Saturday, December 28, 2013

Keperluan vitamin C untuk C-hat

180206_vitc
Kalau bercakap berkenaan vitamin C, mesti dalam kepala terbayangkan buah Oren kan?. Hmm, memang tepat sekali buah oren kaya dengan vitamin c  tapi sebenarnya, ada banyak lagi buah-buahan yang lain yang dapat menghasilkan jumlah vitamin C selain buah oren, contohnya buah kiwi, strawberi dan  buah betik. Tapi tak kesahlah buah apa-apapun yang kita makan, asalkan dapat Vitamin C kira okaylah tu...
Kepentingan Vitamin C.
Sebelum tu nak tahu jugak apa kegunaan vitamin C ni? Perlu ke ambil setiap hari? Ke masa demam/selsema baru nak ambil? Haa, Vitamin C amatlah diperlukan oleh badan kita untuk menguatkan antibody agar dapat melawan dan menghindarkan diri dari penyakit seperti demam dan selsema.
Selain itu, vitamin C juga sangat diperlukan untuk membaiki tisu badan samada pada kulit, tulang, salur darah bagi memastikan tubuh badan kita sentiasa di dalam keadaan sihat secara optima. Jadi, rajin-rajinlah cari makan buah yang kaya dengan vitamin C - pergi borong oren esok! Ha..ha... Kalau rasa leceh nak makan buah boleh cuba vitamin tambahan yang banyak di kedai kesihatan.
Apa terjadi kalau kekurangan Vitamin C?
  • Boleh menghidap pernyakit scurvy.
  • Mudah untuk dijangkiti demam dan selsema
  • Pendarahan gusi
  • Kekurangan energi yang kronik, lemah dan lesu (Vitamin C juga part of vitamin asas untuk memelihara kesihatan optimum!)
So, macam mana nak dapatkan vitamin C?
1. Buah segar.
  • Makan begitu sahaja. (Jangan lupa basuh dulu ye sebelum makan. Cirit pulak nanti)
  • Boleh juga diambil secara jus segar.
2. Pill/ tablet.
  • Kunyah.
  • Telan.
  • Minum(syrup)
Pill / tablet yang paling sesuai?
Mestilah Shaklee!
shaklee-vitamin-c-500-mg-sustained-release-slimmingshop-1310-03-slimmingshop@1
Sustained Release Vita-C 500mg Shaklee bersifat 'pelepasan secara perlahan-lahan', yang bermaksud 100mg Vitamin C akan dilepaskan dalam badan kita selama 5 jam berturut-turut - maksudnya kebaikan vitamin C itu akan berjaya diserap oleh badan secara perlahan-lahan dan disesuaikan dengan keperluan badan kita...bagus kan?
Untuk mereka yang dah ala-ala nak demam tu and nak badan serap Vitamin C dengan lebih cepat untuk membantu meningkatkan imunisasi badan serta merta, boleh patahkan tablet Vitamin C Shaklee untuk pecahkan sifat sustained-release nya itu.
Mudah dan fleksibel.
Harga runcit Vitamin C Shaklee adalah RM 92.50 sebotol yang mengandungi 180 biji - dengan kadar pemakanan sehari sebiji, vitamin ni boleh tahan selama....6 bulan? Berbaloi-baloi dengan harganya.
Hanya perlu makan satu kaplet sehari (500mg) walaupun saranan harian sebanyak 1000mg, sebab lagi 500mg inshaAllah kita akan dapatkan dari diet seharian...kalau memang confirm2 diet hari tu tak ada vitamin C langsung, boleh makan 2 biji :)
Untuk tempahan boleh PM saya di sini..

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com