Hasil pemakanan set ini, individu akan dapat merasakan perubahan positif kepada tahap stress, keceriaan, kesihatan kulit dan pertambahan tenaga.

Siapa yang sesuai makan Set Asas Shaklee ni?
  • Individu yang mementingkan kesihatan 
  • Orang dewasa (kanak-kanak tidak boleh mengambil set ini)
  • Wanita
  • Warga emas
  • Pekerja ofis yang sering mengantuk ketika memandu pulang
Dengan pemakanan yang konsisten, Set Asas ini mampu membantu memperbaiki kualiti hidup anda.

Sesuai dengan namanya 'Asas', set ini memberikan keperluan suplemen yang PALING ASAS dan EKONOMI. 

Anda juga boleh menggabungkannya dengan vitamin lain seperti Omega Guard, Ostematrix, Energizing Sy Protein, dan sebagainya untuk kesan yang lebih umph.

Hubungi saya untuk buat pesanan anda segera!


Putri Zulaikha
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6

Monday, May 19, 2014

Menyusukan Tapi Tak Kurus-Kurus?

Menyusukan bayi boleh membakar sehingga hampir 500 kalori sehari - tapi persoalan yang berlegar di minda ramai ibu-ibu adalah kenapa saya menyusukan tapi tak kurus-kurus nih?

Hakikatnya, pemakanan dan badan setiap ibu berbeza. Ada yang metabolismenya sedia ada pantas dan cekap. 

Ada pula yang perlukan sedikit 'booster' supaya badan membakar dan membuang lemak-lemak degil itu dengan berkesan.

Tapi sekiranya ibu menyusukan tapi tak kurus-kurus, ibu boleh mencuba vitamin kurus Shaklee khas untuk ibu menyusukan yang mesra bayi.

Set kurus Shaklee menawarkan dua suplemen asas untuk membantu ibu menurunkan berat badan, iaitu:
  • Alfalfa Complex
  • Lecithin
Dua vitamin ini adalah asas untuk membantu ibu menyusukan dan cepat kurus. Jika mempunyai bajet lebih, boleh juga di'upgrade' kepada Energizing Soy Protein (ESP) dan Omega Guard untuk kesan yang lebih pantas.

Lecithin berfungsi sebagai pemecah lemak makanan - atau dengan kata lainnya, mengemulsikan lemak dalam makanan yang kita makan supaya tidak termendap dalam badan. Bayangkan kita makan tengah hari kari ayam lengkap dengan nasi sepinggan, Lecithin ni akan pecahkan lemak dari kari ni lah dan elakkannya daripada deposit pada paha, perut, pinggang, dan kawasan-kawasan yang sama waktu dengannya tu.

Alfalfa Complex pula berfungsi untuk membersihkan usus, dengan cara membuang mendapan-mendapan lemak dan bahan-bahan toksik dari situ..

Kenapa kita perlukan usus yang bersih?

Usus yang bersih akan membantu penyerapan nutrien yang optimum. Hanya usus yang clean & clear saja yang dapat menyerap nutrisi dalam kari ayam dan nasik yang kita makan tu. Kalau usus kotor, ambillah makanan yang berkhasiat macam mana pun, tak 100% yang akan diserap oleh badan. Rugikan? Bila badan tak cukup nutrien, itu yang sentiasa rasa letih dan lapar dan akhirnya makan dengan melampau tu.

Energizing Soy Protein adalah salah satu produk HOT yang sangat dicadangkan sekiranya anda mempunyai budget lebih. Fungsi utama ESP dalam bantu ibu menyusukan untuk kurus adalah dengan membina sel tubuh badan yang sihat. Sel yang sihat membantu menyerap hampir 99% nutrien yang diambil. 

ESP juga bersifat indeks glisemiks rendah yang akan melepaskan karbohidrat secara perlahan-lahan - maka ibu akan rasa kenyang lebih lama dan tak adalah asyik hendak makan aja, kan?

Omega Guard pula fungsinya hampir sama dengan Lecithin, tetapi Omega Guard membantu mengemulsikan lemak-lemak baru dan lemak-lemak lama dalam badan. Kesannya tentulah lebih pantas dan optimum, kerana lemak-lemak yang dah termendap dalam badan tu pun perlu dibuang juga!

"Lecithin atau Omega Guard?"

Kalau ditanya samaada perlu ambil Lecithin atau Omega Guard, ibu perlu tanyakan soalan ini kepada diri:

Adakah ibu mahukan kesan yang lebih pantas? Budget lebih? Saya cadangkan Omega Guard.

Tak kisah kesan yang agak perlahan, tapi slow and steady? Budget cukup-cukup je? Mulakan dulu dengan Lecithin, nanti dah rasakan kesannya boleh upgrade kepada Omega Guard pula.

Jangan risau jika ibu menyusukan tapi tak kurus-kurus, dan berat badan ibu masih lagi belum mencecah berat asal. Ianya ambil masa 9 bulan untuk naik, perlukan masa yang lebih kurang juga untuk turun.

Tapi tak mustahil untuk turun lebih cepat dari itu sekiranya anda mengamalkan pemakanan yang sihat, dibantu dengan suplemen yang berkualiti :)

Sekiranya berminat untuk cuba Set Kurus Badan Shaklee khas untuk Ibu Menyusu ini, boleh hubungi saya sekarang

Sekiranya anda memerlukan tips dan konsultasi untuk masalah berat badan anda, tinggalkan komen di ruangan komen dan saya akan hubungi anda secepat mungkin.

Putri Zulaikha
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6

Sunday, May 18, 2014

My Labour Experience Part 1 : The 5 Natural Ways to Help Induce Labour

It was 12:00 am when the first contraction hits.

Only Allah knows how much of a relief that pain was. 

My pregnancy was not so smooth. 18 weeks into the pregnancy, I had a severe bleeding which put me on a bedrest for over 2 weeks. Then, 8 months into, the bleeding started again on and off, together with severe pain around my abdominal area. I took an early maternity leave because the doctor mentioned there is a possibility of a miscarriage with the constant bleeding.

Alhamdulillah aside from that, I didnt have much of backpains or cramps. Just once or twice, but thats all about it. I've heard stories of pregnant mothers having to wake up multiple times at night from leg cramps - I've only had night cramps once, tu pun because I was skipping my Ostematrix suplements 3 days in a row, and tak minum susu langsung.

I also did not have any severe morning sickness phew..*flashing back to the joyous times of eating non-stop and not feeling guilty*

What I did have was bloated feet from walking around too much to get the baby engaged as soon as possible so she could come out and see the world healthy.

Amongst the things I did to induce labour (please note these are only from experience as well as from readings, I am not saying that these will work, but my baby did come out 1 week earlier..)

a) Bouncing on the exercise ball.

Yeah you see it right. While I bounced,
Hubs will show his support..by snoring in front
of me. 
Yeah, my mom had the spiky exercise ball and I sneaked it in to my room and started bouncing. While watching movies pun bounce, reading books pun bounce, I even watched youtube videos on how to correctly bounce. See how to use the bouncing ball to induce labour.

Bouncing on the ball can also help alleviate some of the contraction pains, so I told my Husband that we're bringing the ball to the hospital...Hehe...Watched youtube on how your partner can help ease the pain as well...

Kalau tak bounce sehari, rasa bersalah sangat as if I'm risking my baby's life so sometimes, when my husband was fast asleep at night, I woke up and bounce for 10 minutes, and went back to sleep. Paranoid much?

No lah, just giving the little girl that extra push to come out, come on!


b) Swimming lapsssss

Coach berenang, sambil berenang sambil
pakai spek?!
Tahu tak yang berenang can help strengthen your muscle for labour? It is very very recommended (by both my media research as well as my gynae) because as you get heavier and heavier, your tendons and joints will soften to prepare for the baby's arrival. So senaman yang high impact macam lompat tinggi, lontar peluru, pecut 100m tak berapa nak digalakkan kerana bimbang senaman macam tu boleh menyebabkan kecederaan.

Swimming on the other hand, is very much softer to the weakened tendons sebab you're in water and basically you're exercising by working against the resistance caused by the water.

My husband, who was not so fond of swimming bought me to the pool once every 2 days, where we swam laps and raced each other.

Another things I did was practicing my breathing technique dengan membuat pertandingan Siapa Menyelam Paling Lama, which of course, I lost everytime sheesh. Way to motivate your partner, bang oi!

c) Nipple stimulation, as embarrasing as it sounds

In my 38th week, we asked our Gynae - How can we help to expedite the labour?

She said  "Do nipple stimulation", and we went...WHA?!

Stimulating your nipple can release oxytocin, which causes the uterus to contract. You may do this for a few minutes to help the release, and it does not have to be direct - can also stimulate over your shirt or bra. It might be embarrassing for some (even as typing I am constantly questioning whether I should write this point or not) but it is one of the effective natural way to help induce.

And when you really want the baby out soonest, you'll do whatever it takes la kan?

Baby suckling also releases oxytocin, the happy hormone that keeps the milk flowing while breastfeeding

d) Understand pressure points to induce labour

To naturally induce labour, it was also said that acupressure might help. It helps encourage cervical dilation (bukak cepat sikit lah in Malay) as well as promote contractions, which help the bukaan to become bigger. From what I read, you can do it on the hand (Hegu Method) and on your ankle / feet (san-yin-jiao)..Must be originating from Chinese la kot, looking at the names...

Anyway, cos my Husband was against inducing this massage things (even stimulating the nipple - one way to induce labour - pun he didn't want to do aiyah) so I did the accupressure massage myself. Hah.

The Hegu method, where your pressure point is between the index finger and the thumb

For Hegu method, you basically pinch the webbing in between your index finger and your thumb, then massage your fingers for about 60 seconds and repeat as you please until the contraction starts.

For San-yin-jiao, its a bit harder to explain because there are a few steps involved locating the pressure points. You may refer to WikiHow (they have quite clear pictures showing you how to do it also, if you're lost amongst the words) as well as Baby Centre!

So counting on to the fact that Hubs DOES NOT know about this accupressure thingy, I did it openly and everytime he asked Eh kenapa asyik gosok tangan je? I will jawab - Gatallllll

Phew.

e) Shop la (Read : Walk around a lot)

We went Baby Expo, walked at Taman Tasik Shah Alam, walk and walk and walk, trying to get gravity do her magic.


At MidValley Baby Expo


Borong cheap books @ BigBadWolf


Shopping @ Giant


Beli barang kat Giant lagi...well, my aspiration is to be Duta Giant one day so must show my loyalty


Catch up session with Melbourne friends @ MidValley


Ahh the frequent walks at Putrajaya...ni kalau tak mengandung ni, takde mase aku nak berjalan kat sini sesaje..


And at the end of every day - suami pengsan tapi isteri kena BOUNCE ON THE BOUNCING BALL DULU?

And so...

It was 12:00 am when the first contraction hits.
Only Allah knows how much of a relief that pain was. 


..to be continued...

**Do note that from my readings, all these natural ways to induce labour will only work if your cervix is already effaced and your body is ready for labour.


Saturday, May 17, 2014

Jimatkan MC Dengan Nutriferon - Pembina Imunisasi

Salam Sabtu semua!

Saya baru pulang dari program Team Building di Avillion, Port Dickson. Tempat yang menarik dan getaway yang menyegarkan badan dan minda. Dua hari yang dipenuhi dengan aktiviti luar (bina rakit di pantai, main di tengah panas dan sebagainya) ditambah pula dengan tidur yang tak mencukupi boleh menyebabkan badan menjadi lemah dan terdedah pada demam dan selesema.

Nasib baik ada Nutriferon.

Satu kotak Nutriferon Shaklee yang mengandungi 30 sticks - boleh tahan 1 bulan sekiranya makan
satu sachet setiap hari
Selepas membuat kajian selama 40 tahun dan menyelidiki beribu-ribu sebatian dan 200 jenis herba yang berlainan, Dr Kojima telah berjaya membangunkan satu-satunya interferon SEMULAJADI di dunia.

Nutriferon adalah satu formula eksklusif dan telah dipatenkan oleh Shaklee dan tidak terdapat di kedai-kedai biasa. Nutriferon merupakan satu-satunya makanan tambahan yang boleh menambahkan penghasilan interferon dalam badan secara semulajadi..

Dalam bidang perubatan, suntikan interferon banyak digunakan untuk merawat penyakit hepatitis,
kanser, hidrophobia, herpes, dan lain-lain. Interferon juga terbukti berkesan untuk
melindungi kita dari jangkitan influenza.
Antara manfaat nutriferon termasuklah:

MENGUKUHKAN SISTEM IMUN DALAM MASA 3 HARI
Nutriferon merupakan satu-satunya interferon semulajadi di dunia. Kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu merangsang dan mempertingkat sistem imun tubuh secara keseluruhan dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi badan untuk membunuh - T-Cells, B-Cells dan makrofag.

MELAWAN KANSER & TUMOR
Interferon semulajadi mengandungi polisakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobin untuk melawan sel-sel kanser atau tumor. Ia juga membantu mengurangkan rasa tidak selesa sewaktu kemoterapi

MELINDUNGI DARI INFLUENZA
Nutriferon mengimbangi respon alergi badan terhadap persekitaran dan pencemaran udara, melindungi dari virus dan mikrob dengan berkesan termasuklah selesema, alergi, flu, inflamasi dan influenza

MERINGANKAN STRESS & KELESUAN
Apabila badan sihat dan bebas penyakit, kita akan lebih tenang, kurang stress, tidak lesu dan mampu mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti aktiviti kesukanan dan sebagainya

MELAMBATKAN PENUAAN
Formula unik Nutriferon membantu merangsang pengeluaran makrofag yang membantu mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman.

MERINGANKAN BEBAN PMS
Terbukti secara klinikal membantu mengurangkan simptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan hormon endokrin, iaitu kekejangan sewaktu haid, sakit belakang, sakit payudara, masalah jerawat, kegelisahan, insomnia dan mood swing.

Nak tahu apa bahan-bahan dalam nutriferon ni yang ambil masa sampai berpuluh tahun nak jumpa? Tunggguuuuuuu

Sebelum tu. nutriferon dipasarkan dengan 30 sticks dalam satu bekas, dan untuk kesan yang memberangsangkan, hanya perlu makan 1 stick sahaja sehari.

Sebab team building hari tu hanya 2 hari satu malam sahaja, saya cuma ambil satu stick dan campakkan ke dalam beg tangan he he...saiznya kecik sangat sampai nyaris-nyaris hilang harta berharga tu!

Untuk pertanyaan dan jika anda nak cuba nutriferon ni, sila hubungi saya secepat mungkin, ya!


Putri Zulaikha
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6

Wednesday, May 14, 2014

3 Cara Mudah Pupuk Rasa Syukur dalam Diri

Ramai yang cakap, syukurrr syukurrrr, tapi susah tau nak bercukur bersyukur. 

Hasil pengalaman dan refleksi diri hari ini, saya kongsikan 3 Cara Mudah Pupuk Rasa Syukur dalam Diri. Selamat membaca, semoga bermanfaat dan sekiranya anda amalkan, semoga saya pun dapat sahamnya sekali, hehe..

Langkah #1 : Terima bantuan tanpa rasa ego

Bestnya semua orang dengar cakap aku...
It’s always easier to feel grateful when you have it all – wealth, health, family, good relationship, good brain, etc. These, are positions of power. It might not be so easy to remain grateful if dari lahir dah kaya, tiba-tiba miskin. Or dulu selalu dapat nombor 1 dalam kelas, sekali masuk university, gagal 3 daripada 4 subjek penting.

These, are postions of weakness. 

And when you’re at the lower end stuff, you tend to focus more on what you DON’T have instead of what you have. 


Yang paling tak faham adalah dua golongan di bawah:
  • Tak mahu terima bantuan sebab rasa berlagak Hey, I don’t need your help lah
  • Tak mahu terima bantuan sebab rasa rendah diri melampau– Sedihnya aku tak mampu nak buat xx sendiri, tak mampu nak beli yy sendiri, terpaksa orang lain yang tolong, sedihnya aku, lemahnya aku..

Sekiranya anda golongan #1, sikap berlagak tak bertempat hanya akan memadamkan perasaan bersyukur dan menghargai kerana bila kita berlagak, kita dah meletakkan diri sebagai yang tertinggi.

Kalau anda dalam golongan #2, orang tolong pun nak sedih? Inferior complex ape?

Look at it this way : bersyukurlah Allah berikan peluang kepada yang membantu untuk membantu anda. Keadaan anda yang serba kekurangan itu telah menggerakkan hati insan lain untuk memberi dan membantu – anda sedang membantu mereka menambah saham akhirat!

Langkah #2 : Make a list!

Most of the times, kita tak tahu dan tak pandai nak hargai apa yang kita miliki, selagimana ia masih bersama kita. Seringkali, apabila perkara / benda itu telah hilang, barulah kita terhegeh-hegeh nak sedih dan cakap “ Alangkah baiknya jika….”

A question that opens up a whole world of possibilities,
if only it was asked at the right time..

Don’t be that sad person.

Hari ini, tuliskan apa yang anda syukuri dalam hidup anda. Tak mahu tulis atas kertas, tulis di dalam handphone. Setiap kali anda melalui momen yang indah dan menarik dan terlintas di dalam hati wah alangkah bahagianya aku kerana xx, tuliskan dan senaraikan.

Paling malas sekali, kalau malas sangat nak tulis dan catat, ucapkan kesyukuran anda. Out loud. Ingat kem motivasi yang motivator nya asyik tanya apa kabar, apa kabar dan kau kena jerit (jerit ye untuk jawab) I AM GREAT TODAY, I AM FANTASTIC, I AM MARVELLOUS? Ingat?

Because the louder you say it, the more you hear it, the more your subconscious will believe it and then your action will follow suit.

Bila rakan datang dan bagitahu kejayaan masuk ke universiti luar negara, katakan – Aku bertuah mempunyai rakan yang bijak pandai macam kau. Yang berusaha mencapai cita-cita, dan yang bersemangat tinggi nak menuntut ilmu.

Bila mak belikan stroller dan kerusi kereta bayi yang mahal (sedangkan kau tak mampu nak beli), instead of feeling poor and menyalahkan diri, beritahu diri anda – Alhamdulillah, anak aku disayangi sejak kecil lagi – semoga Allah terus kelilingi anakku dengan orang-orang yang menyayanginya. Terima kasih Allah untuk ibu bapa yang mampu dan tak berkira, sekurang-kurangnya merasa jugak anak kereta sorong canggih.

Macam budak ni yang ada 2 strollers & 3 carseats...tsk tsk..
Kalau colleague bagitahu dia dapat promotion at work, daripada fikir 1001 sebab kenapa kita yang lebih layak untuk naik pangkat – arahkan akal dan hati untuk pandang kelebihan colleague tu dan ucapkan – Alhamdulillah, another year to improve myself and prove that I can be good at what I do.

Tak susah pun sebenarnye, cubalah. Kapasiti diri anda untuk bersyukur akan mengejutkan diri anda sendiri!

Kalau rasa bersyukur tak datang-datang, sebaliknya rasa-rasa negatif macam dengki, iri hati, rendah diri dan sebagainya semakin meluap-luap, give yourself some time to acknowledge those feelings.

Then say out loud your positive affirmations. Sampai jadi. Ingat tau, jangan menyerah kalah!

Langkah #3 : Ambil masa untuk Hulurkan Tangan, Ringankan Beban

Ramai individu yang turut serta merancang dan terlibat dalam aktiviti-aktiviti sosial seperti lawatan ke rumah orang-orang tua, mengagihkan makanan kepada orang miskin di tepi jalan, mengusulkan derma kilat bantu mangsa kemalangan, dan sebagainya.

Apa motivasi diorang ni sebenarnya?

Remember I mentioned that it’s easier to feel grateful when you’re in the position of power?

The power to help others.

Selain daripada buat senarai kesyukuran, menghulurkan bantuan untuk meringankan beban orang lain akan buatkan anda ternampak-nampak kelebihan yang ada pada diri, dan berkata – Nasib baik aku xxx…

Tapi kalau cakap macam tu aje, boleh jadi riak ye? Jadi lepas aje cakap nasib baik aku ni pandai / kaya / kuat tubuh badan / buat kerja laju, mesti tambahkan bagaimana anda nak guna kelebihan tu untuk memberi.

Nasib baik aku pandai masak, tak adalah suami dan anak kelaparan.

Nasib baik aku hebat masak macam Chef Wan, duit nak makan luar tu boleh masuk tabung pendidikan anak.

Nasib baiklah aku ni setaraf dengan Gordon Ramsay, merasa jugaklah aku jamu kau steak yang enak dan lazat ni…kenyang tak?

(Harapan penulis nak hebat memasak hew hew)

Faham kan?

What better way to teach ourselves to be grateful than realizing that we are in a position to help?

Buat selangkah je, boleh? Taknak tiga-tiga langkah...banyaklah, malas kot?

Pada pendapat saya, seeloknya dibuat ketiga-tiga ni seiring sebab #1 & #3 ibarat Yin dan Yang yang saling melengkapi - kita perlu selesa memberi dan menerima untuk didik hati yang bersyukur.

One must have the ability to give as well as to receive for a balanced relationship

And #2, well, changes start from within, kan? Train yourself to look at things to be grateful of! Cemano nak bersyukur kalau apekebende nak syukur pun tak tahu?!


Semoga bermanfaat!

Tuesday, May 13, 2014

4 Kesan Badan Sihat Lepas Makan GLA Complex

GLA Complex Shaklee, yang merupakan produk Evening Primrose Oil (EPO) Shaklee diekstrak dari minyak borage, yang kaya dengan asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak sunflower dan vitamin E.


Lawan arah jam, dari kiri atas : Evening Primrose Oil (7-10% Natural GLA), Blackcurrant (15-20% Natural GLA), Borage Seed (17-25% Natural GLA). Shaklee menghasilkan produk GLA menggunakan tumbuhan yang mengandungi kandungan GLA semulajadi yang tertinggi. Mana satu pilihan anda?

Satu kapsul GLA Complex Shaklee mengandungi lebih 300mg GLA, yang merupakan sumber terbaik Omega-6.

Jom lihat 4 sebab kenapa anda patut makan GLA Complex dari Shaklee ni, jom?

1. Membantu meningkatkan kesuburan

Kandungan GLA dalam GLA Complex Shaklee membantu meningkatkan kesuburan, atau dalam erti kata yang lain, membantu pasangan untuk mendapatkan zuriat.

GLA membantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur dan berkualiti dan seterusnya membantu pergerakan sperma untuk terus ke tiub fallopian ke arah ovum untuk disenyawakan. Cecair serviks yang berkualiti ini selalunya berwarna putih telur, dan kuantitinya akan meningkat pada waktu subur seseorang wanita.

Cecair serviks ini juga membantu memelihara tempoh hayat sperma sehingga 5 hari dalam tiub fallopio - ini sangat membantu untuk meningkatkan peluang persenyawaan sperma dan ovum sewaktu tempoh ovulasi, walaupun dalam tempoh itu suami & isteri tidak bersama.

2. Mengurangkan masalah kekejangan sewaktu PMS (pre-menstrual syndrome)

Waktu senggugut, otot di kawasan rahim dan sekitarnya akan mengalami kekejangan. Kekejangan inilah yang menyebabkan kepada rasa tidak selesa dan sakit sewaktu datang haid. Hormon portaglandin E1, yang berfungsi untuk melegakan kesakitan dan kekejangan otot juga akan digalakkan penghasilannya dengan GLA.

Pengambilan Ostematrix Shaklee dengan GLA boleh memberi impak optimum untuk mengatasi masalah kekejangan PMS ini.




3. Memelihara kesihatan jantung.

Kandungan Omega-6 dalam GLA Complex membantu merendahkan paras kolesterol jahat dalam badan. Apabila diambil bersama Omega Guard Shaklee, gabungan dua produk ini mampu membantu menjana degupan jantung yang stabil.

Jantung yang sihat membolehkan anda beraktiviti dengan lebih tenang..


4. Memperbaiki kulit

Nak kulit sehalus tomato?
Kerana GLA Complex membantu menstabilkan hormon badan, kesan yang akan dialami oleh pengguna termasuklah kulit muka yang semakin bersih, lembap dan tidak lagi kering.

Kalau nak lagi produk hebat untuk kulit, mestilah saya cadangkan Energizing Soy Protein (ESP)! :)

Gabungan ESP dan GLA pastinya dapat membuatkan anda tersenyum senang, sebab dah tak perlu keluarkan duit tambahan untuk beli dan belajar memakai mekap!




Nak cuba tak?


Putri Zulaikha
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6


Monday, May 12, 2014

9 Rahsia Jayakan Penyusuan Ibu Bekerja

Ramai ibu yang berhenti menyusukan bayi apabila susu kelihatan mula sedikit. Tidak perlulah kita menghakimi ibu yang mengambil keputusan sedemikian, namun saya percaya tidak ada ibu yang tidak mahu memberikan yang terbaik untuk bayinya. Lebih-lebih lagi untuk ibu yang bekerja, penyusuan ibu bekerja lebih mencabar kerana bayi tidak ada bersama maka ibu perlu tahu cara yang terbaik untuk kekalkan susu, semangat dan keazaman.

Untuk bayi, tiada yang lebih baik untuk tumbesaran badan dan minda melainkan susu ibu yang penuh khasiat dan imunisasi. Untuk itu, saya kongsikan 9 Rahsia susu badan yang banyak, pekat dan menyelerakan. Selamat membaca!

1. Banyak minum air

Banyak mana?Tanya seorang ibu yang suka minum teh oh ais limau. Oh no...bukan banyak minum air teh ya, ya, tapi banyakkan minum air masak / air suam..

Tahukah anda bahawa ibu yang menyusukan perlu memastikan yang badannya terhidrasi dengan baik dan sempurna? Jumlah air yang disarankan untuk diminum adalah lebih kurang 3 liter sehari, lagi banyak, lagi bagus. Biar sampai berulang-ulang kali ke tandas, itu tandanya anda sedang membasahkan sel-sel badan dengan air supaya mereka segah dan dapat berfungsi dengan baik.

Kenapa perlu minum air yang banyak? Sel badan yang sihat adalah diperlukan untuk memastikan semua nutrien yang diambil oleh ibu berjaya diserap dengan baik..

Tips mudah dan praktikal untuk minum air secukupnya, klik untuk gambar yang lebih besar


2. Demand vs Supply

Sebenarnya, semakin kerap ibu menyusukan badan, semakin banyak susu yang akan dihasilkan oleh badan. Ini kerana payudara yang kosong akan memberi signal kepada otak dengan mengatakan - hey, susu dah habis lah! My baby is drinking so please generate more, sekarangggg - dan otak pun akan cakap - Oh okay - dan susu akan terhasil.

Kesalahan utama ibu adalah tidak faham tentang konsep demand vs supply ni, yang akhirnya akan menyebabkan susu berkurangan dan kering. Untuk ibu yang bekerja pula, disarankan untuk mengepam susu setiap 2-4 jam sekali dan menyimpannya dalam botol / plastik khas dan disejukkan untuk dibawa pulang dan diberikan kepada bayi keesokkannya sewaktu ibu pergi bekerja.

Kesalahan lain juga adalah apabila bayi mula 'sleep through the night', ibu pun sama nak sleep through the night jugak. Ewah. Apabila anda menjadi ibu yang menyusukan, tiada istilah sleep through the night lagi. Bayangkan jika anda tak menyusukan sepanjang malam! Badan akan signal kan kepada otak yang susu tidak lagi diperlukan, tau!

Hormon Prolaktin, sejenis hormon yang bertindak untuk memberi signal pada badan tentang kuantiti susu yang perlu dihasilkan pada hari esok juga tinggi pada waktu awal pagi sekitar jam 1 pagi - 5 pagi. Pada waktu ini, ibu-ibu yang mempunyai masalah penyusuan digalakkan untuk membuat power pumping bagi meningkatkan kembali supply.

Cara power pumping...


Berbalik pada penyusuan apabila bayi dah sleep thru the night, sebaiknya berikan susu kepada bayi anda yang sedang tidur - ini dinamakan 'dream feeding'. Saat bayi nampak bergerak-gerak tu, walaupun belum bangun, suakan payudara anda kepadanya dan anda akan lihat bayi menghisap susu sebelum kembali lena. Sekiranya payudara masih terasa penuh, bolehlah di pam dan disimpan.

Jika bayi tak mahu dream feed, anda boleh terus mengepam dan sambung tidur selepas itu...tapi jangan lupa ya, masih perlu kosongkan payudara!

3. Pemakanan suplemen untuk kesihatan badan

Ramai pakar perubatan yang mengatakan, apa yang dimakan oleh ibu akan turut sama dimakan oleh anak melalui air susunya. Maka penting untuk ibu mengambil gizi yang seimbang dan penuh khasiat untuk pastikan kualiti susu yang dihasilkan memberi manfaat yang optimum kepada baby.

Jika ibu tak mampu untuk makan sihat, disarankan mengambil suplemen dalam bentuk kapsul atau serbuk untuk melengkapkannya. Nutrisi asas seperti B Complex dapat membantu mengawal hormon stress ibu dan membantu menenangkan fikiran. Multivitamin pula diperlukan untuk menampung kelompongan nutrisi dari makanan.

Selain itu, nutrisi yang lengkap melalui pemakanan atau suplemen akan menjamin badan ibu yang sihat dan bertenaga untuk tujuan penyusuan. Ya lah, bukan senang nak bangun malam pam susu tanpa rasa letih dan mengantuk pada keesokkan harinya, kan?

Antara suplemen penyusuan yang laris adalah Set Penyusuan Shaklee,
yang lengkap dengan nutrisi asas dan juga herba galactagogue yang membantu
merangsang penghasilan susu..

Baca Dilema Normal Setiap Ibu Bekerja yang Menyusukan

4. Bina rangkaian sokongan yang kuat dan hebat

Bukan mudah nak menyusukan. Nak bangun malam, istiqamah pam susu sewaktu bekerja, belum lagi sakit puting digigit anak bila gigi dah tumbuh...hui, kalau semangat tak kuat, boleh give up kot?!

Oleh yang demikian, dapatkan sokongan. Bergaul dengan ibu yang berjaya menyusukan anak selama 2 tahun akan lebih memotivasikan diri untuk turut sama menjayakan tempoh penyusuan, berbanding jika ibu bergaul dengan rakan yang pro-susu formula ataupun tidak pernah menyusukan badan sama sekali.

Sekiranya anda mempunyai akaun facebook, boleh join kumpulan-kumpulan yang pro-breastfeeding...Ramai ibu-ibu di luar sana mendapatkan sokongan moral dengan cara sebegini. Check out group The Breastfeeding Advocates Network dan juga Mentor Penyusuan Susu Ibu Malaysia

Beritahu suami dan ahli keluarga terdekat tentang niat anda untuk menyusukan bayi sehingga umurnya xx tahun, dan cuba dapatkan sokongan. Jika mereka tak sokong, perlahan-lahan terangkan kebaikan penyusuan ibu sambil tetap bertegas dengan keputusan anda.

Anda berhak berikan yang terbaik kepada bayi anda.

5. Teknik lekapan yang sempurna

Bayi perlu melekap dengan betul untuk pastikan payudara dikosongkan secara efektif. Lekapan yang tidak sempurna akan menimbulkan beberapa masalah yang boleh merencatkan penyusuan dan seterusnya mengurangkan susu, antaranya termasuklah:

  • Puting pedih-pedih dan luka - ini akan mengganggu proses penyusuan
  • Bayi akan gelisah dan mungkin menangis kerana tak dapat hisap susu dengan baik

Anda mungkin sedang mengalami masalah lekapan sekiranya:

  • Terasa sakit sewaktu bayi sedang menyusu.. Lekapan yang sempurna akan memastikan tiada rasa sakit.
  • Bunyi bayi menghisap susu yang kuat - klik klik - dan pipi bayi nampak lesung pipit sewaktu menyedut. Ini tandanya bayi kemungkinan hanya menghisap pada puting susu sahaja.

Apabila payudara tidak dikosongkan dengan efektif, anda tahu akibatnya. Rujuk Rahsia #2.

Teknik lekapan bayi yang perlu dilatih 

6. Posisi penyusuan yang betul

Posisi penyusuan yang betul dan selesa untuk ibu dan bayi akan memberikan pengalaman penyusuan yang indah. Pengalaman yang ngeri mungkin akan menyebabkan ibu takut untuk breastfeed, menjadikan ibu stress, merencatkan rembesan hormon daaaaannnnn menyebabkan susu kuranglah sebab dah malas nak menyusukan.

Posisi penyusuan yang pelbagai boleh berikan pengalaman
menyusu yang menyenangkan untuk ibu dan anak


7. Kuasai ilmu penyusuan

Walaupun penyusuan adalah semulajadi kepada semua ibu, ia masih perlu dipelajari! Rajinkan diri untuk menghadiri kelas, atau bagi yang gemar membaca, boleh melabur untuk membeli buku khas breastfeeding untuk dijadikan panduan.


Antara buku panduan penyusuan yang lengkap. Boleh dibeli di Love Breastfeeding. Kursus penyusuan juga turut dijalankan dalam bahasa Inggeris, bagi yang berminat. Untuk yang lebih selesa dengan Bahasa Melayu, boleh cuba tengok di SusuIbu

Ibu yang mengepam juga perlu tahu cara-cara menjaga susu perahan supaya tidak rosak untuk elakkan keracunan kepada bayi.

Sekiranya anda mengalami bengkak susu, apa yang boleh dilakukan untuk mengatasinya?

Ataupun nipple luka? Atau engorgement? Atau saluran susu tersumbat? Atau Mastitis? Atau inverted nipple?

Ha banyakkan? Jadi mula lengkapkan diri dengan ilmu penyusuan..Banyak cara yang boleh digunakan, termasuklah:

  • Menghadiri seminar/kelas penyusuan
  • Join group yang pro-breastfeeding di masjid kawasan rumah anda atau paling senang, di Facebook
  • Membaca buku berkenaan penyusuan
  • Berbual dengan ibu-ibu yang berpengalaman menyusukan anak dan mintak tips-tips praktikal serta rahsia kejayaannya
  • Mencari maklumat di internet


8. Jangan Malu untuk Invest dalam Breastfeeding Gear yang Canggih
Sebaik sahaja anda mengambil keputusan untuk menyusukan, anda perlu tahu yang anda mungkin perlu mengosongkan payudara di tempat-tempat yang tak dijangka - contohnya shopping mall yang tiada bilik khas, tandas, dalam kereta dan sebagainya.

Maka perlu alatan yang sepatutnya.

Saya cadangkan setiap ibu yang menyusu badan melabur untuk membeli nursing cover yang berkualiti, pam susu yang elok dan tahan lama serta baju yang 'nursing-friendly', sekiranya anda malas nak selak-selak baju untuk menyusu. Cooler bag yang bagus saiznya serta ice-packs juga perlu untuk menyimpan susu yang telah dipam.

Jangan jadikan alasan tak ada tempat nak pam, baby tinggal di rumah, tak ada bilik khas dan sebagainya sebagai alasan untuk tidak mengosongkan payudara.


9. Bertenang!

Ya, bertenang! Yakinlah bahawa secara fisiologinya, anda telah diciptakan untuk menyusukan bayi anda sebaik sahaja bayi lahir..Menurut kajian, hanya kira-kira 2 peratus sahaja ibu yang tidak mampu menghasilkan susu badan atas sebab-sebab kesihatan...ha, jika anda sihat walafiat saja, yakinlah bahawa susu badan anda mencukupi untuk si kecil.

Perasaan risau dan negatif yang mengatakan bayi lapar, tak cukup minum, susu tak keluar dan sebagainya hanya akan menjadikan anda lebih stress, dan apabila anda stress, rembesan hormon oxytocin yang berfungsi untuk mengalirkan susu dari payudara kepada bayi akan terganggu, maka terjadilah semua perkara yang anda risaukan itu..

Tentu anda tak mahukan?



Tips untuk bertenang:
  • Sewaktu menyusukan bayi dan bayi kelihatan gelisah, jangan cepat gelabah dan fikir alamak susu tak cukup alamak! Tarik nafas, bertenang, dan usaplah si comel sambil bercakap-cakap untuk menenangkannya. Kadang-kadang bayi akan fussy pada 1-2 minit pertama penyusuan kerana tak sabar untuk tunggu let-down dan dapatkan susu. Lebih tenang anda, lebih cepat let-down, dan lebih cepat bayi akan menikmati susunya.
  • Sekiranya anda seorang ibu yang bekerja dan perlu mengepam, cari tempat mengepam yang selesa. Kalau sewaktu mengepam belakang badan sakit sebab terpaksa membongkok, tempatnya panas, dan sebagainya, anda mungkin akan stress dan akan mengurangkan kuantiti susu yang dapat dipam.
  • Bayangkan antibodi dalam badan anak anda yang sedang galak hebat berperang dengan kuman. Anda lah penyumbang pada kekuatannya itu!

Itu sahaja 9 rahsianya..diharapkan dengan mempunyai ilmu, ibu-ibu tak akan mudah panik atau putus semangat bila dugaan tiba.

Bagi yang berminat untuk mencuba Set Penyusuan Shaklee untuk menambahkan tenaga, menceriakan diri dan inshaAllah membantu tambahkan susu, boleh hubungi saya di 017-6021189 untuk pesanan atau terus beli dengan klik butang di bawah:


Semoga kita sama-sama berjaya memberikan yang terbaik untuk anak kita!



Putri Zulaikha
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6

Sunday, May 11, 2014

5 Sebab Peribadi Saya Terjebak Dalam Bisnes Shaklee

Selamat hari minggu!

Apa kabar semua? Hujung-hujung minggu macam ni, mesti semua ada rancangan-rancangan sendiri... mesti jugak banyak kenduri kahwin yang nak dihadiri, kan? Saya, pagi tadi mengekor mak ke pasar beli ikan dan ayam, dan sekarang sementara mak tengah masak (punya pemalas nak tolong, hehe..) dan Iman Nasuha tengah tidur petang, ambik kesempatan nak mencoret kat blog ni sekejap..

Sejak saya aktif dalam bisnes Shaklee, ada seorang dua kawan yang rapat tanya kenapa saya nak jual barang bisnes MLM ni.. Iya lah, dah ada kerja tetap, gaji cukup, lepas tu buat bisnes sampingan lepas waktu kerja kan penat? Anak lagi? Semangat kau mak?

Kawan yang tak berapa rapat pun saya rasa diorang nak tanya, tapi takut kot? Hehe..

Jadi hari ni saya nak kongsikan 5 sebab peribadi yang menyebabkan saya jatuh cinta dengan bisnes Shaklee ni..

1. Pulangan yang berganda berkadar terus dengan usaha

Saya, adalah orang yang paling pantang tengok orang yang nak pulangan besar, tapi malas nak put in the effort. Pantang datuk nenek dan moyang. Rasanya normal kot, kan? Kalau di ofis tu, work attitude tak bagus tapi dapat promotion, senang aje orang ingat dia bodek bos. Saya tak suka, paling pantang dan alergik.

Bisnes Shaklee ni sesuai dengan jiwa saya kerana berapa banyak bonus yang saya dapat, adalah sesuai dengan usaha saya. Kalau rajin, inshaAllah dapat banyak. Kalau malas, tak payahlah nak complaint Shaklee ni penipu, sebab kau yang pi tipu diri sendiri...

Dalam Shaklee, kalau malas, bonus dan imbuhan pun malas jugak nak datang...

Betapa adilnya dalam Shaklee ni - ada downline yang mengatasi upline untuk naik rank / pangkat..tak jadi cerita yang sebab upline tak naik-naik, kita downline tak boleh naik walau usaha la macam nak mati sekalipun..

2. Pendedahan pada ilmu yang meluas dan baru dan interesting.

Dia ni...betul-betul produk ni elok
ke dia deperate nak duit aku ni?
Ke ade hutang dengan along?!
Dalam KPI Sime Darby FY 13/14, bos saya tulis - Putri has a constant thirst for knowledge. Pergh kombang den. Bos ni mulut manis sangat lah..

Tapi saya perasan, memang perkara-perkara baru mudah menarik hati saya.

Untuk kembangkan bisness Shaklee, bukan macam jual barang cikai-cikai sambil update blog / facebook buat promosi mari beli shaklee...shaklee bagus...tak beli shaklee anda rugi..bukan anda je rugi, seluruh generasi anda rugiii dan sebagainya...

Kalau tulis macam tu sepanjang masa, orang yang nak beli pun putus angin kot nak tegur? Macam scary je minah ni...kehkehkeh


Untuk kembangkan bisness Shaklee, perlu tahu ilmu psikologi pelanggan untuk close deal, kena pandai mengorat customer, kena tahu ilmu penulisan blog untuk maximise kan traffic - SEO lah keyword lah anchor text lah bermacam lagi - and of course sebab jual suplement, kena ada ilmu untuk jual suplemen.

A whole new world of knowledge, which excites me.

3. Tak payah keluar cari orang

Ni paling best! Sebelum saya decide nak serious, saya beritahu kepada suami. Mintak restu, moga-moga dengan restu suami, Allah mudahkan bisness saya untuk jadi jutawan muslimah pada usia muda..

Suami cakap - kalau nak kena cari-cari orang, aniaya orang, TAK PAYAH

Habis jenuhlah lah saya study Shaklee Opportunity Book tu, dan kasi contoh-contoh praktikal tentang pengiraan bonus kepada suami saya, sebelum dapat go-ahead.

Saya cuma perlu cari orang untuk beli produk aje..ye lah, dah nama jual barang, mesti la kena ada pembeli, kan?

Tapi tak payah hegeh nak cari 10 orang, den setiap 10 orang kena cari lagi 10 orang, lagi 10 orang, dan lagi, dan lagi....

Agak-agak bila dah habis orang, apa jadi dengan bisnes kita, ye?

The world is your oyster...terpulang anda nak mengambil manfaat daripadanya..

4. Produk yang elok dan berkesan


With Shaklee, you benefit yourself, as
well as others...whats not to love?
Saya bermula makan Shaklee sejak mula bekerja di Sime Darby lagi...sedikit-sedikit sampai sekarang saya rasa macam nak try semua produknye sebab sangat best dan dah rasa berkesan. Tak rasa rugi langsung nak laburkan duit - sekurang-kurangnya ada jugak hala lain saya nak bershopping daripada beli shawl yang banyak tapi saya asyik pakai yang warna hitaammm aje..hehe..

Lepas dah makan dan rasa berkesan, I thought, why not share my story with people?

And why not generate some cash whilst doing it?



5. Latih diri bersabar dan tak cepat sentap

Haha...ini kalau tanya pada suami saya, memang jawapannya saya ni perempuan yang tak berapa nak sabar dan cepat nak terasa hati.

Tapi bila dah jual barang, hati perlu cekal, minda perlu terbukak luas dan semangat kena tinggi.

Contoh kalau kau asyik update facebook pasal Shaklee dan peluang dengan Shaklee, orang cakap "Gila duit lah dia ni..."

Contoh kalau orang tiba-tiba cakap " Alah aku tak makan vitamin sihat je, susu banyak je, kaki tak sakit pun berdiri 24 jam, blah blah blah..", takkan kau nak terasa dan mengalirkan air mata pulak?

Contoh bila dah spend masa 3 jam consult product dan orang cakap "Takpe lah Kak, saya beli dengan orang ni dah sebenarnye.." - apa tindakan yang sewajarnya?

Setiap hari takat kesabaran saya semakin tinggi, it amazes myself sometimes. (self-proclaim pun bolehhh)

Takat pergantungan pada Allah pun semakin kuat, sebab walau apapun yang terjadi, rezeki adalah milik Allah, selepas saya letakkan usaha 150%!

Tak pasal-pasal Iman Nasuha pun kena belajar bersabar...hehe


Itu sahaja 5 sebab peribadi saya. Sekiranya anda baru memulakan bisnes Shaklee anda, apa pula sebab anda? :)

Sekiranya anda masih belum lagi terjebak macam saya, dan terasa rasa macam nak terjebak tapi tak pasti adakah kalau terjebak itu bagus atau tak, meh contact saya so saya boleh kongsikan 10 lagi sebab kenapa kita sama-sama patut menjebakkan diri..

Putri Zulaikha
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 917819 ]
♥ Contact No: 0176021189
♥ Emel: saudagaruntamu@gmail.com
♥ Facebook PM : http://on.fb.me/1iyXIn6






.









Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com