Tuesday, December 31, 2013

DEMC Antenatal Class Review

Perlu kah pergi kelas antenatal?
Ikutkan hati dan diri yang memang dah rajin membaca dan membuat research (perasan), tak ada lah perlu sangat.
Tapi untuk hubby yang agak liat nak membaca dan lebih cenderung kepada "visual" learning, rasanya memang perlu. Hubby yang sangat bersemangat carikan kelas antenatal yang sesuai so pada 25 November yang lepas, terlihatlah sepasang ibu bapa muda pergi ke kelas antenatal..
DEMC Antenatal Class

Berpantang cara moden dengan Shaklee


Salam semua!
Hari ni saya nak kongsikan vitamin-vitamin Shaklee yang telah saya order dan stok untuk berpantang nanti :) Order dah hantar, tinggal tunggu di-poskan aje..
Selepas lama buat research dan baca berpuluh-puluh testimoni / sharing di internet berkenaan pantang, saya ambil keputusan untuk tak makan jamu / herba - sebaliknya mengambil Set Berpantang Shaklee sebab mostly adalah pil-pil vitamin semulajadi yang lebih mudah untuk saya telan ha..ha..ha.. (tak berbau, natural dan sesuai untuk bayi)...


Cadangan Vitamin Semasa Berpantang 
Set Vitamin Berpantang Shaklee Asas mempunyai 4 vitamin:-
  •  B-Complex : sebagai penenang (anti-depressant), mengelak kemurungan pada ibu (meroyan) & menstabilkan hormon badan
  • Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak semasa bersalin.
  • Vitalea - Multivitamin with Iron : Multivitamin lengkap dengan 28 kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.
  • Zinc Complex : membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Bagi ibu yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah 'kedinginan' selepas bersalin.
Untuk tambahan buat ibu menyusu pula, digalakkan untuk tambah 2 item dibawah:
  • Energizing Soy Protein (ESP) - protein yang bertindak membantu penyerapan nutrisi lain ke dalam badan, bertindak sebagai milk booster (memekatkan dan membanyakkan susu)
  • Ostematrix - sumber kalsium kepada ibu untuk menjaga kesihatan tulang dan memelihara paras tenaga
  • Alfalfa Complex - mengandungi galactagogue yang merupakan milk booster. Bersifat herba jadi ibu digalakkan mula dengan dos rendah sesuai dengan penerimaan bayi. Juga membantu memelihara kesihatan rahim wanita.


Set Pantang Shaklee



Untuk ibu yang ingin menguruskan badan bermula dari waktu berpantang, boleh tambah Lecithin / Omega Guard Shaklee dalam set pantang masing-masing...Lecithin juga bagus untuk membantu melancarkan aliran susu badan ibu dan mengurangkan risiko 'blocked duct' atau tersumbat susu :)

Pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya di FB Sihat on Saudagar Untamu atau msg / whatsapp ke 017-6021189.


Monday, December 30, 2013

Jamu atau set vitamin pantang shaklee?



Bagi yang akan menjalani tempoh berpantang tak lama lagi, mesti sedang pening dengan lambakan set-set berpantang yang ada di pasaran, kan?
Saya pun sama.
Pening tengok set berpantang Amway, Nona Roguy, Ibu Halimah, Sendayu Tinggi, etc etc. Kemudian, ada set berpantang Shaklee.
Ada beza ke?

Sunday, December 29, 2013

6 gelas air kosong selepas bangun pagi untuk lancarkan 'pembuangan'

Minum-air


Mak selalu berbangga dengan cara hidup suaminya a.k.a ayah saya. Katanya, Ayah kau tu Keyo (nama manja di kampung), alhamdulillah sejak mula-mula kahwin lagi tak pernah tinggal tabiat minum air kosong setiap kali bangun tidur, sebelum ke jamban (tak pasti apakah relevannya informasi ini) dan juga sebelum solat subuh. Kata Mak, banyak kelebihan minum air kosong di pagi hari ni. Dan kesannya ternyata, alhamdulillah walaupun Ayah yang sekarang berumur 68 tahun bebas dari penyakit kronik seperti  kencing manis dan darah tinggi sehingga hari ini. Semoga ayahku kekal bebas dari penyakit-penyakit ini dan dipelihara kesihatan sehingga akhir hayatnya. Amin ya rabb.
Saya? Semestinya tak percaya bahawa tabiat minum air lah yang membantu mencegah penyakit-penyakit tu...Mak kan orang kampung, mana ada bukti saintifik, kan? Kan?

Saturday, December 28, 2013

Keperluan vitamin C untuk C-hat

180206_vitc
Kalau bercakap berkenaan vitamin C, mesti dalam kepala terbayangkan buah Oren kan?. Hmm, memang tepat sekali buah oren kaya dengan vitamin c  tapi sebenarnya, ada banyak lagi buah-buahan yang lain yang dapat menghasilkan jumlah vitamin C selain buah oren, contohnya buah kiwi, strawberi dan  buah betik. Tapi tak kesahlah buah apa-apapun yang kita makan, asalkan dapat Vitamin C kira okaylah tu...

Friday, December 27, 2013

Set Kehamilan Shaklee Jimat 20% Pilihan Ibu Mengandung


Sebaik sahaja setiap ibu dapat tahu bahawa beliau sedang membawa seorang lagi khalifah Allah di muka bumi ini, saya yakin ibu pasti mahukan yang terbaik untuk khalifah kecil itu.
Saya pun tidak ketinggalan. Sebaik sahaja saya tahu bahawa saya mengandung, saya telah menjalankan research untuk pastikan saya mengambil suplemen yang terbaik untuk si kecil :) Berikut saya senaraikan soalan-soalan biasa yang diterima berkenaan Set Bersalin Shaklee – soalan yang sama yang pernah saya tanyakan sebelum saya mula mengambil set ini…Semoga dapat membantu ibu-ibu di luar sana…

Monday, December 16, 2013

Set Mengandung Shaklee Terbaik

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, saya boleh katakan bahawa Set Mengandung Shaklee adalah set suplemen terbaik dan paling lengkap untuk ibu mengandung.
Kenapa saya katakan Set Mengandung Shaklee adalah yang terbaik?
  • Semua produk Shaklee di dalam set ini mengandungi keperluan UTAMA untuk ibu mengandung
  • Vitamin Shaklee adalah vitamin natural – jadi logiknya kalau nak dibandingkan dengan vitamin sintetik, semestinya yang natural itu lebih baik, kan?
  • Tambahan pula, setiap nutrient yang diambil oleh ibu mengandung akan terus DISERAP oleh bayi dalam kandungan, maka seboleh-bolehnya ibu mestilah mengambil nutrient tanpa bahan pengawet, seperti yang terdapat dalam vitamin-vitamin sintetik.
  • Harga Set Mengandung Shaklee berpatutan dan mampu milik – semasa saya mula-mula dapat tahu bahawa saya sedang hamil, saya dah survey semua jenis vitamin ibu mengandung sebab iya lah, perlu mula kumpulkan wang untuk menyambut kelahiran bayi jadi seboleh-bolehnya saya nak pastikan vitamin yang saya ambil terbaik, dan murah..ha..ha..ha..

Wednesday, December 11, 2013

Perlukah makan vitamin?

Familiar tak dengan statements di bawah ni?
Alah, vitamin bukan boleh sembuhkan penyakit pun...Yang penting perlu makan seimbang, ada semua nutrien..kalau dah cukup, vitamin tak perlu..Vitamin? Apa tu? Alien ke?
vitamin

Nanti kalau sakit, baru lah beli vitamin...Banyak sangat brand, malas nak pilih...Dah cuba satu brand XXX, tak ada kesan apa-apa pun...membazir aje..Mahal lah..dari aku beli vitamin, baik aku beli xxx <masukkan barang-barang shopping pilihan hati>Dan lagi...dan lagi...dan lagi...

Monday, December 2, 2013

Kelebihan Vitalea Shaklee berbanding Produk Brand XX dan YY

Vita-Lea merupakan produk multivitamin dalam rangkai suplemen Shaklee.. Multivitamin Shaklee ini adalah produk multivitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia pada tahun 1915, dan the fact that vitamin ni masih dimakan dan digunakan pada tahun 2013 ni merupakan salah satu testimoni kepada kualitinya berbanding multivitamin lain yang barangkali telah pupus...
Advanced_Fofmula_Vita-Lea_with_Iron

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com