Tuesday, November 26, 2013

Sakit pinggang akibat menjahit terlalu lama...

Tipu aje.
Sebelum join kelas, risau akan sakit pinggang kalau duduk terlalu lama. Tapi alhamdulillah, walaupun dok  tertonggeng-tonggeng melukis pola dan bangun-duduk-bangun-duduk semasa menjahit, saya berjaya pulang dengan jubah pertama yang berjaya dijahit sendiri tanpa sakit pinggang. Rahsianya? Selain daripada tidur dan rehat yang cukup (walaupun malam sebelumnye kitorang tidur pukul 1 pagi akibat pergi Baby Expo), mesti tak lupa dengan rutin harian iaitu telan Ostematrix Shaklee untuk mengelakkan sakit pinggang. Suami pun over jugak tolong ingatkan - "Jangan lupa makan Shaklee, esok nak duduk lama nanti sakit pinggang..."
Aiks - nampak sangat malasnye nak jadi tukang urut ha...ha..ha.. Takpe takpe, salah satu usaha yang sangat dihargai...
Kelas jahitan yang saya join tu organized by Kak Yati - walaupun hanya satu hari, banyak petua-petua jahitan yang diturunkan untuk 'mudah'kan proses jahitan..memang berbaloi sangat pergi..Kak Yati ni pun tak kedekut ilmu - macam saya ikut kelas jahitan jubah, tapi diajarnya sekali cara nak buat jubah berfesyen, cara nak buat jahitan kedut-kedut yang selalu baju mengandung ada tu, etc etc...memang tak rugi sangat and rasa macam nak join lagi kelas lain-lain hmm...mungkin lepas dah praktis dua tiga kali jahit jubah dulu kot...hehe...boleh lawat website bengkel jahitan tu kat sini...kita cuma bawak kain aje, mesin jahit dan peralatan macam pembaris bengkok, gunting, etc etc disediakan..makan lunch pun disediakan haaa mudah sangat. Tinggal datang dan belajar aje...:)
Balik rumah lepas kelas, sambung siapkan jahitan (sebab baru, jadi agak lembab - orang lain dah siap tapi diri sendiri masih terkial-kial ha..ha..ha..)..Tapi kain yang saya beli tu kain cotton yang agak keras, sebab baru nak belajar menjahit kan, takut tak siap langsung pulak kalau beli kain licin...so tak berapa syok nak pakai, asal jalan ahe bunyi kain bergesek..mungkin akan dijadikan baju tidur aje kot...tapi alhamdulillah, selesa sangat dan yang paling penting, tujuan nak menjahit jubah yang 'tak menampakkan perut bulat' boleh la dikatakan berjaya...
Jubah yang berjaya dijahit! Nampak aje macam dah siap...tapi leher belum siap kemasan, kaki nya pun belum dijahit...belasah je, asalkan dah boleh pakai...
Jubah yang berjaya dijahit! Nampak aje macam dah siap...tapi leher belum siap kemasan, kaki nya pun belum dijahit...belasah je, asalkan dah boleh pakai...
Sebelum tidur, tak lupa rutin telan Ostematrix 4 biji untuk pastikan sumber kalsium hari ni mencukupi, and tak bagi baby curik kalsium dari tulang dan gigi mummy.. Stok Ostematrix sekarang cepat sikit habis, sebab berebut dengan husband - tiap malam bila kita makan, dia pun mengendeng sekali..
Alhamdulillah nak share kebaikan ostematrix yang paling ketara for me & hubby is sesi mengurut kaki masing-masing setiap malam dah berkurang significantly..Ingat lagi masa mula-mula kahwin dulu, memang setiap malam bergilir - gilir nak urut kaki..Hubby especially kaki dia memang ade masalah sikit..asal berdiri lama sikit dah lenguh...dulu kitorang pakai 'Counter Pain', krim panas yang selalu atlet guna untuk hilangkan muscle pain tu...
Sekarang - suami kerja overtime 10 pagi sampai 10 malam pun alhamdulillah, dah kurang komplen lenguh kaki. Suami happy, isterinya lagi le happy sebab dah tak berdaya oiii nak duduk urut kaki dengan perut beso ni....
Kalau nak tahu lebih lanjut tentang Ostematrix atau general consultation tentang masalah selalu sakit pinggang / kaki / lenguh tangan, boleh la PM kat FB / whatsapp okay..Nanti dalam post lain kita cerita detail lagi kebaikan Ostematrix Shaklee!


0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Copyright © putrizulaikha.com Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com